HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Fakanál fogódzó - iskolásan > Legírozás, blansírozás, marinálás? Ki érti ezt!

t: 11796

Legírozás, blansírozás, marinálás? Ki érti ezt!

A modern szakácskönyvek modern kifejezéseket, idegen szavakat is tartalmaznak. A kezdőknek, sőt még a haladó főzőcskézőknek is komoly fejtörést okozhat egy-egy kacifántos kijelentés megfejtése.

Sokan az ismeretlen fogalmaktól megriadva lapoznak tovább a receptek között, pedig a legtöbb közöttük csak nevében bonyolult, valójában igazán egyszerű fogásokról van szó. Nézzük a legfontosabb alapfogalmakat.

Legírozás

Levesek és szószok finomítására szolgál. Egy tojás sárgáját elkeverve kevés folyadékkal – tejszínnel vagy mártással –, ezt kell a forró étel alá önteni. Ezután már nem szabad tovább főzni, különben a behabart étel összemegy.

Blansírozás

Ropogós, vitamindús zöldségek, majdnem megfőzve. A zöldféléket – babot, spenótot – bőséges, forrásban lévő vízbe párolja rövid ideig úgy, hogy ne puhuljon meg. Szűrőkanállal emelje ki, és helyezze kis időre jéghideg vízbe. Így a zöldség ropogós marad, a vitaminok sem illannak el. Pár másodperc múlva vegye ki, és forgassa meg forró vajban.

Glacírozás

Azt jelenti, az ételt mázzal vonjuk be. A sültet folyamatosan locsolja szafttal, ettől lesz ropogós a külseje. A zöldséget párolja meg vajas-cukros mártásban, közepes lángon, így csillogó borítást kap.

Karamellizálás

Olvasszon el egy kis lábosban 4 evőkanál cukrot 2 evőkanál vízzel, közepes lángon, folyamatosan kavargatva. Addig keverje, amíg mogyoróbarna nem lesz. Ezután rögtön tegye hideg felületre, különben tovább barnul.

Marinálás

Tegye a nyers húst, zöldséget vagy halat fűszeres lébe – fokhagymaolajba, citromba, szójaszószba –, majd pácolja benne egy éjszakán át. Így az étel zamatosabb, ízesebb lesz.

Panírozás

A vékonyra klopfolt hússzeletet tegye lisztbe, majd bekevert és sóval-borssal ízesített tojásba, végül hengergesse meg zsemlemorzsában. Süsse ki olajban. Nemcsak húst, hanem halat és zöldséget is lehet panírozni.

Szautírozás

Süsse a hús- vagy haldarabokat hirtelen, bőséges és forró olajban a tepsiben vagy a lábosban.

Passzírozás

A nyers vagy párolt élelmiszert nyomkodja át szűrőn. Eperpüré készítéséhez mossa és tisztítsa meg a szemeket, majd evőkanállal kenje át őket egy sűrű szitán.

(forrás: www.reggel.hu)


2006.04.19

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Nem kell félni a szakkifejezésektől. A szakácskönyvekből minden művelet megtanulható
Nem kell félni a szakkifejezésektől. A szakácskönyvekből minden művelet megtanulható

Legfrissebb magazinok