HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Sütemények, édességek > Édes rétesek

t: 16633

Édes rétesek

Célszerű egyszerre legalább két-háromféle rétest sütni, hogy mindenki kedvére válogathasson. Hívjunk vendégeket, a rétest jó előre süssük meg, hagyjuk kihűlni, majd ferde szeletekre vágva porcukrozzuk meg, és tea vagy hideg üdítőital kíséterében tálaljuk.

Cseresznyés rétes

Hozzávalók: 50 dkg cseresznye, 8 dkg dió, 8+2 dkg porcukor, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 12 dkg vaj/ margarin, 2x4 kész réteslap (2 csomag), 4 evőkanál zsemlemorzsa
Előkészítés: A cseresznyét megmossuk, lecsepegtetjük, konyharuhára terítve szárazra törölgetjük, kimagozzuk. A diót durvára vágjuk, 8 dkg porcukrot összekeverünk a fahéjjal. Vékonyan kikenünk vajjal/margarinnal egy közepes méretű tepsit, a többit felolvasztjuk. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra (gázsütő: 3. fokozat).

Elkészítés: Konyharuhára fektetünk 4 réteslapot, laponként kihajtogatva megpötyögtetjük-kenjük olvasztott vajjal/margarinnal, és megszórjuk 2 evőkanál zsemlemorzsával. A széleken 3-3 cm-t üresen hagyva a réteslap felénk eső harmadára terítjük a cseresznye felét, meghintjük a fahéjas porcukor és a dió felével. A konyharuha segítségével előbb felhajtjuk a töltelékre merőleges tésztaszéleket, majd hosszanti irányban, nem túl szorosan feltekerjük. Hajtott élével lefelé, óvatosan a tepsibe fektetjük, és azonnal megkenjük olvasztott vajjal/margarinnal. A maradék hozzávalók felhasználásával megtöltjük a maradék 4 réteslapot is, és a forró sütőben enyhe pirulásig sütjük (kb. 20 perc). A tepsiben hagyjuk langymelegre hűlni, majd 4-5 cm széles szeletekre vágjuk, megszórjuk a maradék 2 dkg porcukorral, és tálra rendezzük. Igazán csak frissen jó és mutatós, mert hamar megereszkedik a tésztája.

Gyömbéres-szilvás rétes

Hozzávalók: a tésztához: 5 dkg margarin, 25 dkg liszt, 1 csipet só, 1 db tojás, 1 kávéskanál ecet, 1,5 dl langyos víz, liszt a tészta kinyújtásához
A töltelékhez: 1 kg szilva, 10 dkg cukor, 5 dkg aprított mandula, 5 dkg darált mandula, 10 dkg friss gyömbér, porcukor a díszítéshez

Elkészítés: A lisztet gyúródeszkára halmozzuk, a közepébe tesszük az olvasztott margarint, a tojást, a sót, majd kis adagokban hozzákeverjük az ecetes langyos vizet. Az összetevőket két lapáttal összedolgozzuk vagy keverőtálban kézimixerrel összekeverjük. Az összekevert tésztát kb. 10 percig gyúrjuk, amíg könnyű és rugalmas, selymes fényű tésztát kapunk. A tésztából cipót formálunk, megkenjük olajjal, majd egy kissé felmelegített porcelán- vagy kerámiatállal lefedjük, és legalább fél óra hosszat pihentetjük. A szilvát megmossuk, kimagozzuk, negyedeljük, majd a cukorral és az aprított, darált mandulával összekeverjük. A gyömbért meghámozzuk, fokhagymanyomón áttörjük és a szilvához adjuk, majd az egészet összekeverjük. A tésztát belisztezett abroszra tesszük, és kézhát segítségével hajszálvékonyra nyújtjuk, a széleket levágjuk. A szilva-mandula-gyömbér keveréket a tésztán egyenletesen szétosztjuk. A tészta egyik szélét a töltelékre hajtjuk, ezután óvatosan feltekerjük, és sütőpapírral befedett sütőlapra helyezzük. Előmelegített sütőben 175 fokon kb. 45 percig sütjük. Ezután kivesszük a sütőből, porcukorral meghintjük és felszeleteljük.

Diós-körtés-szőlős rétes

Hozzávalók 2 rúdhoz: 50 dkg szőlő, 2 nagyobb körte, 20 dkg dió, 10 dkg kristálycukor, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 10 evőkanál vaj, 1 csomag réteslap, 10 dkg zsemlemorzsa, 3 dl tejföl
Előkészítés: A szőlőt megmossuk, lecsepegtetjük, majd a szemeket kettévágjuk és kimagozzuk. A körtét meghámozzuk, négyfelé vágjuk, kivágjuk a magházát, a húsát kb. fél cm-es szeletekre aprítjuk. A diót durvára vágjuk. A kristálycukrot összekeverjük a fahéjjal.

Elkészítés: A vajat felolvasztjuk. A réteslapokat lisztezett deszkán kiterítjük, két részre osztjuk, a két tekercshez. Laponként megkenjük olvasztott vajjal, majd a vajas lapok fél oldalára rászórjuk a zsemlemorzsát. A sütőt 220 C-fokra (gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük. A tepsit vajjal kikenjük. A töltelék hozzávalóit a cukros fahéjjal egy tálban összekeverjük, majd egy-egy csíkban elosztjuk a zsemlemorzsán. A tetejét megkenjük a tejföllel, és óvatosan, de szorosan feltekerjük a rudakat. A tepsibe fektetjük, a tetejüket megkenjük a maradék olvasztott vajjal. A sütőben aranysárgára sütjük kb. 35-40 perc alatt. Kivesszük, és a tepsiben hagyjuk langyosra hűlni. Felszeleteljük, és porcukorral megszórva tálaljuk.

Túrós rétes aszalt barackkal

Hozzávalók: 80 g Gyermelyi négytojásos fodrosmetélt, 500 g áttört túró, 2 db Gyermelyi tojás, 120 g cukor, 50 g aszalt barack, 1 tasak vaníliás cukor, porcukor a szóráshoz, 2 evőkanál olaj, 1 csomag réteslap
A mártáshoz: 6 evőkanál baracklekvár, barackpálinka

Elkészítés: A tojások sárgáját kikeverjük a cukor felével, a vaníliás cukorral, beletesszük a túrót és az apróra vágott aszalt barackot. Összekeverjük, és a maradék cukorral felvert kemény tojáshabbal lazítjuk. A végén belekeverjük a tésztát. Kiterített, olajozott réteslapba tekerjük, és 180-200 fokon készre sütjük. Az öntethez kikeverjük a lekvárt vízzel, hogy megfelelő sűrűségű legyen, majd felforraljuk és beleöntjük a pálinkát. A felszeletelt, porcukrozott rétes mellé tálaljuk.

Meggyes rétes

Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 3-4 evőkanál zsemlemorzsa, 2-3 evőkanál kristálycukor, 30-40 dkg meggy, kevés étolaj a kenéshez.

Elkészítés: A réteslapot óvatosan kihajtogatjuk egy enyhén benedvesített konyharuhára. Meglocsoljuk vagy óvatosan megkenjük étolajjal, megszórjuk a cukorral kevert zsemlemorzsával (tartalékoljunk a tetejére is). Ráterítjük a meggyet, újra jöhet egy réteg nedvszívó zsemlemorzsa-cukor keverék. A konyharuha segítségével szorosan felgöngyöljük a rétest. Megolajozott tepsiben, előmelegített sütőben kb. fél óra alatt megsül. Tálaláskor a ferdén vágott szeleteket porcukorral meghintjük.

Tökös-mákos rétes

Hozzávalók: 50 dkg teljes kiőrlésű liszt, 3 dl tejföl, 20 dkg margarin, 125 dkg mák, 125 dkg tök, méz

Elkészítés: A teljeskiőrlésű búzalisztet összekeverjük a tejföllel és a margarinnal, jól kidolgozzuk és egy fél órát hideg helyen pihentetjük. A tésztát lisztezett deszkára helyezzük és papír vékonyságúra nyújtjuk. (a teljes kiőrlésű liszt sikértartalma kisebb, ezért nem lehet olyan vékonyra húzni mint a klasszikus rétestésztát, de óvatos mozdulatokkal elég vékonyra nyújtható.) A mákot megdaráljuk, hozzáadjuk a reszelt tököt és összekeverjük. A tölteléket a kinyújtott tésztára helyezzük, mézet csurgatunk rá, feltekerjük, és 200-220 fokos sütőben megsütjük.

Epres rétes

Hozzávalók: 60 dkg eper, 1 csomag réteslap, 4 dl tejszín, porcukor és vaníliás cukor

Elkészítés: A réteslapból kb. l0 cm átmérőjű kerek lapokat vágunk, melyeket egy olajozott sütőlemezen szétterítve aranyszínűre sütünk, majd kihűtünk. A tejszínt porcukorral kemény habbá verjük, ízesítjük a vaníliás cukorral és belekeverjük a darabolt epret. A kerek réteslapokat megtöltjük a tejszínhabos eperrel, porcukorral megszórjuk és azonnal tálaljuk.

Narancsos túrós rétes

Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 25 dkg tehéntúró, 10 dkg vaj vagy margarin, 1 nagy narancs reszelt sárga héja és kicsavart leve, 2 egész tojás, 3 evőkanál búzadara, 15-20 dkg porcukor, csipetnyi só

Elkészítés: A tehéntúrót villával (vagy szitán) áttöröm. A tojássárgákat habosra keverem a vaj felével és a porcukorral, majd a túrót is hozzáadom. Beleöntöm a narancslét, a reszelt narancshéjjal, a sóval fűszerezem és hozzákeverem a búzadarát. 10 percnyi várakozás után óvatosan beleforgatom a tojásfehérjékből vert kemény habot. Két egymásra tett réteslapot megkenek a töltelék felével, majd felcsavarom és sütőlemezre helyezem. A másik rétesrudat is melléteszem. Ezután a tetejüket bekenem kevés olvasztott vajjal. Előmelegített, forró sütőben közepes lángon pirosra sütöm. Csak akkor vágom fel, ha már teljesen kihűlt. (forrás: Nana.hu)




2005.06.29

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Cseresznyés rétes
Cseresznyés rétes
Diós-körtés-szőlős rétes
Diós-körtés-szőlős rétes
Meggyes rétes
Meggyes rétes
Tökös-mákos rétes
Tökös-mákos rétes
Narancsos túrós rétes
Narancsos túrós rétes

Legfrissebb magazinok