HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Konyhatár > Variációk mézre

t: 8164

Variációk mézre









A méz az emberiség egyik legősibb tápláléka: a méz-fogyasztás szokása pedig egyidős az emberi fajjal. Nemcsak ételként, gyógyszerként is a mindennapok része volt: némi porított ginsenggel összekeverve, a hosszú élet elixírjeként rendszeresen fogyasztották. Egyfajta mumifikáló-szerként is használták: halottakat balzsamoztak be vele, mert a test, a cukros szirupban, még sokáig megőrizte eredeti szépségét. Mivel a méz a bőséget és a jólétet is jelképezte egyben, ezért a jövőbeni szépség és gazdagság reményében, bekenték vele az újszülöttek száját.
A méhviaszból gyertyákat, viasztáblákat és fáklyákat készítettek, és ezt használták nyílászárók szigetelésre is.

Ahány virág, annyiféle méz

Milyen virágok nektárjából készülhet méz? Elsősorban azokéból, amelyek egy időben, nagy mennyiségben virágoznak. A belőlük gyűjtött nektár meghatározza a méz jellegzetes ízét. Legkedveltebb a hazai akácméz, gyógyító hatású a hársfa méze, sütésre-főzésre a vegyes virágmézet ajánlják.

Napraforgó és repcemézből készülhet a mézeskalács, selyemfű, gyümölcsvirág, gesztenye, levendula, őszirózsaméz kellemes ízét pedig a szakértők szerint könnyű megkedvelni. Erdei gyümölcsök levelein található édes nektárból begyűjtött méz pollentartalma csekély, ezért az édesharmatmézt a pollenallergiások is fogyaszthatják. Mediterrán vidékeken készül a narancsvirág, édeskömény, eukaliptusz és a kakukkfűvirág méze.

Méz és egészség

A méz körülbelül négyötöd rész cukorból (glukóz, fruktóz) és egyötöd rész vízből áll. A benne található egyszerű szénhidrátokat a szervezet könnyen felhasználja, azonnal felszívódnak.
A méz táplálja a szívet, növeli az izmok teherbíró képességét, kiváló erősítőszere a sportolóknak, az idős embereknek, a fáradt szervezetnek. Gyomorbántalmakra is javasolják. Jó hatással van a gyerekek fejlődésére, ajánlják a szoptató anyukáknak is. Nyugtatóan hat az egész testre.
Bár a méz nem éppen diabetikus étel - egy kilogramm méz 1385 kj energiát tartalmaz - , de édes és telítő íze miatt, egyébként is csak keveset tudunk belőle egyszerre elfogyasztani.
A szakemberek szerint érdemes a cukrot mézzel helyettesíteni, mert ez utóbbi természetes anyag, némi vitamint és szerves savakat is tartalmaz.
A mézet kozmetikai termékek, pakolások készítéséhez is használják. Hígítással és erjesztéssel bor, sör és ecet is készíthető belőle.

Nem romlott az "ikrás" méz

Sokan azt hiszik, a "beikrásodott", kikristályosodott méz a kereskedők turpissága. Ez nem igaz, egészen egyszerű fizikai folyamat, ami nem befolyásolja a méz minőségét. A méz nagyrészt szőlőcukorból áll, ami nagyon nehezen oldódik. A mézben töményen van jelen, ezért már igen alacsony hőmérsékleten a cukor kristályos halmazállapotot vesz fel. Ezt könnyen megszüntethetjük, ha langyos vízbe állítjuk pár percig, míg újra folyékony nem lesz.

Méz a konyhában

Mi is juthat eszünkbe, így karácsony előtt a méz szó hallatán, mint a mézes sütemények, egészen pontosan a mézeskalács tésztából készült puszedli. E teasütemény puhaságának titka a hozzáadott zsiradékon és a mézen múlik. A méz sokáig puhán tartja a süteményt a lakásban, nem kell bedobozolni, vagy zacskókba elrejteni. Elég ha egy nagy öblösüveget töltünk meg vele, és szabadon rájárhat a család apraja-nagyja. A puszedli jellegzetes fűszere az őrölt szegfűszeg és a fahéj, mézes kalácsokhoz használhatunk még őrölt gyömbért, vaníliát, szerecsendiót, szegfűborsot, ánizst, kardámom magot, citrom és narancshéjat is. Ha kényelmesek vagyunk, használjuk a mézeskalács-fűszerkeveréket. Ha a mézeskalács tésztájából óriási, különféle kiszúrókkal formázunk figurákat, azt díszként a karácsonyfára is felaggathatjuk.

