HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Konyhatár > Hőségben csak könnyűt!

t: 2375

Hőségben csak könnyűt!

Tombol a hőség. Még a gyomrunk is összeszorul – egy falat szilárd étel sem megy le a torkunkon. De enni kell, ahogy a régiek is mondták. Szervezetünknek szüksége van a kalóriákra.

A nagy nyári melegben felejtsük el a zsíros, nehéz ételeket” – tanácsolja Fekete Krisztina táplálkozástudományi szakértő. A pörkölt, a rántott hús, az oldalas, a bab- és gulyásleves főként a téli hidegben kívánatos eledel. Akkor ugyanis szervezetünknek hőt kell termelnie, amihez szükség van zsírszövetekre. Aki a forró nyárban mégis ilyesmit töm magába – pusztán rossz beidegződésből –, ne csodálkozzon, ha még jobban elbágyad. És olyan érzése támad, mintha súlyos kövekkel rakta volna meg a hasát.

A nehezen emészthető ételek helyett melegben válasszunk könnyű finomságokat. Jöhet a zöldség, a gyümölcs, sőt, a párolt zöldség, köretnek a szintén párolt sovány hús mellé. Utóbbinak nem kell feltétlenül szárnyasnak lennie: a sovány sertéshús is megfelel. A szárnyasokat, párolt halat friss zöldségkörettel, sőt, mártásokkal, petrezselymes, kapros szószokkal szintén kiegészíthetjük. Nem elhanyagolandó szempont, hogy a folyékony ínyencségek „nedvesítik” étrendünket. Azaz részt vesznek a folyadékbevitelben és -pótlásban. A tejtermékekből főként a savanyítottak a jók. „Irány a kefir, a joghurt” – így Fekete Krisztina.

Elkésztett ételeinknél a melegben fokozottan ügyeljünk a higiéniára. Nagyon fontos a hűtés. Ebédünket, vacsoránkat minél hamarabb rakjuk be a jégszekrénybe, és tartsuk is ott, hogy meg ne romoljon.

Folyadékpótláskor figyeljünk az italok hőmérsékletére. Tévedés, hogy minél nagyobb a kinti meleg, annál jobb a behörpintett hideg. Ellenkezőleg: a túlságosan jeges nedűkkel mintegy „leforrázzuk” felhevült bensőnket. Ami egyrészt felső légúti betegségeket, például makacs torokgyulladást okozhat, másrészt túl nagy igénybevételt jelent. Szervezetünknek a hasznosításhoz ugyanis előbb fel kell melegítenie a hideg vizet, teát, gyümölcslevet. Ezzel pedig energiát veszítünk, és a végén még jobban kitikkadunk, mint ivás előtt. Nem véletlen, hogy az arab országokban nagy forróság idején forró teával üdítik fel magukat az emberek.

Kánikulai itókáink legyenek tehát legalább szobahőmérsékletűek. Még jobbak a testhőmérsékletű innivalók, például a 36-37 fokos, friss gyümölcstea. A melegebb folyadékot pedig a szervezet szinte azonnal feldolgozza. A forró teával is próbálkozhatunk, persze óvatosan kortyolva. A szánkat összeégetni nem kell. Ezt senki nem kívánja tőlünk, főként féltett egészségünk nem.

(reggel.hu)

2006.07.06

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok