HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > AKI A VIRÁGOT SZERETI... > Gyógy- és fűszernövények > Érik a gesztenye

t: 2642

Érik a gesztenye

Bevezetés

A Fagaceae (bükkfélék) családjába tartozó Castanea nemzetség 13 faja él a mérsékelt égövi klímánkon. A szelídgesztenye Európában és a Kaukázusban őshonos fajain kívül megtalálható Észak-Amerikában és Kelet-Ázsiában is.

Morfológia

A szelídgesztenye 20-30 m-re növő, hengeres, alacsonyan vastag ágakra bomló törzsű fa.

A fiatal kéreg vörösesbarna, fényes, sima, lenticellás, idősen sötétbarna, mélyen repedezett.

A rügyek zöldesek, kiemelkedő levélalapon ülnek, tojásdadok, tompa csúcsúak.

A levelek 10-15 cm hosszúak, lándzsásak, lekerekített vagy ék vállúak, szélük durván fűrészes, szálkás. A levél színe bőrnemű, haragoszöld, fonáka pelyhes.

Június-júliusban virágzik. A virágzat 10-30 cm magas felálló, kétnemű füzér, ahol a termős virágok alul, a virágzat nagyrészét adó porzósvirágok felül helyezkednek el. A lepel halványsárga, a bibék vörösek.

A termés makk, melyet 5-6 cm átmérőjű tövises kupacs borít, terméságazatban fejlődik. Termése hat termőlevélből fejlődő jellegzetes makktermés. A magházban hat rekesz van, rekeszenként két-két makk kezdeménnyel, amelyek közül csak egy fejlődik maggá. A terméseket elágazó tüskézetű, felnyíló kupacs fedi, amelyekben 1-3 makk található. A makk héjszíne fajtától függően világossárgától sötétbarnáig változik.
Környezeti igények

Nyugat- és Dél-Magyarországon őshonos. Vadon mészkerülő, üde lomberdőkben fordul elő.

Éghajlati igénye

- Évi átlagos hőmérsékletigénye legalább 9 ˚C,
- Virágzáskor napi hőmérsékletigénye 15 ˚C felett van.

Talajigénye

- Megfelelő növekedéséhez mély termőrétegű (legalább 100 cm) félszáraz, v. üde vízgazdálkodású, jó szellőzöttségű (homokos vályog, vályog) talajokat kíván. Agyagos vályogon növekedése gyengébb, agyagra és nehéz agyagra nem való.
- A talajra vonatkozó pH optimuma 4,8 - 6,8 között vannak. Ennél alacsonyabb pH értékeknél növekedése gyenge. Mészkerülő.

Tápanyagigénye

Gyümölcstermesztési céllal a kálium - és a foszfortrágyázás szükséges lehet.

Betegségek

Nálunk a legveszélyesebb és gyakoribb kórokozó a krifonektriás (régebbi, ismertebb nevén) endótiás ágrákosodás. A betegség kórokozóját, a Cryphonectria parasitica mikrogombát a költöző madarak hozták be hazánkba, ezért a leggyakoribb a magas, környezetből kiemelkedő fák csúcsszáradása. A kórokozó sebparazita, a vándormadarak megkapaszkodva az ágakon felsértik vessző héjat és a fertőző spórákat bejuttatják a sebbe. Később, a betegség-góc kialakulása után, már a rovarok is terjesztik a kórokozót, és természetesen az esővíz lemossa a nyáron fejlődő konídiumokat az alsóbb ágemeletekre. A tavasszal fejlődő aszkospórák terjedését a szél segíti elő. Réz-tartalmú gombaölőszerekkel biztonságosan tudunk védekezni a kéregrákosodás ellen, amennyiben a magas fák legtetejét is sikerül nagynyomású gépekkel lepermetezni. Fontos a csúcsszáradás megjelenésekor a száradó részek azonnali eltávolítása.

A szelídgesztenye termését a gesztenyeormányos és a gesztenyemoly károsíthatja. Mindkét kártevőre jellemző, hogy a termés belsejében morzsalékos ürülék, rágcsálék található. Az ormányos bogár lárvái a gesztenyeérés idején elhagyják a termést, és a talajba húzódva bábozódnak. A bogár csak nyár elején jön elő és akkor ormányával befúrva, a még fiatal termésbe rakja tojását. A gesztenyemoly imágói hosszú ideig, júliustól szeptemberig rajzanak. A levélre lerakott tojásokból kikelő lárvák befúrják magukat a termésbe és megrágják a magot. A termés érésekor elhagyják a magot és a talajban bábozódnak.

A termést károsító rovarok elleni védekezésre kevés lehetőség van. A talaj művelése szokatlan a gesztenyeültetvényekben, pedig minden talajmozgatás megzavarhatja fejlődésüket. Védekezést jelenthet a korai szüret is. A ponyvára halmozott termést elhagyják a lárvák, és nem tudnak bábozódó helyet keresni. Zsákolás után a ponyváról összegyűjthetők és megsemmisíthetők.

A gesztenye mint gyógynövény

Júniusban, júliusban szedett levelét, köhögés, légcsõhurut, tüdõbetegségek és vérzések gyógyítására, termését, kérgét görcs, hasmenés és csúz ellen használják.

Tegyünk 30 gramm szárított levelet 550 ml forró vízbe, és naponta 3-4 alkalommal fogyasszunk belőle egy evőkanálnyi mennyiséget. A kéreg megszárítva, porítva, mézzel keverve kiváló köhögés- és vérzéscsillapító.

A gesztenye mint táplálék

A friss termés 49% szénhidrátot, 44% vizet, 4% fehérjét és 1% zsírt tartalmaz. Magas a kálium, foszfor, kén és magnézium tartalma.

Az egészséges gesztenye a dióhoz hasonlóan néhány hétig szárítva és hûvös, száraz helyen tárolva hónapokig eltartható. Azokban a családokban, ahol rendszeresen fogyasztják, célszerû a szükséges mennyiséget elõre megvásárolni. Így nem fordulhat elõ, hogy olyan gesztenyét sóznak ránk, amely a helytelen tárolás következtében megpenészedett, ráadásul az õszi szezonban jóval olcsóbban hozzájutunk kedvenc csemegénkhez.

A nemes gesztenye teljesen pótolja a gabonaféléket, a dióféléket, a burgonyát. Egyes vidékeken igazi néptáplálék, még kenyéret is sütnek belőle. A külső kemény burkolatán kívül el kell távolítani a belső bőrt is. A héjat szarítsuk, és őröljük meg. Kitűnő teát lehet készíteni belőle. A főtt és sült gesztenye ízletes csemege.

A sültgesztenye

Személyenként 15 dg gesztenyét mossunk meg, majd éles késsel metsszük be az egyik oldalukat. Öntsünk rá annyi vizet, hogy bõven ellepje, és fedõ alatt fõzzük kb. 25 percig. A majdnem puhára fõtt gesztenyét szûrõkanállal szedjük ki, tartsuk egy pillanatra a hideg vizes csap alá, és még melegen hántsuk le róla a külsõ, kemény héját. A megtisztított gesztenyét haladéktalanul rakjuk az elõzõleg felfûtött sütõbe, mert ha rászárad a belsõ héj, akkor már nagyon nehezen jön le róla. Akkor vegyük ki a sütõbõl, amikor az illata már érzõdik, de vigyázzunk, hogy ne süssük túl, mert akkor kiszárad és rágós lesz. Ha a héja nem elég ropogós, akkor hagyjuk a lekapcsolt sütõben száradni. A megpirult gesztenyérõl távolítsuk el a vékony belsõ héjat, és melegen fogyasszuk. A nyers gesztenye beszerzése során a nagyszemû, fényes héjú, sötétbarna fajtákat keressük. Semmiképpen ne vásároljunk fakó színû, zörgõ héjú tavalyi gesztenyét, mivel ez már annyira összeszáradt, hogy lehetetlen puhára fõzni és meghámozni.

Velemben minden októberben megtartják a gesztenyeünnepet. Ilyenkor van a hagyományos módon -fatüzelésű sütőn- sült gesztenye, gesztenyés gasztronómiai különlegességek, terményjátékok készítése, népművészeti programok bemutatója. Garami Márta (forrás: www.kertpont.hu)


2005.09.22

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
A szelídgesztenye 20-30 m-re növő, hengeres, alacsonyan vastag ágakra bomló törzsű fa.
A szelídgesztenye 20-30 m-re növő, hengeres, alacsonyan vastag ágakra bomló törzsű fa.
A fiatal kéreg vörösesbarna, fényes, sima, lenticellás, idősen sötétbarna, mélyen repedezett.
A fiatal kéreg vörösesbarna, fényes, sima, lenticellás, idősen sötétbarna, mélyen repedezett.
A rügyek zöldesek, kiemelkedő levélalapon ülnek, tojásdadok, tompa csúcsúak.
A rügyek zöldesek, kiemelkedő levélalapon ülnek, tojásdadok, tompa csúcsúak.
A levelek 10-15 cm hosszúak, lándzsásak, lekerekített vagy ék vállúak, szélük durván fűrészes, szálkás. A levél színe bőrnemű, haragoszöld, fonáka pelyhes.
A levelek 10-15 cm hosszúak, lándzsásak, lekerekített vagy ék vállúak, szélük durván fűrészes, szálkás. A levél színe bőrnemű, haragoszöld, fonáka pelyhes.
Június-júliusban virágzik.
Június-júliusban virágzik.
A termés makk, melyet 5-6 cm átmérőjű tövises kupacs borít, terméságazatban fejlődik.
A termés makk, melyet 5-6 cm átmérőjű tövises kupacs borít, terméságazatban fejlődik.
Mészkerülő.
Mészkerülő.
Nálunk a legveszélyesebb és gyakoribb kórokozó a krifonektriás (régebbi, ismertebb nevén) endótiás ágrákosodás.
Nálunk a legveszélyesebb és gyakoribb kórokozó a krifonektriás (régebbi, ismertebb nevén) endótiás ágrákosodás.
A friss termés 49% szénhidrátot, 44% vizet, 4% fehérjét és 1% zsírt tartalmaz. Magas a kálium, foszfor, kén és magnézium tartalma.
A friss termés 49% szénhidrátot, 44% vizet, 4% fehérjét és 1% zsírt tartalmaz. Magas a kálium, foszfor, kén és magnézium tartalma.

Legfrissebb magazinok