HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Ízesítés > Fűszeresen szép az élet

t: 4102

Fűszeresen szép az élet

Ágyásban, balkonládában, sőt, a konyhaablakban is nevelhetsz fűszernövényeket, épp csak pár dologra kell figyelned

. Közkedvelt fűszernövényeink különböző éghajlatú vidékekről kerültek hozzánk, ezért a kertben olyan ágyást kell kialakítani számukra, amelyben mindegyik számára ideálisak a körülmények. A legegyszerűbb, ha egy lapos ágyást kavicssorral felosztasz, vagy fűszerkeretet használsz. Az egyes részekbe, csakúgy, mint a balkonládákba, azonos talaj- és fényigényű növényeket ültess. A fűszerágyások egységes zöldjét virágos gyógynövényekkel (pl. gyűszű-, köröm- és bíbor kasvirággal) tarkíthatod. Modern környezetben a fűszernövények rozsdamentes fémedényben is jól mutatnak, kaviccsal vagy üveggyönggyel körülvéve.Emeletes kaspó lépésről lépésre

1

Egy nagyobb kerámiakaspó aljára teríts kavicsból vagy apróra tört cserépdarabokból álló vízelvezető réteget. Önts rá friss, morzsalékos virágföldet, majd vájj bele egy mélyedést, és állíts bele egy másik, alul lyukas kaspót.

2

A nagyobb kaspóba sűrűn egymás mellé ültess kifejlett cserepes vagy előnevelt fűszernövényeket. Nyirkos talajt kedvelő fajokat válassz, amelyek a terasz vagy a balkon sarkában is jól érzik majd magukat.

3

A kisebb kaspót töltsd meg homokkal kevert földdel, majd telepíts bele két-három tő mediterrán fűszernövényt. Alapos öntözés után úgy helyezd el az emeletes edénykertet, hogy az alsó szint félárnyékban maradjon.Időszerű teendők

Kert & gyep

A langyos esőktől felgyorsul a növények fejlődése, és gyakran kell irtani a gyomot. Csak reggel vagy este öntözz, mert napközben a vízcseppek annyira felerősítik a nap sugarait, hogy kiégethetik a leveleket. A ritkább és alapos locsolás hatásosabb, mint a gyakori, de csupán a felszínt érő.

Balkon & terasz

A dézsás növényeket szélvédett helyen, fokozatosan szoktasd hozzá a szabad levegőhöz. Ha esedékes az átültetésük, keverj a friss földbe lassan lebomló műtrágyát. A balkonládákból szedd ki az elnyílt hagymásokat, és pótold őket muskátlival, egynyáriakkal. Beültetéskor vedd figyelembe a balkon fekvését (napos vagy árnyékos), valamint a növények igényeit.

Szobanövények

Nyáron a szobanövények is több törődést igényelnek. Meghálálják, ha zuhanyrózsával vagy finom szórófejű öntözőkannával megtisztítod leveleiket a portól. Vizsgáld át a levelek fonákját, nem telepedtek-e meg rajtuk kártevők. Szükség esetén a szabadban végezd el a vegyszeres kezelést.

Blikk.hu

2011.05.29

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok