HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Érdekességek > Tévhitek a tejről

t: 2871

Tévhitek a tejről

Dietetikusok szerint a csontritkulás megelőzésének kulcsa a magas kalciumtartalmú tej lehet. Nőknek különösen ajánlott.

Mai túlhajszolt, környezeti ártalmakkal terhelt életünkben egyre hangsúlyosabb szerepet kap szervezetünk megfelelő vitaminpótlása. Nagy segítség lehet ebben a tej, ami önmagában is gazdag vitamin- és ásványianyag-forrás, így rendszeres fogyasztásával mindennap egyszerűen hozzájuthatunk a létfontosságú tápanyagokhoz.

Egy nemrégiben végzett felmérés szerint, bár évenkénti közel hetven­literes fogyasztásunkkal még mindig „tejnagyhatalom" vagyunk, a gyakori és elterjedt tévhitek miatt nálunk is egyre kisebb a tej becsülete.

Vannak, akik „üres lének" tartják, úgy gondolják, hogy a pasztőrözés és UHT kezelés során úgyis elvesznek a fontos tápanyagok. Ezzel szemben viszont tény, hogy a tej vitamin- és ásványianyag tartalma a hőkezelések során szinte változatlan marad, legfeljebb tíz százalékban csökkenhet.



Akadnak, akik az egészségüket féltik, mondván: a termékek tartósságát különböző mesterséges anyagokkal érik el, amelyek megmérgezik a szervezetünket. Tudni kell azonban, hogy még az ún. „tartós", azaz UHT tejek sem tartalmaznak semmilyen adalékanyagot vagy tartósítószert, hosszan tartó frissességüket a speciális csomagolásnak és a hőkezelésnek köszönhetik.

Ezenkívül vannak olyanok is, akik az alakjukat féltik a „zsíros" tejtől, s hogy el ne hízzanak, inkább tartózkodnak a fogyasztásától. A tény viszont az: két deci 1,5%-os tej semmivel sem tartalmaz több kalóriát, mint például két nagyobbacska alma.

Blikk.hu

2011.10.31

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok