HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Érdekességek > Ezt egyed, ha jót akarsz!

t: 2769

Ezt egyed, ha jót akarsz!

Utazásaink során a teljes gasztronómiai palettát feltérképezni úgysem lehet, így álljon itt néhány tipp, hogy mit érdemes mindenképpen kipróbálni, ha ezeken a helyeken járunk.

Nagy-Britannia - ezt kapd el, ne a náthát!



A Full English Breakfast, vagyis a teljes angol reggeli elfogyasztása egész embert kíván. Fekete puding, kolbász, bacon, gomba, sült paradicsomos bab, egy fél paradicsom, tócsni, rántotta és pirítós kerül az asztalra. Aki ezt reggel betolja, délután négyig garantáltan nem gondol ételre. Sőt, leginkább semmire sem. Laktató jellegénél fogva full day breakfast-nek is nevezik, mert a kifőzdék egész nap árulják. Turistáknak kiváló olcsó étel, ráadásul nem is igen tudnánk más angol finomságot felhozni. Talán a tikka massalát, de az nem ér, mert az indiaiaktól nyúlták le.

Olaszország - a klasszikus



A pizza Nápolyból indult világhódító útjára, majd Manhattan érintésével vált milliárdok csemegéjévé. Az "igazi" kicsit szárazabb és fapadosabb, mint ahogyan mi megszoktuk, de mégiscsak ez az igazi. A nápolyi pizza kizárólag tésztából és egy oregánós öntetből áll, amihez paradicsom és mozarella dukál. Vétek kihagyni. Ha azonban ketchupot kérünk hozzá, sanszos, hogy meglincselnek.

Spanyolország - kecskében az erő



A spanyol konyhát idehaza méltatlanul mellőzzük, így annál nagyobb a meglepetés, ha spanyolhonban felfedezzük a helyi gasztronómia kincseit. A rengeteg étel közül egy egyszerűt, a Manchego kecsketejből készült sajtot emelnénk ki, amely igen erőteljes ízű, így házi kenyérrel és olíva olajjal az igazi. A sajt a La Mancha területről kapta a nevét és a La Rioja borral az igazi.

Marokkó - nem főzve, párolva



A spanyolhoz hasonlóan a marokkói konyha is széltében-hosszában ismert a világon, csak valamilyen okból hozzánk nem akar betörni. Ha az észak afrikai országban járunk, nehéz lesz elkerülni a tajine nevezetű nemzeti ételt. Ugyanígy hívják azt a különleges cserépedényt is, amelyben elkészítik és amely minden marokkói család alapfelszerelése. Csirkét, marhát, hagymát, krumplit, csicseriborsót, tojást, netán egy kis belsőséget pakolnak bele, aztán az egész összefő, pontosabban összepárolódik, úgy, hogy az íz és a vitaminok többsége bent marad. Természetesen sáfránnyal ízesítik.

Görögország - csapd oda a polipot!



A gyros és a souvlaki sem rossz, de nézzünk valami izgalmasabbat. A polip a görög partoknál az igazi. Talán azért is, mert kifogása után a halászok perceken keresztül a földhöz csapdossák az állatot, hogy puha legyen a húsa, de ebbe most inkább ne gondoljunk bele. A görögök nem viszik túlzásba az ízesítést: egy kis olívaolaj, némi fokhagyma, aztán fel a grillrácsra és hajrá!

Blikk.hu

2011.07.31

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok