![](//static.lhp.hu/lhp.hu/keptar_cikkek/belyegkep/8/45/7458.jpg?1718500355)
Az eredmény tartósnak ígérkezik, az egészségi állapot megrázkódtatása és kalóriaszámlálás nélkül. Lássuk!
1. Legyen ropogós
- Étkezésenként fogyasszunk el legalább két gyümölcsöt vagy egy adag zöldséget. Alapszabály a választáshoz: legyen színes, lédús és ropogós.
2. Legyen nyers
- A napi táplálékhoz fele részben nyerset válasszunk - telít és javítja az emésztést.
3. Legyen durvaszemű
- A szükséges szénhidrátokat főleg bogyókból, magokból, gombából és mézből vegyük magunkhoz. Fehér kenyér helyett fogyasszunk olyat, amelyik teljes kiőrlésű lisztből készült. (A szénhidrátokat a test lassabban emészti meg, ezért hosszabb ideig nyújtanak telítettségi érzést.)
4. Legyen tejes
- A kőkorszakban a tej igazi ínyencségnek számított. Nekünk sokkal könnyebb a dolgunk, ajánlatos tehát ezt az előnyt kihasználni: naponta háromszor fogyasszunk valamilyen zsírszegény tejterméket. Erősítik a csontozatot és az izmokat, továbbá csökkentik az éhségérzetet.
5. Legyen sovány
- A legjobb a sovány vadhús. Hasonlóan sovány, valamint értékes fehérjéket is tartalmaz a hal, a rák és a szárnyas. Ajánlott elkészítési mód: grillezés, főzés.
6. Legyen vizes
- Alapszabály: naponta legalább nyolc pohár vizet meg kell inni.
7. Legyen sótlan
- A kőkorszakban nem ismerték a sót. Bánjunk vele takarékosan, mert megköti a szövetekben a vizet. Még jobb megoldás: ízesítsünk fűszernövényekkel.
8. Legyen többször kevés
- A kőkorszaki emberek rendszerint menet közben étkeztek. Maroknyi bogyót, néhány magot, vagyis olyan élelmiszereket fogyasztottak, amelyek könnyen és gyorsan emészthetőek, anélkül, hogy zsír rakódna le a szervezetben. Utánozzuk a régieket: három nagyobb étkezés helyett együnk inkább ötször kevesebbet.
9. Legyen mozgékony
- Annak idején a táplálékszerzés nem volt egyszerű feladat, sok mozgást igényelt. Nem csoda, hogy a nők háromezer kalóriát is magukhoz vehettek, mégsem híztak el. Ha lehetséges, mondjunk le a kényelemről: az autóról, a liftről. És kombináljuk a kitartást igénylő sportágakat erősítő edzésekkel. Hetente legalább háromszor egy órát szánjunk mozgásra.
10. Legyen zsírszegény
- A barlangi emberek táplálékában a zsiradék kizárólag a húsból, a magokból, a mogyoróból és a dióból származott - tehát a szervezet nagyon kis mennyiségekhez jutott. Próbáljunk meg lemondani a zsiradékról, már főzés közben. Használjunk lehetőleg kevés cukrot, hisz régen is jól megvoltak nélküle.
11. Legyen változatos
- A kőkorszaki emberek nem mindennap tudtak enni. Jót tesz az alaknak - és kiváló a szervezet salaktalanítása szempontjából. Iktassunk be időnként egy-egy böjtnapot.
12. Legyen vitamindús
- Ha úgy érzed, nem kerül a szervezetedbe elég vitamin, szedj rendszeresen multivitamin-tablettát.
(nana.hu)