Kutatások szerint az emberi szervezet az ásványvízbõl tudja a legkönnyebben felvenni a szükséges ásványianyagokat. Azonban óriási a kínálat, a hazai termelésű és palackozású, illetve az "import-vizekből" is. Nem mindegy viszont, hogy melyik anyagból mennyi van egy-egy pohár vízben.
A természetes ásványvíz gyártását szigorú szabályokhoz kötik. A föld alól, szennyeződésmentes vízrétegből kell származnia, hatóságilag elismert forrásokból vagy kutakból. A kapott – és palackozott – vizek minőségét folyamatosan ellenőrzik.
Több millió év a felszín alatt
A Föld felszínének 70 százalékát beborító víznek mindössze három százaléka édesvíz. Nagy része ennek is jégbefagyva vagy a föld alatt található - csupán néhány ezreléknyi alkotja a tavakat, édesvízű folyókat. Ezek vize folyamatosan párolog, hogy aztán majd eső formájában csapódjon vissza a földbe.
A talajba, kőzetekbe szivárogva veszi magához a különböző ásványi anyagokat, fokozatosan felveszi az adott közeg kémiai tulajdonságait, hogy végül, mint természetes forrás újra előtörjön. Addig azonban több száz, ezer, millió évet is eltölthet a föld alatt.
Az így kapott természetes ásványvíz vitathatatlan előnye, hogy minden külső szennyeződéstől, emberi – és utólagos – beavatkozástól mentes, hasznos ásványi anyagokat, makro- és mikroelemeket tartalmaz – sőt: energiamentes.
Palackozott ásványvíz vagy ásványianyaggal dúsított víz
A palackozott ásványvizet – a Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács megfogalmazása alapján - csak a származási ország illetékes hatósága (Magyarországon a Országos Tisztifőorvosi Hivatal Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatósága) által hivatalosan is igazolt kémiai összetételű, mikrobiológiai tisztaságú és minőségű ásványvíz palackozható. Ez a hatóság engedélyezi a "természetes ásványvíz" megjelölés használatát a címkén, ami tanúsítja a termék értékes ásványianyag-tartalmát és különleges táplálkozásfiziológiai értékét.
Az ásványianyagokkal dúsított vizeket ezzel szemben mesterségesen állítják elő. Az ivóvizet különböző technológiával tisztítják, majd engedélyezett anyagokkal és legtöbbször szén-dioxiddal dúsítják. A csomagolás és a szénsav miatt gyakran össze is tévesztjük ezeket a természetes ásványvizekkel.
Vizek itthon
Az ásványvíz-piacon jól állunk. Ásványi és gyógyvizekben gazdag föld alatti vízkészlettel rendelkezünk: közel 100 kút és forrás ad elismert, természetes ásványvizet, amelyek közül nagyjából 45 - 50 vizét palackozzák.
Az ásványvizek összes ásványianyag-tartalma tág határok - 500 és 2.000 mg/l - között változik. Jellegük szerint főleg kalcium-, magnézium-, nátrium-, hidrogén-karbonátos, kloridos, szulfátos vizek, illetve ezek változatai. Viszonylag jelentős a fluorid tartalmuk.
Magyarországon csak az nevezhető természetes ásványvíznek, amely:
- szennyeződéstől védett vízadó-rétegből származik,
- egészségre kedvező hatással rendelkezik,
- összetétele a természetes ingadozás határain belül állandó,
- mikrobiológiailag tiszta,
- a víznyerő helyen palackozzák,
- kezelésben nem részesül, kivéve a levegőztetést,
- nem tartalmaz a szén-dioxidon kívül idegen anyagot,
- hivatalos elismerésben részesül.
Nemcsak az ásványvíz-készletben, hanem a fogyasztásban is az erős középmezőnyhöz tartozunk, 2003-ban és 2004-ben 60 liternyit fogyasztottunk. Összehasonlításként Ausztriában ez az érték 85-90 liter, Svájcban 100 liter, Olaszországban több, mint 150 liter.
A kimutatások szerint jobban kedveljük a szénsavas ásványvizeket, mint a szénsavmenteseket. A legkedveltebbek a 1,5 és 0,33 literes kiszerelések.
Dilemmák a piacon
Az ásványvizeket kategorizálhatjuk szénsavasságuk szerint, mint dús, enyhe vagy mentes. Mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya.
A buborékos vízben található bikarbonát például megkönnyíti az emésztést, ezért étkezés közben ajánlott ilyet kortyolgatni. De, mivel sókban gazdag vízről van szó, a só pedig megköti a folyadék egy részét, ezért különösen nem ajánlott a vizelési problémákkal küzdők és a vízhajtót szedők számára. A szénsav buborékai ráadásul felfúvódáshoz vezethetnek. Az ellentábor szerint is a szénsavazás csupán arra való, hogy elvegye az ásványvíz eredetileg kellemetlen mellékízét.
A sima, azaz szénsavmentes ásványvíz is hidratálja az emésztőrendszert, így könnyíti meg a bélműködést. A napközbeni rendszeres vízivás nélkülözhetetlen a vesék jó működéséhez, továbbá csökkenti az éhségérzetet. Mivel kevesebb ásványi elemet tartalmaz, mint a szénsavval dúsított, kiválóan alkalmas a szervezet hidratálására, különösen nagy fizikai erőkifejtés közben és után.
Nem elég viszont egyszerűen szénsavas vagy mentes – esetleg enyhe – ásványvizekben gondolkodnunk. Egy ideje megjelentek az ízesített, aromákkal, természetes kivonatokkal dúsított vizek is. A vizek az eljárás során nem vesztenek értékükből. A ízesített ásványvizek finomabbak – hiszen lesz ízük –, jobban frissítenek, illetve hűtenek. Akik viszont nem szeretik, azt mondják, hogy az egyébként tiszta íz műanyagos mellékízt kap csupán.
Megnevezések, összetevők
- Összes ásványianyag-tartalom: egy liter víz 180°C-on való elpárologtatása esetén visszamaradó ásványi sók mennyisége. Ha 50 mg/liternél kevesebb, a víz csak minimálisan mineralizált. Ha az érték 50-500 mg/liter közötti, a víz kevéssé ásványos, ha 500 és 1500 mg/liter közötti, a víz ásványvíznek minősül. Ha az összes ásványianyag-tartalom az 1500 mg/liter értéket is meghaladja, a víz gyógyvíz, terápiás célokra alkalmas.
- pH: a víz kémhatására utal, a 6,5-7,5 közötti érték a kívánatos.
- Bikarbonátok: ha a 600 mg/litert meghaladja, a víz segíti az emésztést és csökkenti a gyomor savasságát.
- Vas: nem szabad, hogy az 1 mg/litert meghaladja, kivéve, ha a vashiányos anémia gyógyítása a cél.
- Szulfátok: értékük rendszerint kevesebb, mint 50 mg/liter. A magas szulfáttartalom a gyomor és az epe rendellenességei esetén javasolható.
- Kalcium: a 150 mg/liter feletti érték elsősorban növekedésben levő gyereknek, kismamáknak vagy a menopauza szakaszába lépő asszonynak ajánlható.
- Fluorid: nagyobb mennyiség elsősorban várandós, illetve csontritkulásban szenvedő nőnek javasolható, ám az érték ne haladja meg az 1,7 mg/litert.
- Magnézium: biztosítja a sejtek energiaellátását, szabályozza a cukoranyagcserét, de 50 mg/liter felett hashajtó hatású.
- Nátrium: ideálisan 20 mg/liter körüli. Magasabb érték jót tesz a sportolónak, míg a magas vérnyomásban szenvedőnek épp a nagyon alacsony értékek javasolhatók.
- Nitrátok, nitritek, ammónia, ólom, kadmium: szerves anyagok, ipari szennyvíz, környezetszennyezés hírnökei, vagyis jelenlétük ivóvízben nem tolerálható.
Ásványvizek – és ami bennük van
Az alábbiakban néhány népszerű ásványvíz összetevőit hasonlítjuk össze, a csomagolásokon olvasható adatok szerint. (Az összes magyarországi ásványvíz összehasonlító táblázata)
Szentkirályi – citromos-mentás
- új generációs termék – tartósítószer nélkül
- összetevők: szentkirályi természetes ásványvíz (eredete: Lászlófalva K-33)
- glükóz-fruktóz szirup,
- szén-dioxid,
- étkezési sav (citromsav),
- aromák
- összes ásványianyag-tartalom: 520 mg/l - kalcium 63 mg/l, natrium 21 mg/l, magnézium 26 mg/l, hidrogén-karbonát 400 mg/l, továbbá vastalanítva, nitrit és nitrátmentes
Óbudai Gyémánt - szénsavmentes
- kis nátriumtartalmú, kalcium- és magnézium- hidrogénkarbonátot tartalmazó, elismert ásványvíz
- összes ásványianyag tartalom: 687 mg/l - kálium 1,9 mg/l, nátrium 11 mg/l, magnézium 47 mg/l, kalcium 91 mg/l, fluorid 0,3 mg/l, klorid 9 mg/l, szulfát 84 mg/l, metakovasav 29 mg/l, hidrogén-karbonát 445 mg/l, vastalanítva
Borsec - szénsavmentes
Sokan a romániai, borszéki ásványvizet tartják a világ legjobb ásványvizének. Címkéje szerint mindenesetre az ásványvizek királynője. A legenda szerint a víznyerő kutat nem is egész nap, hanem csak meghatározott időközönként használják, a fennmarad időben hagyják, hadd törjenek elő az ásványok.
- nátriumban szegény, mikrobiológiailag tesztelt víz
- összes ásványianyag-tartalom: 509 mg/l – anionok: klorid 5,67 mg/l, szulfát 11,52 mg/l - kationok: kalcium 58,74 mg/l, magnézium 31,40 mg/l, nátrium 3,3 mg/l
Margitszigeti Kristályvíz - szénsavas
- fluoridos és kálciumos, természetes, gáztalanított ásványvíz
- összes ásványanyag-tartalom: 1350 mg/l – nátrium 147 mg/l, kalcium 153 mg/l, magnézium 39,2 mg/l, klorid 176 mg/l, fluorid 2,7 mg/l, szulfát 197 mg/l, hidrogénkarbonát 560 mg/l, metakovasav 54 mg/l
Naturaqua – szénsavas
- Zalaszentgrótról származik, nitrit- és nitrátmentes
- összes oldott anyag: 636 mg/l – kalcium 80 mg/l, magnézium 39,5 mg/l, hidrogénkarbonát 329 mg/l, szulfát 110 mg/l, nátrium 18 mg/l. Széndioxid tartalom minimum 4,0 g/l.
Nestlé – Aquarel – szén-dioxiddal dúsított forrásvíz
- A Cédrus forrásból nyerik (Kővágóőrs)
- összes oldott ásványianyag-tartalom: 610 mg/l – kalcium 83 mg/l, magnézium 39,9 mg/l, hidrogénkarbonát 451 mg/l, fluorid 1,4 mg/l, alacsony nátriumtartalmú 6,9 mg/l, vastalanítva
(nana)