HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > UTAZÁS > Környező országok > Az Isztria gyöngyszeme: Rovinj

t: 2034

Az Isztria gyöngyszeme: Rovinj

Ez az elképzelés megállja a helyét, az viszont már nem, ha csak és kizárólag "tengerparti" országként tartjuk számon. Kultúrája, s így városai, legalább olyan vonzerővel bírnak, mint napsütötte sziklás partjai.



Horvátországon belül is főleg az Isztriai félsziget a magyarok által leggyakrabban látogatott terület. Ezt be lehet tudni annak is, hogy "hát persze, hiszen ehhez kell autózni a legkevesebbet", de nem elenyésző szempont az sem, hogy itt található az ország egyik leggyönyörűbb városa, ami bármely más európai tengerparti településsel könnyedén felveszi a versenyt. Macskaköves, kacskaringós sikátorok vezetnek a bárokkal és éttermekkel teli, pálmafás kikötőbe vagy a város fölé magasodó toronyba, ahonnan kilátás nyílik az Adriai-tengerre. Íme, ez Rovinj.



Pontosabban így ragadható meg a város hangulata egy mondatban, de Rovinj ennél sokkal több. Nem egy unalmas kis kikötőváros, ami másfél óra lassú sétával széltében-hosszában bejárható. Az "Isztria gyöngyszeme" 1700 éves múltra tekint vissza, ami a szemfüles turista számára hamar kiderül, ha figyelmesen nézegeti a város épületeit. A barokk stílusú Városháza a 17. századot idézi, a Szent Triniti kápolna az ezerkétszázas évek óta áll itt, míg a Ferences kolostor a 18. század óta dísze a városnak. Ez csak néhány példa arra, hogy milyen színes időutazásban lehet része a Rovinjba látogatóknak. A város múzeumában található alkotások is ugyanezt a vaskos idősávot fogják át: a feltárt antik síroktól egészen a kortárs képzőművészet darabjaiig terjed a gyűjtemény.

Ha a negyven fokos melegben nem bírjuk tovább a sétát, a legjobb, amit tehetünk, ha behúzódunk egy étterem teraszának árnyékába. Mint a legtöbb mediterrán országban, az itteni konyhának is szerves részét képezik a halételek. A választék szinte kimeríthetetlennek tűnik: tenger gyümölcsei a legkülönfélébb módokon feldolgozva, salátaként, főételként, szendvicsben, de a nem halételek terén is hosszasan kell mérlegelnünk, mire az étlapon végre rábökünk leendő ebédünk nevére. Kihagyhatatlan például az isztriai füstölt sonka egy kis juhsajt kíséretében, vagy a speciális ízesítésű házi kolbász.

A bor szerelemesei is szép napokat köszönhetnek Rovinjnak. A táj legjellegzetesebb itala a Malvazija nevű fehér, a Teran és a Borgonja nevezetű vörös, valamint a Hrvatica nevű rosé bor. Az itallapok pálinka felhozatala se állítja könnyű választás elé a kísérletező kedvű turistát: a házi készítésű típusokon kívül semmiképp ne hagyjuk ki a Biskát és a Komovicát!

A kiadós vacsora után a fiataloknak nem kell sokat nyomozniuk, hogy megtalálják az ideális esti mulatóhelyet. Számos diszkó és kaszinó működik itt, amik jó időtöltést jelenthetnek, ha nem pont a Rovinjska vagy a tengerparton megrendezésre kerülő pop fesztivál ideje alatt érkezünk a városba.

Rovinj tehát sokarcú város. Láblógatásra se utolsó hely, de a napozva végigfetrengett órákba beleúnt turistának bőven kínál lehetőséget arra, hogy a szemét is mereszthesse.


Videó Krk
szigetről, klikk ide!




(eletforma)

2005.06.16

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok