HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > AKI A VIRÁGOT SZERETI... > Ötletparádé > Természetes illatosítók

t: 1882

Természetes illatosítók









A szárított virágok nem csak a virágokat teszik otthonunk tartós díszeivé, hanem hosszan illatozva további élvezetet nyújtanak. Ilyenek a szárított rózsaszirom, levendula- és narancsvirág.

Használjuk mesterséges légfrissítők helyett potpourrit.

A potpourri az illatos növényi részek egyvelege. A francia eredetű szó rothadó (dunsztos) edényt jelent. Jól zárható edényekben már több évszázaddal ezelőtt együtt érlelték, tulajdonképpen rohasztották, az illatos növényi részeket, szirmokat, fűszereket, és időnként kinyitva őket kiengedték a parfümös illatokat.

Nem csak a szobák levegőjét illatosították, hanem a ruhásszekrényeket, fehérnemű, alsószoknyák közé rejtették az illatozó edényeket.

Potpourrit magunk is készíthetünk. Sok olyan virág van, amely tartós illatú, ezek egyvelegét pedig fűszer és gyógynövényekkel párosítva a legváltozatosabb illatvariációkat varázsolhatjuk elő. A virágok gyűjtésekor figyeljünk arra, hogy éppen kinyílt, a lehető legfrissebb virágokat használjuk, gyűjtsük őket reggel, amikor a harmat már felszáradt.

Elkészítésének legegyszerűbb módja, ha az összetevőket több hétig szárítjuk, és ezután keverjük a hozzá az illóolajakat, fűszereket. Az illatos potpourri titka a megfelelő szárítás. Minél kíméletesebben és minél gyorsabban szárítjuk meg a növényeket, annál intenzívebb lesz azok színe, annál erősebb lesz az illatuk. A szárítást árnyékos helyen végezzük. Erre megfelelő a padlás, ahol nyáron elég meleg van a megfelelő szárításhoz.

Végül keverjünk a keverékhez őrölt nőszirom gyöktörzset, hogy megtartsuk az illatokat, esetleg tonkababot (Dipteryx odorata), amelynek Jellegzetes illatát annak kumarin tartalma adja. Két evőkanál porított gyökeret adjunk egy bögre keverékhez. Továbbá fűszereket, illóolajokat. Az így nyert keveréket jól záródó edényben hat hétig, naponta átforgatva érleljük.

Amikor elkészült tegyük tálkába, díszítsük nagy szirmú, szárított virágokkal. Illóolajakkal újra frissíthetjük.

Receptek:

Édes és fűszeres rózsa

2 bögre szárított cédrus hajtáscsúcs, 2 csésze rózsaszirom, 12 db 2,5 cm hosszú fahéj, 1 bögre csillagánizs, 1 bögre bürök toboz, fél bögre borókabogyó, 10 ml rózsaolaj, 10 ml fahéjolaj

Fűszeres keverék

negyed bögre szárított narancshéj, negyed bögre őrölt fahéj, negyed bögre szegfűbors, negyed bögre citrom verbéna, 10 összemorzsolt babérlevél.

Szerelem

3 bögre rózsaszirom, 2 bögre kamilla, 1 bögre koriander, 1 bögre morzsolt levendula, 2 evőanál fahéj, két vanília rúd, 5 csepp citrom olaj.

Garami Márta

(www.kertpont.hu)

Linkajánló:


Dísznövények




2006.08.29

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok