HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Gasztronómia > No bólé, no parti

t: 2640

No bólé, no parti










A bólé elnevezése az angol bowle (tál) szóból ered. Amerikából indult világhódító útjára a XX. század elején. Gyümölcsből, borból és pezsgőből készült ital, melyet rendszerint hűtve, széles szájú fülespohárból, csészéből fogyasztják, sőt kiskanál is jár hozzá a gyümölcsdarabokhoz véget. A legjobb nagy üvegtálban készíteni, így érvényesülnek benne leginkább a legfontosabb hozzávalók, azaz a színes gyümölcsök.

A bólé a rendezvényekre, bulikra a legalkalmasabb ital, sőt tulajdonképpen fogadóitalként is megállja a helyét. A pezsgőt is kiválóan lehet vele helyettesíteni. Ez az ital nem öregszik el, sőt az állás - az ízek érlelődése, összeérése - kimondottan jót tesz neki.

Az alaprecept

Gyümölcsök, valamilyen likőr vagy rövidital, száraz bor, száraz pezsgő. Először általában a gyümölcs és a tömény kerül össze, utána jön a jéghideg bor, szervírozás előtt pedig a hűtött pezsgő. Az alkoholmentes változatnál a gyümölcshöz valamilyen szirup vagy cukor kerül, bor és pezsgő helyett pedig limonádét vagy gyümölcslevet használunk.

Tanácsok

A gyümölcsöket (ez lehet bármilyen friss gyümölcs) alaposan megmossuk, utána igény szerint meghámozzuk, kimagozunk. A hámozás alól kivételek a citrusfélék (citrom, narancs, grapefruit). Az elkészített italt mindig legalább két óráig hagyjuk állni a tálban, hogy jól összeérjenek a hozzávalók. Ha szénsavas összetevője van, azt csak húsz perccel fogyasztás előtt adjuk hozzá, különben elillan a buborék. A gyümölcslé kiválasztásánál természetesen figyelembe kell venni, hogy édes vagy fanyar italt akarunk készíteni. A gyümölcslét mindig szűrjük le, különben zavaros lesz tőle az italunk.

Receptek

Gyümölcsbólé

Hozzávalók: 1db narancs, 2 db savanyú alma, 1 db körte, 1 db banán, 1 l narancslé, 1 l almalé, 20 cl banánlé, fél körtelé, 1 üveg ásványvíz (szénsavmentes).

A gyümölcsöket megmossuk. A narancsot karikákra vágjuk, a karikákat felnégyeljük. Az almát és a körtét félbevágjuk és kimagozzuk, majd csíkokra vágjuk. A banánt meghámozzuk és felkarikázzuk. A gyümölcsöket bóléstálba rakjuk, és beletöltjük a banánlevet. Egy óra hosszára félrerakjuk a hűtőbe, és érni hagyjuk. Felszolgálás előtt feltöltjük ásványvízzel, és óvatosan megkeverjük.

Champagner bólé

Hozzávalók: 2 citrom és narancs szeletelve, magozva, 12,5 dkg cukor, 40 dkg cseresznyebefőtt, 10 cl cseresznyebefőttlé, 1,25 dl cherry brandy, 1,25 dl borpárlat, két üveg édes pezsgő.

Egy edénybe beletesszük a pezsgő kivételével az összes hozzávalót és legalább fél órára behűtjük. Szervírozáskor öntsük hozzá a pezsgőt.

Áfonyás bólé (alkoholmentes)

Hozzávalók: 2 liter áfonyalé, 1 liter narancslé, 4 dl cukrozatlan szénsavas citromlé (Sprite), 1 doboz fagyasztott áfonya, 4 narancs

Elkészítés: A fagyasztott áfonyát kiolvasztjuk, majd a levével együtt a bóléstálba tesszük.A narancsokat megmossuk, meghámozzuk, és feldaraboljuk, majd az áfonyához tesszük. Ráöntjük az áfonyalevet és a narancslevet, és egy órát állni hagyjuk. Tálalás előtt hozzáöntjük a citromos szénsavas italt.

(portfoliolight.hu)

LINKAJÁNLÓ
Alternatív gyógymódok

Egészség - orvos

Szépségápolás

Táplálékkiegészítők

Bio

Recept ABC

Vegetáriánus

Dísznövények

Világörökség
 
Fel-mlm



2006.12.27

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok