HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Világkonyha > Távol-keleti csábítás

t: 2504

Távol-keleti csábítás









Fűszeres paradicsomos párolt tök

Hozzávalók 4 személyre: 1 hosszúkás tök (kb. 1 kg), 3 nagy paradicsom, 10 dkg padli- zsán, 2 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1,2 dl zöldségerőleves, olaj, só, chili, 1 babérle- vél, a díszítéshez citromhéj és friss (thai) bazsalikom

- Megforrósított olajon üvegesre pároljuk az egyik fej, kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a lehéjazott, felnegyedelt paradicsomot, sót, borsot, babért, chilit és krémes állagúra főzzük. - Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a maradék, kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a megtisztított, kockára vágott padlizsánt és a zúzott fokhagymát. 2 percig kevergetve pirítjuk. Felöntjük a levessel és krémes állagúra főzzük. - A tököt egészben, gyöngyözve forró vízben kb. 10 percig főzzük (ne legyen nagyon puha). Meghámozzuk, a húsát kockára vágjuk. - Ráöntjük a padlizsánkrémet, a fűszeres paradicsomkrémet, majd tökhéjjal, citromhéjjal és friss bazsalikomlevelekkel díszítve tálaljuk. Körete párolt rizs.


Ropogós zöldségek paprikamártással


Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, cukkini, padlizsán, burgonya, hagyma stb.) 2 tojássárgája, 50 dkg rétesliszt, 1,5 dl szódavíz, só, a sütéshez olaj. A paprikamártáshoz: 40 dkg zöldpaprika, só, cukor, citromlé, olaj

- A megtisztított zöldpaprikát vízben megfőzzük, majd a héjról lekaparjuk a húsát. Tálba tesszük, kikeverjük ízlés szerinti mennyiségű olajjal, sóval, cukorral és citromlével. - A megtisztított zöldségeket vastagabb szeletekre vagy nagyobb hasábokra vágjuk. A lisztet tálba tesszük, kikeverjük a szódavízzel, sóval és a tojássárgájával. - A masszába belemártjuk a zöldségeket. Bő, forró olajban aranysárgára sütjük, itatósra szedve, a felesleges zsiradékot lecsöpögtetjük.


Kecskesajtos bárányérmék


Hozzávalók 4 személyre: 2 bárány bélszín, 20 dkg kecskesajt, 80 dkg vegyes zöldség (zöld, sárga és piros húsú paprika, paradi- csom, padlizsán), 20 dkg cékla, 4 gerezd fokhagyma, olívaolaj, só, rozmaring, kakukk- fű, chili

- A pác hozzávalóit (olaj, 1 gerezd zúzott fokhagyma, rozmaring, kakukkfű, chili) tálban összekeverjük. A zöldségeket egészben belemártjuk a pácba, és faszénparázs fölé, vagy grillsütőbe helyezzük. Puhulásig sütjük, kihűlve nagyobb darabokra vágjuk. - Közben a megtisztított céklát lereszeljük és bő, forró olajban ropogósra sütjük. A bárány bélszínt forró olajon nagy lángon, körös-körül megpirítjuk áttesszük egy tűzálló tálba, sózzuk, borsozzuk és 180 fokos sütőben ízlés szerint félangolosra vagy egészen átsütjük. - A húst felszeleteljük, ráhelyezünk 1-1 vékony szelet kecskesajtot, és a sült zöldségekkel körítjük. Ropogós céklával és friss rozmaringággal díszítve tálaljuk.


Rákkoktél citrusszörbettel


Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg garnélarák, 2 alma, 1 zöldcitrom, néhány jégsaláta-levél, 2 evőkanál cukor, néhány szál korianderzöld, édes chilimártás, só, olaj. A citrusszörbet- hez: 1 rózsaszín grépfrút, 2 zöldcitrom, 20 dkg cukor

- A szörbethez 1 dl vizet a cukorral együtt felforralunk. 3 percig főzzük. Amikor kihűlt, belekeverjük a grépfrút kifacsart levét és kikapart húsát. Zöldcitromlével és reszelt zöldcitromhéjjal ízesítjük. Műanyag dobozba öntjük és 4 órára befagyasztjuk, félóránként megkeverjük. - Az almát meghámozzuk, darabokra vágjuk és lábosba tesszük. Hozzáadjuk a cukrot, a zöldcitrom levét és reszelt héját és kb. 15 perc alatt sziruposra főzzük. - A megtisztított rákot kevés forró olajon 3-4 percig sütjük. Megsózzuk, összekeverjük kevés édes chilimártással és apróra vágott korianderzölddel. - Jégsaláta-levelekből fészket készítünk, ezekbe ültetjük a rákokat. Pikáns, szirupos almát teszünk mellé és ráültetünk kevés citrusszörbetet.


Édes-csípős gyümölcsök


Hozzávalók 4 személyre:
1 friss ananász, 20 dkg szilva, 1 mangó,
1-2 piros chili, 1/2 zöldcitrom leve és reszelt héja,
korianderzöld

- A gyümölcsöket megtisztítjuk és nagyobb darabokra vágjuk. A csípős paprikát felaprítjuk, tálba tesszük. Hozzáadjuk az apróra vágott korianderzöldet, a zöldcitrom levét és reszelt héját (Thaiföldön még sót is). Beleforgatjuk a gyümölcsöket, és azonnal fogyasztjuk.


Rostonsült rák zöldségekkel


Hozzávalók 4 személyre:
1,2 kg folyami vagy tengeri ráktörzs (páncéllal együtt), 40 dkg cukkini, 1 fej hagyma, 10 dkg fekete olajbogyó, 6 szál friss kapor, olívaolaj.
A mártáshoz: 2 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 cl ánizslikőr, csipetnyi kurkuma, só, olívaolaj

- A mártáshoz megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát és zúzott fokhagymát. Belekeverjük az ánizslikőrt, sóval, kurkumával ízesítjük, majd összeturmixoljuk. - A körethez megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk az ugyancsak kockára vágott cukkinit, megsózzuk és 5 percig pároljuk. A felét kivesszük és összeturmixoljuk. - A maradék darabos zöldséget a felszeletelt fekete olajbogyóval és az apróra vágott kaporral együtt belekeverjük a zöldségpürébe. - A ráktörzseket hosszában félbevágjuk, sózzuk, borsozzuk és grillsütőben mindkét oldalon 4-4 percig sütjük. A rákhúst a páncélból kifejtjük, olívaolajjal meglocsoljuk.


Kókuszos gyümölcsrizs


Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg gömbölyű szemű rizs, 40 dkg gyümölcs vegyesen (kivi, szilva, mangó, eper, nektarin stb.) 8 dkg cukor, 5 dkg kókuszreszelék, 2 lap fehér zselatin, 1/2 rúd vanília. A mártáshoz: 10 dkg málna, 1 filter zöld tea, 6 dkg cukor, 1 friss mentaág

- A rizst 3 dl, enyhén sós vízben megfőzzük. 1 dl vizet a cukorral és a vaníliarúd kikapart belsejével sziruppá főzünk. Belekeverjük a kókuszreszeléket is. Amikor a rizs megpuhult és még forró, belekeverjük a szirupot, majd letakarva kihűtjük. - A zselatint 1,5 dl meleg vízben feloldjuk. A mártáshoz a zöld teát 2 dl forró vízzel leforrázzuk, belekeverjük a cukrot is és kb. 5 perc alatt sziruposra főzzük. - Kihűlve belekeverjük a felaprított mentaleveleket és a villával szétnyomott málnát. Ízlés szerint átpasszírozzuk. A kihűlt kókuszos rizsből evőkanálnyi adagokat kiveszünk, ovális alakúra formázzuk és tálra tesszük. - Beborítjuk valamilyen vékonyan felszeletelt gyümölccsel és megkenjük a zselével. Szilárdulásig hűlni hagyjuk. A málnás teamártással - és ha van, gyömbérlekvárral – kínáljuk.


Csirkemell mézes sárgarépamártással


Hozzávalók 4 személyre: 4 csirkemellfilé, 4 dl tyúkhúsleves, só, 2 cm friss gyömbérgyökér. A kásához: 20 dkg kukoricaliszt, 2 dl tej, 2 dl zöldségerőleves, só. A mártáshoz: 2 szál sárgarépa, 1 fej hagyma, 1 evőkanál méz, 4 evőkanál tyúkhúsleves, 1 evőkanál tejszín, 2 teáskanál olaj, só, bors

- A levest felforraljuk, felszeletelt friss gyömbérgyökérrel ízesítjük (ha van, tehetünk bele fenyérfüvet vagy citromfüvet is) és megfőzzük benne a csirkemellfilét. - A kásához felforraljuk a zöldségerőlevest és a tejet. Állandó keverés mellett beleszórjuk a kukoricalisztet, sót és nem túl sűrű kásává főzzük. - A mártáshoz megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a karikára vágott sárgarépát. 5 percig pároljuk. Felöntjük a levessel és puhára főzzük. - Összeturmixoljuk, belekeverjük a tejszínt és a mézet. Sóval, borssal ízesítjük. A főtt csirkemellet a mézes sárgarépamártással leöntjük, kukoricakásával körítjük.


Grillezett, pácolt zöldségek


Hozzávalók 4 személyre:
2 zöldpaprika, 2 piros húsú paprika, 4 szelet padlizsán, 1 kis cukkini, salátalevelek. A páchoz: 1 dl olívaolaj, 0,5 dl balzsamecet, só, bors, kakukkfű

- A pác hozzávalóit tálban összekeverjük. A zöldségeket – a salátalevelek kivételével – felszeleteljük, belemártjuk a pácba, és faszénparázs fölé helyezzük. - Néhány percig sütjük, majd visszatesszük a páclébe és hűlni hagyjuk. - Fogyasztáskor a tányérokat salátalevelekkel kibéleljük és ráhelyezzük a grillezett, pácolt zöldségeket.


Csokoládédesszert


Hozzávalók 4 személyre:
4 tojás, 6 dkg cukor, 40 dkg étcsokoládé, 20 dkg olvasztott vaj, 16 dkg vaníliafagylalt, 4 dkg mandula

- A tojást a cukorral kikeverjük, majd robotgéppel, a legmagasabb fokozaton krémesre verjük. Gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét, majd belekeverjük az olvasztott vajat is. Ha langyosra hűlt, belekeverjük a tojáskrémet. - A masszát négy, kivajazott kis felfújtformába öntjük. Előmelegített, 170 fokos sütőben 25-30 percig sütjük. - Kihűtjük, tányérra borítjuk és 1-1 kis gombóc vaníliafagylaltot ültetünk a tetejére. Durvára vágott mandulával megszórva tálaljuk.

(gyongy.hu)

Linkajánló:

Recept ABC



2006.08.25

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Fűszeres paradicsomos párolt tök
Fűszeres paradicsomos párolt tök
Ropogós zöldségek paprikamártással
Ropogós zöldségek paprikamártással
Kecskesajtos bárányérmék
Kecskesajtos bárányérmék
Rákkoktél citrusszörbettel
Rákkoktél citrusszörbettel
Édes-csípős gyümölcsök
Édes-csípős gyümölcsök
Rostonsült rák zöldségekkel
Rostonsült rák zöldségekkel
Kókuszos gyümölcsrizs
Kókuszos gyümölcsrizs
Csirkemell mézes sárgarépamártással
Csirkemell mézes sárgarépamártással
Grillezett, pácolt zöldségek
Grillezett, pácolt zöldségek
Csokoládédesszert
Csokoládédesszert

Legfrissebb magazinok