HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Konyhatár > Egészségtelen edények?

t: 2187

Egészségtelen edények?

Az üveg a háztartásban a legveszélytelenebb edényfajta, így semmilyen felhasználási korlátozást nem állítottak fel vele kapcsolatban. Előnye még, hogy tökéletesen lehet tisztítani.

A kerámiaedénynél döntő a bevonat. A lelkiismeretes gyártók ma már nem használnak olyan bevonatot, amely az egészségre káros kioldható anyagokat tartalmaz.

Az alumíniumlábas, -fazék (a jó minőségű) egyáltalán nem olyan veszélyes, mint régebben hitték. De hogy a tisztítás során ne maródjon le az edény belső faláról a védőréteg, ne súroljuk, ne mossuk túl erős lúggal. A kész ételt pedig öntsük át zománcozott vagy üveg tárolóedénybe.

A rézedényt már régen kitiltották a családi konyhából. Rézmozsarat viszont bátran használhatunk, ugyanis a száraz fűszer rövid idő alatt nem tud kioldani belőle ártalmas mennyiségű rezet.

A bevonatos edény, tökéletesen ártalmatlan, ha a bevonata ép. Sosem szabad súrolni, nehogy megsérüljön ez a speciális anyag. Fa- vagy műanyag eszközzel szabad a benne lévő ételt vágni, keverni.

Az öntöttvas edényt gyárilag bevonják valamilyen zsiradékkal, ezt mindig le kell róla égetni az első használat előtt. Jól lehet tisztítani súrolással. Az öntöttvas edényből természetesen kioldódhat valamennyi vas főzés közben, de ez csak annyiban kellemetlen, hogy esetleg rontja az étel ízét. Savas ételt inkább ne főzzünk benne.

Tippek

- Az ólomkristály poharakkal is bátran lehet koccintani, szokásos rövid ideig tartó felhasználásuk nem káros az egészségre.
- Aki nagyon óvatos, a kerámiaedényt csak száraz élelmiszer tárolására használja.
- Savanyú ételt alumínium helyett inkább zománcozott edényben főzzünk.
- Ha megsérül a bevonatos edény belseje, legjobb az edényt azonnal kidobni.
- Az öntöttvas edények tisztítására legjobb a tiszta homok.

(nana.hu)


2006.06.23

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok