HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Ízesítés > Fűszerkalauz: mit, mikor és hogyan?

t: 9736

Fűszerkalauz: mit, mikor és hogyan?

Az ánizst, ezt az édeskés aromájú fűszert általában egészben használjuk. Ha mégis össze akarjuk törni, mozsárban tegyük, közvetlenül a felhasználás előtt, mert hamar elveszíti jellegzetes aromáját.

A babérlevelet használhatjuk frissen vagy szárítva is. De ez a fűszer jobb szárítva, mint frissen. Tálalás előtt vegyük ki az ételből!

A bazsalikomnak csak a leveleit használjuk fel. A friss levelek íze a szegfűszegre emlékeztet, a szárítottaké inkább a curryre. Az ételbe belefőzhető.

A borsikafűvet (csombort) az egytálételekben az étellel együtt főzzük. Tálalás előtt a szárakat vegyük ki, a fűszer levelei maradhatnak.

A cayenne-borsot (ördögborsot) többféle paprika magjából készítik. Az őrlemény nagyon erős, ezért óvatosan adagoljuk. Bár a legerősebb fűszer, az íze mégis semleges. Soha ne pirítsuk közvetlenül zsiradékban, mert akkor megkeseredik.

A citromfű enyhén illatos aromájáról kapta nevét. Tavasztól késő őszig frissen kapható, de száraz levelét is árusítják. Salátákhoz frissen jó, ételbe csak szárítva főzzük.

A fahéj egészben és őrölve is kapható. Jellegzetes illatát és ízét úgy őrizhetjük meg, ha jól zárható edényben tároljuk, óvjuk a fénytől és az idegen szagoktól.

A fokhagyma intenzív ízét fokozza, ha pirítjuk. Akik ezt nem kedvelik, azok inkább egész gerezdben főzzék az ételbe vagy tálalás előtt frissen reszeljék hozzá.

A kakukkfű leveleit frissen és szárítva egyaránt széles körben használják. Egész évben frissen is hozzájuthatunk.

A kapor finom aromája jól illik az enyhe ízű ételekhez. Magjának íze áthatóbb, mint a kaporlevélé. A szabadföldi kapor a legaromásabb, ez csak nyáron kapható. A halakhoz készített mártásba frissen főzzük bele.

A köményt fanyar, érdekes íze miatt más fűszerekkel – a borson kívül – együtt használni nem célszerű. Egyes ételekbe (céklasaláta) csak beleszórjuk, másokba belefőzzük (kelkáposzta-főzelék), máskor a rántásba tesszük (köménymagleves). Őrölt változatban is kapható azoknak, akik aromáját kedvelik, de a magot magát nem.

A lestyánt intenzív, zellerre emlékeztető íze miatt óvatosan használjuk. Frissen tehetjük salátába, szárítva belefőzhetjük a levesbe.

A majoránna frissen és szárítva egyaránt kellemes illatú fűszernövény. Nyártól őszig frissen, szárítva egész éven át kapható.

A mentának sok faja van. Frissen és morzsolva is forgalomba kerülnek. Általában szárítva főzzük az ételekbe.

A metélőhagyma klasszikus fűszernövény, íze finomabb, mint a vöröshagymáé, és könnyebben is emészthető. Szárítva elveszti ízét, ezért jobb ha apróra vágjuk. Csak a főzés vége felé tegyük az ételbe.

Az oregánó a majoránna vadon termő rokona. Frissen vagy szárítva főzzük az ételbe. Ha otthon akarjuk szárítani, árnyékos helyre tegyük.

A petrezselyem az egyik legismertebb fűszernövény. Nyáron a legaromásabb, különösen a sima levelű, mely finomabb, intenzívebb ízű, mint fodros levelű változata, amit inkább díszítésre ajánlunk. Mindkettő sok C-vitamint és vasat tartalmaz. Frissen és főzve is használható.

A rozmaring erős aromájú fűszer. Frissen vagy szárítva is belefőzhetjük az ételbe.

A szegfűszeggel bánjunk csínján, mert erős aromájú. Általában egészben használják, őrölt fejecskéje enyhébb ízű. Tálalás előtt vegyük ki az ételből, italból.

A tárkonyt is óvatosan használjuk, mert erős aromája elnyomhatja az ételek eredeti ízét. A növény levelei friss, szárított, és porított formában szerezhetők be. Az ételbe belefőzhető.

A torma íze kellemesen csípős. A megreszelt gyökér átható, könnyfakasztó szagát, égető-maró hatású ízét melegítéssel (szárazon!, lábasban) csökkenthetjük. A meghámozott, fel nem használt darabok műanyag tasakban vagy alufóliában jól tárolhatók. A kereskedelemben a reszelt torma tubusban, pohárban is kapható.

A turbolya különleges zamatú fűszernövény. A legjobb, ha frissen használjuk, és csak tálalás előtt tesszük az ételbe, mert főzéskor elveszti aromáját. Szárítani sem érdemes, mert így is erre a sorsra jut.

A vanília minőségét aromája, színe és hajlékonysága szabja meg. Nedves helyen könnyen dohosodik, ha törékeny, az a kiszáradás jele. Általában együtt főzzük az ételekkel (édes levesek, mártások), és csak tálalás előtt vesszük ki. A házilag készített vaníliás cukorhoz, a porcukorhoz tegyünk egy szál vaníliát, hamarosan „összeérnek”.

A zsálya a gazdag ízű ételek kiváló ellenpontja, de el is nyomhatja zamatukat, ezért takarékosan használjuk. Frissen vagy szárítva főzzük az ételbe.

A zsázsa fűszeresen erős ízű levelét csak frissen használjuk. Kis ládikákban, edényekben egész éven át otthon is termeszthető.

(forrás: www.nana.hu)

2006.03.01

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok