HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Világkonyha > A toszkán konyha

t: 12119

A toszkán konyha

Tisztelet és mérték, ezek a legfontosabb irányadói a toszkán embernek. Rengeteg az olívaolaj, az ételek mégsem tocsognak a nehéz, olajos szószokban. Mindenből használnak, de mértékkel: értékelik, becsülik a föld adományát. Csak hogy az olívaolajnál maradjunk: mindenbe kerül belőle egy kevés, de csak az ízek kiemelésére.

A toszkán ember nem pazarol, nem él nagy lábon, és ez az ételein is látszik. Az ebéd vagy a vacsora több fogásból áll: falatkákkal kezdődik, utána jön az előétel, az első tál étel (primi piatti), hogy végre - majdnem teli gyomorral - elérkezzünk a főételhez, a húshoz. Minthogy drága és kevés volt belőle, ezért előtte már megtöltötték a bendőjüket. Másik érdekesség, hogy rengeteg recept alapja a sótlan fehér kenyér. A mindenféle pástétomokkal és krémekkel kínált fokhagymás-olívás pirítosak alapja, de készítenek belőle salátát, sőt levest is. Ha nem kimondottan kenyérlevest készítenek, a tányér aljára akkor is kerül egy szelet fokhagymás pirítós, és erre merik rá a sűrű, tartalmas levest.

A legfinomabb étkek ízét is lehet fokozni, és ezt az itáliai ember - egyébként a magyar is - jól tudja. Hogyan? Egy pohár könnyű vörösborral, amit tehetünk az ételbe és az asztalra egyaránt...

És most jöjjenek a receptek!

Édes-savanyú hagymakrém pirítósra

Hozzávalók:

1 kg lilahagyma
1 pohár vörösborecet
3 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál cukor
1 csipet só

Elkészítése: Az olívaolajon futtassuk meg a feldarabolt a megtisztított és feldarabolt hagymát, majd öntsük rá az ecetet, a cukrot, és sózzuk meg. Időnként meg-megkevergetve lassú tűzön főzzük, amíg a színe és az állaga is megváltozik, és krémszerű pürét kapunk. Pirítóssal és juhtúróval kínáljuk, mivel ez utóbbi igen jól harmonizál a hagymakrémmel.

Kelpirítós

Hozzávalók:

1 kis fej zsenge kelkáposzta
baguette
olívaolaj
bors
citrom


Elkészítése: A kelt szedjük leveleire, vágjuk ki a szárát, ha nagyon erős lenne, majd kb. 20 percig pároljuk enyhén sós vízben. Készítsünk a baguette-ből pirítósszeleteket, dörzsöljük be fokhagymával. A leszűrt, de még meleg kelleveleket terítsük a pirítósra, csepegtessünk rá egy kevés olívaolajat és citromot. Melegen tálaljuk. Kiváló előétel.

Panzanella

Hozzávalók:

1 baguette
1 nagy fej lilahagyma
3 paradicsom
1 uborka
mérhetetlen mennyiségű bazsalikom
olívaolaj
balzsamecet

bors

Elkészítés: Ezt a toszkán kenyérsalátát száraz kenyérből készítik. Ha bármikor megmarad fehér kenyerünk, felszeletelve hagyjuk szikkadni, így csak elő kell vennünk, ha ezt a salátát szeretnénk elkészíteni.
A szikkadt kenyérszeletet tegyük tálba, öntsünk rá vizet. Közben vágjuk kockára a paradicsomot, az uborkát, karikázzuk fel a hagymát. A kenyeret nyomkodjuk ki, keverjük össze a zöldségekkel, majd öntsünk rá olajat és balzsamecetet, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. A tetejére szórjuk a felaprított bazsalikomot. Ha megmarad belőle, ne aggódjunk, mert másnap még finomabb!

Halacskás halpástétom

Hozzávalók:

50 dkg krumpli
1 kis tonhalkonzerv
2 evőkanál tejföl
kis mustár

bors
néhány csemegeuborka
1 olívabogyó

Elkészítése: A krumplit hajában megfőzzük, majd lehűtjük, megpucoljuk. Villával törjük össze, majd adjuk hozzá a tonhalat, a tejfölt, sózzuk, borsozzuk, esetleg egy kis citromlével is ízesítjük. Egy lapos, ovális tálra halat formázunk a masszából, majd a felkarikázott uborkával pikkelyeket rakunk, az olivabogyóból pedig szemet csinálunk a halacskás halpástétomunknak.

Toszkán kenyérleves

Hozzávalók:

3 lilahagyma
1 sárga húsú paprika
1 szál zeller
3 érett paradicsom
8 szelet szikkadt kenyér
4 tojássárgája
reszelt sajt
olívaolaj
fokhagyma

bors

Elkészítése: Nagyobb darabokra vágjuk a hagymát, kevés olívaolajon megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a csíkokra vágott parikát és felaprított zellert, a lebőrözött paradicsomot. 1 liter vizet öntünk rá, felforraljuk, és kb. negyed órát főzzük. Közben kenyeret pirítunk, bedörzsöljük fokhagymával, és minden tányérba teszünk két szeletet. Egy-egy tojássárgáját is óvatosan a pirítósra helyezünk. A kész levest sózzuk, borsozzuk, majd a pirítósra merjük, a tetejét sajttal megszórjuk.

Csirke vadász módra

Hozzávalók:

1 csirke
1 fej hagyma
1 sárgarépa
1 kis zeller
4 érett paradicsom
1 marék fekete olajbogyó
kis liszt

bors
olívaolaj

Elkészítése: A csirkét daraboljuk fel, sózzuk meg, majd forgassuk meg lisztben. A hagymát, a répát és a zellert aprítsuk fel, 4 evőkanál olívaolajban futtassuk meg. Adjuk hozzá a csirkét is, és erős tűzön néhány percig pirítsuk. Ezután vegyük takarékra, adjuk hozzá a lebőrözött és felkockázott paradicsomot és az olajbogyókat. Borsozzuk, sózzuk, és főzzük addig, amíg a hús megpuhul.

Firenzei pacal

Hozzávalók:

1 kg pacal
2 lilahagyma
2 szál sárgarépa
1 zeller
50 dkg hámozott paradicsom
parmezán

bors
olívaolaj

Elkészítése: Mossuk meg a pacalt, vágjuk csíkokra. Aprítsuk fel a hagymát, a répát és a zellert, és futtassuk meg 6 kanálnyi olajon. Adjuk hozzá a pacalt, többször keverjük, hoy mindenhol érjék az ízek. Amikor levet eresztett, kb. 20 perc múlva, adjuk hozzá a felkockázott, bőrözött paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, majd közepes tűznél kb. egy órát főzzük. Forrón tálaljuk, parmezánnal megszórva.

Cacciucco (toszkán halleves)

Hozzávalók:

1,5 kg vegyes hal és tenger gyümölcsei, ízlés szerint
1 pohár fehérbor
50 dkg bőrözött paradicsom vagy konzerv egészparadicsom
száraz vagy pirított kenyér
fokhagyma
erőspaprika
petrezselyem
olívaolaj

Elkészítése: Tisztítsuk meg a halakat, ha szükséges. Egy nagy edényben 4 evőkanál olajon futtassunk meg 5 gerezd összezúzott fokhagymát, egy ici-pici erőspaprikát, majd adjuk hozzá a fehérbort. Pároljuk néhány percig, majd adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot, és főzzük még 5 percig. Ezután fokozatosan adjuk hozzá a tengeri herkentyűket és a halat, attól függően, hgy melyik milyen gyorsan fő. Amikor minden halacska a fazékban van, főzzük még negyed órát, óvatosan keverjük meg, vigyázva, nehogy összetörjenek. Közben pirítsunk kenyeret, dörzsöljük be fokhagymával, tegyük a tányérokba. Erre merjük rá a hallevest, és szórjuk meg a petrezselyemmel.

(mindmegette.hu)



2006.06.30

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Édes-savanyú hagymakrém pirítósra
Édes-savanyú hagymakrém pirítósra
Kelpirítós
Kelpirítós
Panzanella
Panzanella
Halacskás halpástétom
Halacskás halpástétom
Toszkán kenyérleves
Toszkán kenyérleves
Csirke vadász módra
Csirke vadász módra
Firenzei pacal
Firenzei pacal
Cacciucco (toszkán halleves
Cacciucco (toszkán halleves

Legfrissebb magazinok