HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Érdekességek > Nyugtató citromfű, és amit készíthetsz belőle

t: 2940

Nyugtató citromfű, és amit készíthetsz belőle

A Melissa officinalis, népies nevén macskaméz vagy mézfű enyhén savanykás íze a citroméra emlékeztet, innen a citromfű elnevezés.



Honos

A Földközi-tenger keleti partvidékéről származik, sok helyütt termesztik – nagyon könnyen elterjed.

Miért jó?

A friss, illetve a szárított levelek forrázatából nyugtató hatású teát főzhetsz, de lázas meghűlés, valamint fejfájás ellen – antibakteriális, illetve görcsoldó hatása miatt - szintén kitűnő. A belőle készült aromás olajnak fontos szerepe van a depresszió elleni illatterápiában.

Hogyan használd?

A friss citromfűlevél apróra vágva különleges ízt ad a gyümölcssalátának vagy -levesnek, a limonádénak, a túrókrémnek, de szárítva is ugyanolyan finom saláták, szárnyas-, hal- és vadételek ízesítésére. Formás, csipkés levélkéivel fagylaltokat, süteményeket díszíthetsz. Előnye, hogy nemcsak kertben, hanem konyhaablakban, teraszon, ládában vagy cserépben is nevelheted.

Citromos joghurthab

Hozzávalók:
2 citrom, 6 lap vagy 18 g színtelen zselatin, 3 tojás, 10 dkg cukor, 3 dl tejszínes joghurt, 30 dkg erdei gyümölcs (pl. 10-10 dkg málna, szeder és áfonya), a díszítéshez citromfű

Elkészítése:
1. Az egyik citrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk. A másik citromot hosszában félbevágjuk, és az egyik felét kifacsarjuk. A zselatinlapot a szokott módon beáztatjuk. A szétválasztott tojások sárgáját kb. 5 dkg cukorral kikeverjük, majd belevegyítjük a citromhéjat és a joghurtot.
2. A citromlevet megmelegítjük. Feloldjuk benne a zselatint, 2-3 ek joghurtkrémmel összekeverjük, majd a többi joghurtkrémhez adjuk.
3. A tojásfehérjéket keményre felverjük, közben beleszórjuk a maradék cukrot. A habot óvatosan a joghurtkrémbe forgatjuk. Desszerteskelyhekben elosztjuk, letakarjuk, és legalább 4 órára hűtőbe állítjuk.
4. A megmaradt fél citromot vékony cikkekre vágjuk. A habot közvetlenül fogyasztás előtt a gyümölcsökkel, a citromcikkekkel és citromfűvel díszítjük.
Elkészítési idő kb. 40 perc, kb. 1260 kJ (300 kcal) / adag.

Pink.hu

2011.07.12

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok