HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Érdekességek > Finomságok mézédes sárgabarackból

t: 3169

Finomságok mézédes sárgabarackból

Nyersen és aszalva is szeretjük, a belőle főzött lekvár igazi klasszikus. Sárgabarackból habsipkás tortát is készíthetsz, eláruljuk a receptjét.

Honos:

A sárgabarack vagy kajszi (Prunus armeniaca) a Távol-Keletről származik, még az ókori görögök honosították meg a Földközi-tenger partvidékén, hozzánk vélhetően a török uralommal került.



Miért jó?

Magas rosttartalmú, karotinban és káliumban gazdag gyümölcs. Előnye, hogy vitamin- és ásványianyag-tartalmát aszalva is megőrzi.


Legismertebb fajtái a nagyvilágban:

Jumbo: francia, nagyméretű fajta, húsa sötét narancssárga, íze erőteljes, héja pirosas.

Orange red: kisebb méretű, narancssárga héján piros pöttyökkel.

Monique: lekvárfőzésre kiváló halványsárga, kemény húsú.

Bergerons: kisebb méretű, pirosasrózsaszínbe hajló sárga héjú desszertgyümölcs, nálunk is termesztik.

Spring red: mézes aromájú, lédús korai fajta.


Hogyan használd?


Nyersen vagy gyümölcsléként, befőttként egyaránt finom, némelyik fajtának a feltört magját szintén el lehet fogyasztani – a gyerekek imádják. Nagy melegben hideg krémlevesként mennyei! A magjából sajtolt olajat kozmetikai termékekben – bőrápolóként, masszázsolajként – hasznosítják.

Az aranyló sárgabaracklekvár elkészítéséhez kell egy kis türelem, de megéri a küzdelmet. A meghámozott gyümölcsöt nagyobb darabokra vágva kezdjük főzni, a cukrot csak a vége felé adjuk hozzá, hogy ne barnuljon meg a lekvár. Bolti zselésítőszerrel viszont pár perc alatt kész, így megőrzi a friss gyümölcs ízét - előtte érdemes átturmixolni.

Az aszalt sárgabarack egy évig eltartható, fanyar ízű csemege. Ha süteménybe tesszük, előtte érdemes beáztatni egy éjszakára hideg vízbe. Gyümölcssalátába, müzlibe, lepénybe vagy akár hústöltelékbe is tehetjük. Pürésítve mártást vagy öntetet készíthetünk belőle.

Államilag elismert kajszifajták itthon:
Bergeron, Borsi-féle kései rózsa, Budapest, Ceglédi arany, Ceglédi bíborkajszi, Ceglédi kedves, Ceglédi óriás, Ceglédi Piroska, Gönci magyar kajszi, Harmat, Harcot, Korai piros, Korai zamatos, Ligeti óriás, Magyar kajszi C.235, Mandulakajszi, Pannónia, Rakovszky, Rózsakajszi C.1406, Szamarkandszkij rannij

Habsipkás sárgabaracktorta

Hozzávalók:
kb. 70 dkg sárgabarack, 25 dkg liszt, csipetnyi só, 1 dkg friss élesztő, 1 tk + 2 ek + 20 dkg cukor, 2 zacskó vaníliás cukor, 8 dkg puha margarin, 3 ek tej, 4 tojás, 1 ek tejszín, 250 g krémföl, 1 ek étkezési keményítő

Elkészítése:
1. A barackokat a héj lehúzása után kimagozzuk. (A befőttet lecsöpögtetjük.) A sóval elkevert lisztet tálba szórjuk, és közepébe mélyedést nyomunk. Belemorzsoljuk az élesztőt, 1 tk cukorral összekeverjük, és meghintjük a halom széléről elvett kevés liszttel. Hozzáadunk 2 ek cukrot, 1 zacskó vaníliás cukrot meg 1 tojást. A margarint, a tejet meg a tejszínt is a tálba tesszük, és összedolgozzuk a robotgép gyúrópálcájával.
2. A tésztát 24 cm-es, margarinnal kikent, kapcsos tortaformába nyomkodjuk, és domború felükkel felfelé elosztjuk rajta a barackokat. A megmaradt tojások sárgáját krémesre keverjük 10 dkg cukorral és a másik zacskó vaníliás cukorral. Belevegyítjük a krémfölt meg a keményítőt, és a gyümölcsökre locsoljuk. Előmelegített sütőben, 175 fokon kb. 40 percig sütjük.
3. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és közben beleszórjuk a maradék cukrot. A habot a sütőből kivett tortára kanalazzuk. A sütőt visszakapcsoljuk 125 fokra, és a tortát kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Elkészítési idő kb. 1 1/4 óra, kb. 1290 kJ (310 kcal) / szelet.

Pink.hu

2011.07.21

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok