HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Konyhatár > 8 dolog, amit érdemes tudni az áfonyáról

t: 4642

8 dolog, amit érdemes tudni az áfonyáról
1. Az áfonyában található antocianidin nevű anyag semlegesíti a sejtek és a szövetek szerkezetében a szabadgyökök által okozott károsodást. Az antocianidok, melyek az áfonya jellegzetes pirosas-kékes színét is adják, javítják az erek és a teljes érrendszer szerkezetét is, ráadásul fokozzák a C-vitamin szervezetünkre gyakorolt hatását.

2. Az áfonyában levő pektin bizonyítottan csökkenti a vér koleszterinszintjét. Védelmet nyújt a vastagbélrák ellen, csökkenti a stroke kialakulásának kockázatát, és gyakori fogyasztásával megelőzhetőek az időskori betegségek: az Alzheimer-kór és a memóriavesztés.

3. Észak-Amerika indián őslakossága a növény minden részét felhasználta gyógyításra: a virágát, a gyümölcsét, a leveleit, a fiatal hajtásokat, még a gyökerét is. Észak-Amerika ma is a legnagyobb áfonyatermesztő régió: tőlük származik e gyümölcsök csaknem 90%-a.

4. A XII. században Szent Hildegard - az első nő, aki gyógynövényekről írt - azt javasolta, hogy a menstruáció megindítására fogyasszák a hölgyek az áfonya gyümölcsét. A XIII. században Németországban friss vagy aszalt áfonyabogyókat áztattak vízbe, és az így nyert lével gyógyították a köhögést, a hasmenést, a reumát, de használták szájvízként, vízhajtóként és a skorbut megelőzésére is.

5. Az áfonyát csak közvetlenül fogyasztás előtt szabad megmosni, különben a külső védőréteg hiányában gyorsan penészedésnek indul a fridzsiderben. Ha fagyasztani szeretnéd, tedd tálcára, majd ha már megdermedtek a szemek, zacskózd be.

6. Az áfonya alacsony kalóriatartalmú, nem tartalmaz koleszterolt, kevés benne a cukor, de magas rosttartalma miatt még az is lassan szívódik fel, így a glikémiás indexe is igen barátságos.

7 A második világháború idején a brit légierő katonái áfonyakivonatokat és a gyümölcsből készült dzsemet fogyasztották, amikor éjszakai bevetésre készültek, mivel azt tapasztalták, hogy ettől jobban látnak a sötétben. Ez a jelenség teljes laboratóriumi és klinikai vizsgálatokhoz vezetett: az áfonyának a szemre és az érrendszerre gyakorolt hatásait vizsgálták. Az eredmények szerint az áfonya legnagyobb érdeme, hogy a mikrokeringést javítja, ami a szemre és a gyomor, ill. a tüdő nyálkahártyájára van jótékony hatással.

8. Ha kissé éretlen áfonyára tettél szert, zárd egy zacskóba fél napra, és tegyél a szemek közé egy almát. Az almában levő etiléntől gyorsan beérnek a bogyók.

(shape.hu)

LINKAJÁNLÓ
Alternatív gyógymódok

Egészség - orvos

Szépségápolás

Táplálékkiegészítők

Bio

Recept ABC

Vegetáriánus

Dísznövények

Világörökség2006.10.04

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok