HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > AKI A VIRÁGOT SZERETI... > Szobanövények > Januári kedvenc

t: 5143

Januári kedvenc

Besorolása, botanikája

Az Alocasia a kontyvirág félék családjába (Araceae) tartozik, ebbe a közismert, trópusi növénycsaládba, 108 nemzetséggel és 2830 fajjal egyetemben. A család változatos növényei között megtalálható az Indonéziában őshonos óriás méretű titánbuzogány éppúgy, mint a békalencse, amelynek virágait a legkisebbek között tartjuk számon. De ide tartozik az akvaristák körében jól ismert vízitutaj, a közismert Dieffenbachia, és a Monstera is. Hawaii-on az ide tartozó Taro gumóit fogyasztják előszeretettel.

Taro szüret Hawaii-on

Az Alocasia nemzetség maga is mintegy 71 fajt számlál, mindnyája a trópusi Ázsia szülöttei. Jellegzetes rizómás növények, nyíl alakú levélvállal. Többségüket éppen mutatós leveleik miatt dísznövényként nevelik. A leveleknek nemcsak a mérete, formája különleges, hanem színe is rendkívül változatos: a zöld mellet kékeszöld, bronzos, bordó, vöröses árnyalatúak lehetnek, gyakran fehér mintázattal.
Alocasia Amazonica a watsoniana x sanderiana hibridje. Nagy, fényes zöldes leveleinek erezete és a levélszél fehér mintázatú.

Gondozása

Hőigénye tág határok között ,15 - 30°C, változik. Azonban óvjuk a nagy hőingadozásoktól. Télen vigyázzunk nehogy az ajtó kinyitásakor huzatot kapjon, mert tapasztalataink szerint meglehetősen érzékeny a hirtelen hőmérséklet csökkenésre. Nyáron pedig a túl nagy meleg okozhat problémát ha kevés a levegő páratartalma.

Világos, közvetlen napfénytől mentes helyen, vagy félárnyékban tarthatjuk. Nyáron és tavasszal nedves talajt kíván. Páraigénye viszonylag nagy, ezért tartsuk kaviccsal beterített vizes tálcán. De cserepe né érintkezzék közvetlenül vízzel. Ugyanis a gyökerei rothadásra hajalmosak. Tavasztól őszig egyre nagyobb leveleket hajt (a levelek elérhetik a 40 cm-t is) majd virágzik, a Kontyvirágfélékre jellemző fellevélből és torzsából álló kedves virágot növeszt. (Hasonló a Kála virágjához csak zöld a buroklevél). A növekedési időszak végén a levelek is és a virág is elfonnyad, ne ijedjünk meg mert ez teljesen természetes.

Az Alocasia télire visszahúzódik: Ilyenkor kiszedhetjük a cserépből és száraz meleg helyen teleltethetjük a gyöktörzset (hasonlóan a Káláéhoz) de szárazabban tartva tavaszig a földben is maradhat. Száraz lakásban permetezéssel biztosítsunk megfelelő páratartalmat számára. Télen két öntözés között hagyjuk kiszikkadni a talaját.
Tavasszal a növekedés megindulása előtt ültessük át a rizómákat. Az ültetőközeget magunk is összeállíthatjuk az alábbiak szerint : két rész tőzeg, egy rész virágföld, egy rész homok vagy perlit. Az átültetéskor a gyökerek között találhatunk kis gumókat, ezekkel szaporíthatjuk kedvenc növényünket. Általában nem szükséges tápoldatozni, mert évente úgy is átültetjük új földbe a növényeket. Nyáron egy kevés tápoldat azért nem árt. (két-három hetente általános levéldísznövényeknek való tápoldat). Garami Márta

(forrás: www.kertpont.hu)2006.01.05

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Monstera
Monstera
Dieffenbachia
Dieffenbachia
Taro szüret Hawaii-on
Taro szüret Hawaii-on
Hőigénye tág határok között ,15 - 30°C, változik.
Hőigénye tág határok között ,15 - 30°C, változik.
A Kontyvirágfélékre jellemző fellevélből és torzsából álló kedves virágot növeszt.
A Kontyvirágfélékre jellemző fellevélből és torzsából álló kedves virágot növeszt.
Az Alocasia télire visszahúzódik
Az Alocasia télire visszahúzódik
Polly
Polly
Purpley
Purpley

Legfrissebb magazinok