HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Konyhatár > Rizs: sósan, édesen

t: 5096

Rizs: sósan, édesenA világ népességének több mint fele rizsen él, de nem hiányozhat az ínyencek konyhájából sem. Hiszen a rizs nagyon sokféle lehet, egy-egy fajta a származási helyéről vagy az alakjáról kapta a nevét.

A hosszúkás szemű rizs kevesebb, míg a gömbölyű szemű több keményítőt tartalmaz. Előbbi a főzés során kevésbé, utóbbi jobban összetapad. A keményítőtartalmat a főzés előtti alapos mosással, illetve áztatással lehet csökkenteni.

Az elkészítési módok igen különbözőek: van, amikor bő vízben főzik és leszűrik, máskor elfőzik róla a levét, de az is előfordul, hogy gőzölik. Néha főzés előtt zsiradékon pirítják, máskor átmossák vagy áztatják. Mindez a rizs fajtájától, valamint a kívánt ételtől függ.

A főzéshez szükséges víz mennyisége fajtánként és minőségenként változó, általában a hosszú szemű rizs kevesebb, a gömbölyű több vizet igényel. Minden esetben célszerű nagy edényben készíteni, mert a rizs főzés közben eredeti térfogatának kétszeresére-háromszorosára is megduzzad.

Rizsek és alkalmak

Gömbölyű fehér rizs

Apró, ovális formájú, sok keményítőt tartalmazó fajta. Főzés során összetapad, ezért kitűnő a japán szusihoz, a spanyol paellához, a töltött káposztához és minden olyan ételhez, ahol meg kell tartania a formáját.

Gömbölyű barna rizs

Egészségesebb, mint a fehér rizs, több értékes ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Többnyire rizottóhoz, desszerthez, levesbe, pástétomba, töltelékbe ajánlott. Legjobb vajon előre kicsit megpárolni, utána felönteni folyadékkal. Lassabban puhul, mint a fehér rizs.

Hosszú szemű barna rizs

Egészségesebb, mint a fehér rizs, több értékes ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Salátába, süteménybe, piláfhoz, pástétomba, illetve hirtelensült, pörkölt köreteként ajánlott.

Hosszú szemű fehér rizs

A kínaiak ezt kedvelik, esős éghajlaton terem legjobban, ezért esőrizsnek is nevezik. A szemeket hántolják, majd fényezik. Ha a háziasszony egy-két kiskanál citromlét tesz a főzővízhez, még fehérebb rizst kap.

Arborio

Nevét arról a faluról kapta, amelynek közelében termesztették. Először vajon meg kell párolni, majd apránként forró vízzel felönteni. Az eredmény: krémes mártás.

Basmati

A Himalája lábától származó fajta kellemesen illatos, hosszú szemű. Aki piláfhoz, rizottóhoz használja, sáfránnyal ízesítse, aki indiai jellegű ételt készít, egy babérlevelet tegyen a főzővizébe.

Vadrizs

Valójában nem rizs, hanem az észak-amerikai Nagy-tavak vidékéről származó vízinövény magja. Felhasználás előtt alaposan meg kell mosni. Barna rizzsel keverve nagyon dekoratív.

Jázminrizs

Hosszú szemű, illatos rizs, amit többnyire gőzölnek. A thai ételek elmaradhatatlan kiegészítője.

Fekete és fehér sikérrizs

Ezt a fajtát tévesen nevezik így, mert nem sikért, hanem sok keményítőt tartalmaz. Főzés előtt érdemes beáztatni. Ázsiai desszerthez és vendégváró falatkákhoz használják. A fehér változat fűszeres ételek mellé ajánlott.

(nana.hu)

Linkajánló:


RECEPT ABC,
Alternatív
gyógymódok
,
Egészség, orvos
,
Táplálékkiegészítők
,
Szépségápolás
, bio,
vegetáriánus2006.09.12

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok