HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Miből mit főzhetünk? > Ha szüret, akkor szőlőt szőlővel - GYÜMÖLCSÖZÖN - Megérett a fürtös fehér, a nagyszemű piros, elő a receptekkel!

t: 4655

Ha szüret, akkor szőlőt szőlővel - GYÜMÖLCSÖZÖN - Megérett a fürtös fehér, a nagyszemű piros, elő a receptekkel!









Szüret! Nem kis munka, de annál nagyobb mulatság. Hajolgatás, tépegetés, cipekedés a kosarakkal. Már akinek van szőlője. Akinek meg nincs, annak irány a piac. Igaz, így a fürtös gyümölcs pénzbe kerül, minél ritkább fajta, annál többe. De a szüretelés fáradalmaitól is megkíméltek bennünket a kofák.

A különböző módokon otthonra begyűjtött szőlőből pedig nekiállhatunk változatos és ínycsiklandó eledeleket készíteni. Salátát, főételt, desszertet. Alább bemutatott receptsorunk akár egy szeptember végi – október eleji vasárnapi ebédhez is irányt mutathat. S habár minden fogásban a szőlőé a főszerep, mégsem unalmas a menü.

A gyümölcs ráadásul egészséges. A benne rejlő vitaminokból sosem elég. És ezek még összeadódnak tejtermékkel is, például különböző sajtokkal. Állati eredetű fehérjék forrásaival, amelyek után a szervezet megállíthatatlanul áhítozik. Ugyanez van a sovány csirkehúsban. A süteményre, azaz a szénhidrátra pedig gyümölccsel együtt a táplálkozástudományi szakértő is áldását adja.


Sajtos szőlősaláta


Hozzávalók 4 személyre:

1 fürt fehér szőlő
1 fürt piros szőlő
20 dkg márványsajt
20 dkg feta sajt
3 retek
1 dl majonéz
1 dl tejszín
1 kiskanál mustár

Előkészítés:

A szőlőket mossa meg, szemezze le, és jól csepegtesse le. A sajtokat aprítsa kb. 1x1 cm-es kockákra. A retket mossa meg, tisztítsa meg, és vágja szeletekre.

Elkészítés:

1. Az előkészített hozzávalókat tegye mély salátástálba, és óvatosan keverje össze. Fél órára tegye be a hűtőbe.
2. A majonézt keverje össze a tejszínnel, adja hozzá a mustárt, csipet sót, és az egészet keverje simára.
3. A szőlős keveréket vegye ki a hűtőből, öntse le a mártással, és azonnal tálalja.

Tipp: A retket almával helyettesítheti

Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
1 adag: 320 kcal


Töltött csirke


Hozzávalók 4 személyre:

2 evőkanál olaj
15 dkg rizs
1 evőkanál ételízesítő
1 csipet curry
1 konyhakész csirke
30 dkg fehér szőlő
30 dkg, fekete szőlő
1 tojás
1 evőkanál margarin
Szüksége lesz hústűre és alufóliára!

Előkészítés:
Lábasban forrósítsa fel az olajat. Tegye bele a rizst, futtassa üvegesre, majd szórja meg az ételízesítővel, a curryvel Öntse fel dupla mennyiségű vízzel, mint a rizs, és lefedve lassú tűzön 15 percig párolja. Vegye le a tűzről, és hűtse ki.

Elkészítés:
1. A csirkét mossa meg, kívül-belül konyhai törlővel törölje szárazra, dörzsölje be sóval, borssal. A szőlőt mossa meg, és szemezze le. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) melegítse elő.
2. A kihűlt rizshez adja hozzá a szőlő egyharmadát mindkét fajtából, üsse bele a tojást, és jól keverje össze. A szőlős rizzsel töltse meg az előkészített csirkét, és hústűvel tűzze vagy varrja össze. Tegye tepsibe, kevés vizet öntsön alá, alufóliával fedje le, és kb. 50 percig süsse. Ezután vegye le az alufóliát, és kb. 15 perc alatt süsse ropogós pirosra. Vegye ki a sütőből, és 10–15 percig hagyja állni, hogy szépen tudja vágni.
3. Amíg a csirkét pihenteti, serpenyőben forrósítsa fel a margarint, dobja bele a maradék szőlőt, és hirtelen, nagy lángon, rázogatva kb. 2-3 percig párolja. Darabolja fel a csirkét, és a szőlővel körítve tálalja.

Tipp:
Ha az alufólia matt felét teszi kifelé, gyorsabban felmelegszik, és előbb puhul a hús.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 adag: 560 kcal


Szőlős lekváros párna


Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg leveles tészta
20 dkg baracklekvár
60-70 dkg szőlő
liszt a tészta nyújtásához

Elkészítés:
1. A tésztát lisztezett deszkán nyújtsa 2–3 mm vastagra, úgy 25x35 cm-es téglalapra. Ezt a téglalapot ossza fel 21 részre. Minden levágott kis téglalapot 2 mm-re a szélétől nyomkodjon meg.
2. Keverje ki a lekvárt, és minden tésztára tegyen egy kisebb kanálnyit. A lekvárba tegye bele a félbevágott, kimagozott szőlőszemeket. Tegye 210 C-fokosra előmelegített sütőbe 10 percre, majd vegye vissza a hőfokot 180 C-fokra, és még 10–15 percen át süsse.
3. A maradék lekvárt tegye edénybe, és gyakori kevergetés mellett 3 percen át forralja. A kész süteményeket vegye ki, és a forró lekvárral locsolgassa meg. Porcukrozza, melegen tálalja.

Tipp: Kínálhat mellé önteteket is, ízlés szerint.

Előkészítési idő: 5 perc
Elkészítési idő: 45 perc
1 db: 122 kcal

(reggel.hu)

Linkajánló:


RECEPT ABC,
Alternatív
gyógymódok
,
Egészség, orvos
,
Táplálékkiegészítők
,
Szépségápolás



2006.10.03

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Sajtos szőlősaláta
Sajtos szőlősaláta
Töltött csirke
Töltött csirke
Szőlős lekváros párna
Szőlős lekváros párna

Legfrissebb magazinok