Bearanyozhatja a reggeleket

Jól indulhat a napunk, ha a reggeli menü része a méz. Nem kell sokat fogyasztani belőle, elég ha csak egy szelet pirított fonott kalácsra vajat kenünk és megcsorgatjuk finom, jóízű mézzel.

Felturbózhatjuk a pirítóst, ha a szeletelünk rá banánt, és arra csorgatjuk az édes szirupot.
Kedvencem reggelire a müzli: én egy tálba szórok belőle, darabolok rá narancsot, majd egy pohár joghurttal öntöm nyakon. Hogy ne legyen túl száraz, öntök hozzá egy keveset a citromos teámból, majd csurgatok rá mézet.

Finom és könnyű desszertet is készíthetünk, ha egy szép talpas pohár fenekébe csorgatunk egy evőkanálnyi mézet, majd öntünk rá natúr joghurtot, sa tetejét szezonális gyümöpcsökkel díszítjük.

Méz a pácban

A mézet nemcsak édességek készítésére lehet használni.
Ünnepélyessé tehetjük az egyszerű uborkasalátánkat, ha a kígyó uborkából három centis darabokat vágunk, és nem karikára, hanem hosszában lapokat gyalulunk belőle. Csipetnyi sóval meghintjük, majd ami levet engedett, kinyomkodjuk, magos mustárral kevéske sóval, kaporral, olívaolajjal és mézzel ízesítjük. Nagy tányérokra halmozunk belőle fél maréknyit, és melléje füstölt pisztrángot vagy lazacot tálalunk. Friss kaporlevéllel dekoráljuk, és máris kész lehet a karácsonyi menü első fogása.

A fejes saláta öntetét megeleveníti, ha citrom, narancs, vérnarancs vagy grapefruit kifacsart levéhez kevéske mustárt, olívaolajat és mézet keverünk; de a káposztasalátához is kiválóan passzol.

Lekváros csirke - kicsit furán hangzik, ugye? Pedig létezik, és tapasztalatból tudom, hogy mennyei eledel. Ennek mézes változatát is könnyen el lehet képzelni! A megtöltött pulykákat mielőtt kivennénk a sütőből, előtte fél órával be kell kenni baracklekvárból, chili paprikából, frissen reszelt gyömbérből és kevéske mézből készült mázzal. Nem kell félni, nem lesz émelygősen édes, a lekvár és méz cukortartalma a sütő melegétől karamellizálódik, és finom fűszeres ropogósra, porhanyósra süti a pecsenye bőrét.

Az ünnepi sült lazachoz is készülhet pác mézből. Pár evőkanálnyit keverjünk össze kifacsart citrom levével, tegyünk bele összezúzott római köménymagot, magos mustárt, és tépkedjünk hozzá citromos kakukkfüvet. Sütés előtt a besózott és darált borssal meghintett lazacszeleteket kenjünk be vele, majd süssük meg serpenyőben. Sütés közben kenegessük a mézes-fűszeres páccal.

"Török kenyér"

Czifray István szakácsmester 1840-es könyvéből

"Végy egy pint friss mézet, 1 lat apróra zuzott szekfűborsot, 1 lat fahéjat, 1 lat gyömbért, 1 lat borsot 's ugyan annyi szerecsendiót, magában értetődik ugy is, hogy mint ezt megtörve: a' mézet forrald fel, 's a' közben hogy habját leszeded, a' fűszert add bele, vess hozzá még 2 lat apróra vágott czitromhéjat is, és főzd fertály óráig ezután: a' tüzről félre tolván, engedd félig kihűlni, adj bele fertály font fenyő mandolát's annyi lisztet, hogy jó kemény tészta legyen belőle: ezt szaggasd apró czipócskákra, rakd sütő bádogra és süsd meg."
((Kaldeneker György receptjei)

(origo.hu/noilapozo)

LINKAJÁNLÓ
Alternatív gyógymódok

Egészség - orvos

Szépségápolás

Táplálékkiegészítők

Bio

Recept ABC

Vegetáriánus

Dísznövények

Világörökség




2006.12.06

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok