A bólé elnevezése az angol bowle (tál) szóból ered. Amerikából indult világhódító útjára a XX. század elején. Gyümölcsből, borból és pezsgőből készült ital, melyet rendszerint hűtve, széles szájú fülespohárból, csészéből fogyasztják, sőt kiskanál is jár hozzá a gyümölcsdarabokhoz véget. A legjobb nagy üvegtálban készíteni, így érvényesülnek benne leginkább a legfontosabb hozzávalók, azaz a színes gyümölcsök.
A bólé a rendezvényekre, bulikra a legalkalmasabb ital, sőt tulajdonképpen fogadóitalként is megállja a helyét. A pezsgőt is kiválóan lehet vele helyettesíteni. Ez az ital nem öregszik el, sőt az állás - az ízek érlelődése, összeérése - kimondottan jót tesz neki.
Az alaprecept
Gyümölcsök, valamilyen likőr vagy rövidital, száraz bor, száraz pezsgő. Először általában a gyümölcs és a tömény kerül össze, utána jön a jéghideg bor, szervírozás előtt pedig a hűtött pezsgő. Az alkoholmentes változatnál a gyümölcshöz valamilyen szirup vagy cukor kerül, bor és pezsgő helyett pedig limonádét vagy gyümölcslevet használunk.
Tanácsok
A gyümölcsöket (ez lehet bármilyen friss gyümölcs) alaposan megmossuk, utána igény szerint meghámozzuk, kimagozunk. A hámozás alól kivételek a citrusfélék (citrom, narancs, grapefruit). Az elkészített italt mindig legalább két óráig hagyjuk állni a tálban, hogy jól összeérjenek a hozzávalók. Ha szénsavas összetevője van, azt csak húsz perccel fogyasztás előtt adjuk hozzá, különben elillan a buborék. A gyümölcslé kiválasztásánál természetesen figyelembe kell venni, hogy édes vagy fanyar italt akarunk készíteni. A gyümölcslét mindig szűrjük le, különben zavaros lesz tőle az italunk.
Receptek
Gyümölcsbólé
Hozzávalók: 1db narancs, 2 db savanyú alma, 1 db körte, 1 db banán, 1 l narancslé, 1 l almalé, 20 cl banánlé, fél körtelé, 1 üveg ásványvíz (szénsavmentes).
A gyümölcsöket megmossuk. A narancsot karikákra vágjuk, a karikákat felnégyeljük. Az almát és a körtét félbevágjuk és kimagozzuk, majd csíkokra vágjuk. A banánt meghámozzuk és felkarikázzuk. A gyümölcsöket bóléstálba rakjuk, és beletöltjük a banánlevet. Egy óra hosszára félrerakjuk a hűtőbe, és érni hagyjuk. Felszolgálás előtt feltöltjük ásványvízzel, és óvatosan megkeverjük.
Elkészítés: A fagyasztott áfonyát kiolvasztjuk, majd a levével együtt a bóléstálba tesszük.A narancsokat megmossuk, meghámozzuk, és feldaraboljuk, majd az áfonyához tesszük. Ráöntjük az áfonyalevet és a narancslevet, és egy órát állni hagyjuk. Tálalás előtt hozzáöntjük a citromos szénsavas italt.