HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Fakanál fogódzó - iskolásan > Növényi magvak aranya

t: 4669

Növényi magvak aranya

A Magyarországon legnépszerűbb étolajok (például a napraforgóolaj) többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdagok. Az olíva- és a repceolajnak pedig az egyszer telítetlen zsírsavtartalma jelentős. Szekemberek szerint az egyszer telítetlen zsírsavak a vér koleszterinszintjének csökkentésén kívül növelik az úgynevezett „jó koleszterinszintet”. Az egészséges táplálkozás feltételeinek mindkét étolajváltozat megfelel, érelmeszesedés kockázatát csökkentő hatása miatt.

Hidegen sajtoltat vagy finomítottat?

Előállításuk szerint az olajok háromfélék lehetnek. A „szűz” étolaj természetes úton készül. Tisztítás és hántolás után préseléssel nyerik ki. A hőkezelés is megengedett, ilyenkor a préselésre használt hengereket melegítik fel. A hidegen sajtolt olajat hőkezelés nélkül, sajtolással állítják elő. Ennek köszönhetően magas marad a vitamin- és antioxidáns-tartalmuk. A finomított étolajnál a különböző növényi anyagokat kémiai vagy fizikai eljárással távolítják el. Tápanyagtartalmukat tekintve ezek az olajok kevésbé értékesek, ízük semlegesebb. Sütésre azonban kiválóak, és felbontás után hosszan tárolhatók.

Sütéshez, főzéshez

Természetesen az olajok – a zsírokhoz hasonlóan – sok energiát tartalmaznak. Nem mindegy, hogy épp csak megolajozzuk a hússzeletet és teflonserpenyőben vagy grillsütőben sütjük meg, vagy netán bő olajban kirántjuk. Lényeges az is, hogy milyen hőfokra melegítjük az olajat. Magasabb hőmérsékleten a kémiai kötések kölcsönhatásba lépnek a levegővel, és káros anyagok képződhetnek. Ezért nem szabad az olajokat 180 Celsius-fok fölé hevíteni.

Tévednek, akik azt gondolják, hogy a drágább típusok egészségesebbek, és ezért ezekkel sütnek. A hidegen préselt olajokban lévő telítetlen zsírsavakból ugyanis melegítés hatására káros anyagok szabadulnak fel. Az ilyen olajokat csak hidegen szabad felhasználni. Sütésre-főzésre alkalmasabbak az olcsóbb étolajok. Ezeket sem ajánlott azonban többször felhasználni. Ha mégis így teszünk, érdemes leszűrni.

Tárolási praktikák és vásárlási ötletek

A felbontott olajat sötét, hűvös helyen kell tárolni. Ha felbontunk egy flakont, tartalmát ajánlott viszonylag hamar elhasználni. Ezért érdemes a kisebb kiszereléseket megvásárolni. Az értékes, hidegen préselt olajokat pedig legjobb hűtőszekrénybe tenni.

(nana.hu)


2006.04.25

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok