HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Konyhatár > A s á r g a r é p a

t: 1878

A s á r g a r é p a

-Tavasszal azért édesebb a sárgarépa,mert nagyobb a cukortartalma.

-Annál erősebb a színe,minél több benne a karotin.

-A legtöbb karotin a sárgarépában, a sütőtökben és a paprikában található.

-Tavasszal korlátozott ideig tartható el, lehetőleg frissen fogyasszuk, mert különben vitamintartalmából is sokat veszít.

-A gyökér szinét a karotin mennyisége határozza meg.A sárgarépa minősége annál jobb, minél kevesebb benne a belsejét alkotó ízetlen, rostosabb farész.

-A sárgarépa hidegtűrő képessége jó, ezért télen is jól tárolható.

-Vásárlásnál repedezett zöldséget ne vásároljunk, mert magas víztartalomra utal, aminek következtében eltarthatósága csökken.

-Csak teljesen egészséges, ép sárgarépákat tegyünk el télire, különben hamar rothadásnak indul.

-A vizsgálatok szerint minél tovább tároljuk a répát, annál többet veszít vitamintartalmából

-A sárgarépa megkeseredik, ha paradicsommal együtt tároljuk.

-A sárgarépa zsenge zöldje apróra vágva, gyógynövényként is használható.

-Minél erősebb színű a répa,s minél keskenyebb a belső,szívalaku,világosabb része,annál jobb az ízhatása,annál értékesebb tápanyagokban.

-A jó minőségű sárgarépa intenzív édes ízű.

-Napfény hatására a rosszul tárolt vagy földből kiálló répagyökér elszíneződik. A szolanint tartalmazó, zöldesbarnás részek mérgezőek, ezért károsak az egészségre.

-Minél erősebb színű a répa, s minél keskenyebb a belső, szívalakú, világosabb része, annál jobb az ízhatása, annál értékesebb tápanyagokban.

A jó minőségű sárgarépa intenzív édes ízű.

(she.hu)


2006.04.21

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok