HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZIN > KONYHA > Ízesítés

Ágyásban, balkonládában, sőt, a konyhaablakban is nevelhetsz fűszernövényeket, épp csak pár dologra kell figyelned
Manapság nem okoz nagy gondot, nehézséget a fűszerek beszerzése. Minden konyhában ott van a kis fűszertartó, amelynek apró fiókjai bors, sáfrány, gyömbér, szegfűszeg, fahéj, szegfűbors, paprika, babérlevél, majoránna feliratokkal van ellátva. Ha valamelyik fiókocska tartalma kifogy, a gazdaasszony könnyen, néhány fillérért beszerezheti a fűszert, a legközelebbi fűszerboltban, vegyeskereskedésben, vagy élelmiszerboltban.
A Dél-Ázsiából származó fahéj Indiában és Srí Lankán õshonos. Innen utazók vitték Egyiptomba, ahol balzsamokba keverték. A héberek, a görögök és a rómaiak fûszernek, illatszernek és gyógyszernek használták.
Nézzünk körül a fűszerek között, és onnan válasszunk varázsszert. Egy csipetnyi belőlük, vagy rövidebb kúra gondos és titkos adagolásban, szerelmi étvágycsináló. Unalom és megszokás ellen - vagy egy tüzes este kedvéért.
A frissen szedett fűszernövények illatát és aromáját meg sem közelíti a szárított, üzletekben beszerezhető, díszes csomagolású ízesítőké.
Azt még csak tudjuk, melyik fűszer milyen étel ízesítésére való. De hogy mikor és hogyan tegyük az ételbe, hogy azok megőrizzék értékes alkotórészeiket és aromájukat? Következzék egy kis fűszerkalauz, ez utóbbi szempontokat figyelembe véve.
Hűvös időben, nemcsak egy jól fűtött, meleg szoba képes felmelegíteni bennünket, gyakran ugyanezt a hatást érhetjük el egy jól kiválasztott fűszerkombinációval készült étellel is: megadja a szükséges belső égést.
Szereted a pikáns ízeket? Ha igen, akkor ismerd meg, majd locsold bőszen az eceteket! A kellemes aromájú savanykás levek megbolondítják a salátákat, sülteket, sőt, még az édességekkel is remek párost alkotnak. A „folyékony ízesítőket” te is bármikor megfűszerezheted egy-két finomsággal, így még pikánsabbak lesznek.
Különleges - Az egyiptomi, görög és római kultúrában illatos sírdíszként használták
Unja a sok egyforma sülthúst, unalmas szárnyast és íztelen halat? Egy finom, fűszeres, pikáns mártás csodákra képes.
Bízzunk benne: a jövőben a magyar pirospaprikáról a későbbiekben senkinek sem a téglapor, az ólom vagy az alfatoxin jut majd eszébe.
A bazsalikomot sokan olasz specialitásnak tartják, és csak néhány ételt ízesítenek vele. Pedig ez a zöldfűszer jóval többre képes. Megbolondíthatjuk, izgalmasabbá tehetjük vele ételeinket.
A tudományos kutatások szerint egészségünk megőrzéséhez a fehérjéken, szénhidrátokon túl szükségünk van járulékos táp-, íz- és illatanyagokra is, mint például illóolajok, vitaminok, ásványi anyagok, szerves savak, keserű anyagok, glikozidok. Ezek legnagyobb részt a fűszernövényekben találhatók meg. Sajnos a „modern” konyha leginkább csak a káros hatású feketeborsot, csípős paprikát és konyhasót használja nagyobb mennyiségben, érdemes tehát megismerkednünk más fűszernövényekkel is, velük még az unásig ismert ételeinket is újjávarázsolhatjuk.