– Az utazás előtti napon már ne egyél semmi zsírosat vagy nehezen emészthetőt. Fogyassz sovány húst, zöldséget.
– Vigyél magaddal az útra szendvicset és gyümölcsöt. Ha az éhséged csokoládéval vagy más édességekkel csillapítod, annak szorulás lehet a következménye.
– Ha hajlamos vagy a gyomorégésre, kerüld a szénsavas italokat és savas gyümölcsöket (alma, narancs, szőlő). A banán, kajszibarack és szárított gyümölcs viszont megnyugtatja a gyomrot.
– Szorulás és felfújódás esetén mozogj sokat, például sétálj, biciklizz, ússz egy nagyot. Ne egyél fehér kenyeret, édességet és banánt. A lédús gyümölcsök (dinnye, mangó) azonban segítik a bélműködést, azokat egyél bátran.
– Ha déli országokba utazol, a gyümölcsöket és a zöldséget hámozd vagy főzd meg (csak így fogyaszd éttermekben is). Ne igyál csapvizet, még az ötcsillagos szállodában sem!
– Hasmenéskor fontos a folyadék- és sópótlás, a tea, a húsleves, a kóla és a ropi sokat segíthet. Az is hatásos, ha két teáskanálnyi cukrot és teáskanálnyi sót feloldasz egy liter narancslében, és ezt iszod egész nap.
(nana.hu)