„Már a saját bőrünkön is érezzük az áremelést; mi egy olasz cégen keresztül szerezzük be a madagaszkári vaníliát, amelynek az ára 30 százalékkal nőtt idén. Mással pedig nem lehet helyettesíteni, így kénytelenek vagyunk megvenni” – nyilatkozta lapunknak Török Balázs, a Fragola fagyizó tulajdonosa.
A hirtelen drágulás miatt azonban azzal nem kell számolni, hogy a vanília ára drasztikusan megemelkedik. „Egyetlen íz ára nem lesz drágább csak azért, mert maga az alapanyag drágul, gondoljunk csak a pisztáciára, ami egy drága fagyinak számít, az eladási ára mégsem különbözik 40 fajtától” – érvelt a tulajdonos.
Ezek után pedig szerettük volna megtudni, hogy mi a Fragola híres vaníliafagyijának a receptje, de egy kedves „maradjon kulisszatitok”-kal kellett beérnünk. „Egy biztos, az alapanyagokkal nem szabad spórolni, a vaníliafagyi nem az a műfaj, amiből kimaradhat egy-két hozzávaló” – nyilatkozta Török úr, a titok tudója.
Ezért nem marad más, mint a mi kipróbált receptünk, amit fagyigép híján állandó kevergetés mellett kell fagyivá varázsolni.
Vaníliafagyi
Hozzávalók (nagyjából egy liter lesz belőle):
1,75 dl tejszín, 1 vaníliarúd kikapart belseje
7 tojás sárgája
9 dkg kristálycukor
Elkészítés:
A tejszínt a vaníliával forráspontig hevítjük, majd picit lehűtjük (egy csipet só is mehet bele). Közben a tojást (lehetőleg robotgéppel) fehéredésig kikeverjük a cukorral. Majd habverővel összekeverjük a cukros tojást a tejszínnel, és lassú tűzön besűrűsítjük, fontos, hogy nem szabad felforrnia, ezért gyakran húzzuk le a tűzről, vagy csináljuk vízgőz felett.
Utána kicsit hűtsük ki a krémet és tegyük mélyhűtőbe, óránként egyszer botmixerrel keverjük át. Egészen addig csináljuk, amíg a fagyihoz megfelelő állagot el nem érjük.
nlcafe