HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Ízesítés > Savanykás ízhatás

t: 5832

Savanykás ízhatás

A „túlérett” gyümölcsökből isteni „levek” készülnek: bor, ecet vagy pálinka. Mindhárom „gyümölcsnedű” isteni, ráadásul jól kiegészítik egymást a gasztronómiában. Indítsd az étkezést egy kupica pálinkával, majd csipegess finom ecettel meglocsolt falatokat, végül borozz egy jót! Hidd el, a kulináris élvezetek bearanyozzák életedet, ezért érdemes egy kicsit alaposabban megismerned a finomságok alkotóelemeit, például az eceteket.

Almából, körtéből, málnából, őszibarackból és szilvából is készítenek ecetet, természetesen a sor még közel sem teljes. Milyen ételekhez használd a gyümölcsök eme ízes kivonatait? A savanyú vadkörtéből készült ecet remek ízesítője a birskompótnak vagy a körtebefőttnek. A szilvaecet olívaolajjal elkeverve isteni salátaöntet, de krumplis, sütőtökös ételeket is ízesíthetsz vele - érdemes kipróbálni.

A málnaecet a mostanában oly divatos ruccola salátához illik a legjobban. Ám mielőtt csak arra kárhoztatnánk, hogy zöldeket ízesítsen, kapjuk elő, amikor édességekhez öntetet készítünk. Mézzel, citromfűvel, mentával igazán feldobja a desszerteket. Az őszibarackecet a spárgához illik a legjobban, az almaecet pedig jóval több, mint holmi „adalékanyag”. Meggyorsítja a fogyást, és megszépíti a bőrt.

Ha valami különleges ízvilágra vágysz, tuningold fel egy kicsit a szimpla 10 százalékos háztartási ecetet. Adj hozzá rozmaringot, tárkonyt vagy fokhagymát, és várj, amíg átveszi a finom fűszerek ízét. Minél tovább hagyod ázni őket, annál erőteljesebb ízű lesz a végeredmény. Ugyanezzel a módszerrel olajat is fűszerezhetsz. Nyugodtan legyél kreatív akkor, amikor gasztronómiai élvezeteket „készítesz”, hiszen az izgalmas falatok nemcsak neked, hanem „fogyasztóközönségednek” is hatalmas örömet okoznak.
(forrás: www.online.rtlklub.hu)

2005.10.28

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok