HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Télire - saját kezűleg > Uborka

t: 4753

Uborka

Eredete: az uborka a legrégebben - mintegy 3000 éve - termesztett zöldségeink egyike, mely a tökfélék családjába tartozik. Közeli rokona a cukkininek, a sárga- és görögdinnyének. Eredeti hazája Kelet-India, Kína, Elő-Ázsia, de világszerte ismerik és kedvelik. Hazánkban a XIII. század óta termesztik.

Beltartalmi értéke és helye az étrendünkben: frissítő hatását jelentős víztartalmának (96%) köszönheti. Legnagyobb előnye, hogy energiaszegény (12 kcal/50 kJ/100 g), valamint, hogy nyersen fogyasztva hozzájárul az emberi szervezet C-vitamin ellátásához is. Fehérjeszükségletünk kielégítésében, ahogy a friss zöldségnövények jó része, nem játszik szerepet (1 g/100 g). Zsírt nem tartalmaz, emiatt és alacsony szénhidráttartalmánál (1,7 g/100 g) fogva is jól beilleszthető a fogyókúrázók, cukorbetegek étrendjébe. Minimális Na-tartalma (7 mg/100 g) a magas vérnyomás megelőzésére teszi alkalmassá.
Élelmiszer-allergiát ritkán okoz, de a sárgarépára érzékenyek az uborkára is allergiásak lehetnek.

A növény leírása: a számtalan fajtában termesztett, földön kúszó vagy felkapaszkodó egynyári növény hosszú, szögletes, serteszőrös, kacsokat hordozó szárakat fejleszt. A levéllemez érdes szőrű, körvonala 3 szögletű vagy tojásdad, kihegyezett, 3-7 karéjú, fogazott szélű és mélyen szíves vállú. A rendszerint egylaki, váltivarú virágok egyesével (termősek) vagy 3-7 tagú csomókban (porzósak) nőnek. Termése nagyon változatos: csüngő vagy talajon heverő, hengeres, elliptikus, tojás vagy gömbölyded formájú, általában görbült és különböző nagyságú. Héja vékony vagy vastagabb, sima vagy érdes, zöld, esetleg sárgás színű. A terméshús bő levű, enyhén édeskés, olykor keserű. Nagyszámú magját üveges magköpeny veszi körül.

Felhasználás: közvetlenül fogyasztva nyersen vagy salátákban, savanyítva pedig ecetes, vizes vagy kovászos uborkaként kerül asztalunkra. Mivel tartósítása egyszerű, a konzervipar nagy tömegben dolgozza fel, sőt mélyhűtéssel is konzerválható. Ecetes eltevéshez az egészen fiatal (3-7 cm hosszú) terméseket kell használni, vizes és kovászos uborkának a teljes kifejlődés előtt, saláta uborkának pedig a teljes kifejlődéskor kell szedni a zöldséget. A kovászos uborka, mely leginkább nyáron kedvelt fogyasztási cikk, csak rövid ideig tartható el, hiszen hozzáadott tartósítószert nem tartalmaz.

A sós-vizes uborka tejsavas erjedésen megy keresztül, és ízben egyesíti a kovászos és ecetes uborka előnyös tulajdonságait. Az ecetes uborka ecetsavas tartósítással készül, az egyik változatához: a közkedvelt csemege uborkához pedig 2-3% cukrot is adnak.

Hideg uborkaleves (4 főre)

Hozzávalók: kovászos uborka 400 g, kefir 800 ml, fokhagyma 2 gerezd, kapor 1 csokor

A kovászos uborka egyik felét apró kockára vágjuk. A másik felét összeturmixoljuk a kefirrel. A levest összezúzott fokhagymával és apróra vágott kaporral fűszerezzük, és beletesszük a felkockázott uborkabetétet. Jól lehűtve tálaljuk.
1 adag:
Energia: 144/604 Kcal/kJ
Fehérje: 7,8 g
Zsír: 7,3 g
Szénhidrát: 10,9 g

Kovászos uborka másképp

Hozzávalók: uborka (kovászolni való) 2 kg, fokhagyma 2-3 gerezd, kapor 1 csokor, burgonya 1-2 db, só +

Az uborkát jól megmossuk, végeit levágjuk, és a szokásos módon behasítjuk. Belerakjuk az üvegbe, közé tesszük a megtisztított fokhagymát, a megmosott kaprot, és a tetejére tesszük a meghámozott, félbevágott nyers burgonyát. Közben 2-3 liter vizet forralunk, beleteszünk literenként 1-1 teáskanál sót, és a forrásban lévő sós vízzel felöntjük az előkészített uborkát. Lefedve meleg helyen érleljük 2-3 napig, ezután fogyasztjuk.

Mogyorós fott uborka pirított morzsával (4 főre)

Hozzávalók: saláta uborka 1000 g, margarin 40 g, zsemlemorzsa 60 g, mogyoró (darált) 40 g, tojás 4 db, petrezselyemzöld 1 cs., só +, szemes bors +

A megmosott, meghámozott, félbevágott, kimagozott uborkát 2 cm-es darabokra vágjuk. Forrásban lévő, sóval, borssal fűszerezett vízbe tesszük, és az újraforrástól számítva 3 percig főzzük, majd leszűrjük. A felforrósított margarinon a mogyorót és a zsemlemorzsát aranybarnára pirítjuk. A tojásokat keményre főzzük, meghámozzuk, és apró kockára vágjuk. Az uborkát előmelegített tálra rendezzük, megszórjuk a zsemlemorzsás mogyoróval, a felkockázott keménytojással, az apróra vágott petrezselyemzölddel.
1 adag:
Energia: 293,3/1231,5 Kcal/kJ
Fehérje: 11 g
Zsír: 12,1 g
Szénhidrát: 16,5 g
(forrás: www.elelmezesvezetok.hu)




2005.07.18

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok