HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Köretek > Könnyen könnyűt

t: 5746

Könnyen könnyűt

Salátázzon!

A salátákat alacsony kalóriatartalmuk miatt bármikor fogyaszthatja: reggelire, ebédre és könnyű vacsorának egyaránt. A hozzávalókat és önteteket ízlés szerint variálhatja.

Ügyeljen arra, hogy a leveles saláták mindig frissek és ropogósak legyenek.
A kesernyés ízű alapanyagokat (ilyen például a retek, a rukola, a cikória) felhasználás előtt langyos vízben mossa meg, és legalább 20 percig hagyja őket a vízben.

Minden idénysalátához jól illik az alábbi öntet: keverjen össze 3-4 evőkanál tökmag- vagy olívaolajat fél citrom frissen facsart levével, 2-3 csipet sóval és ízlés szerint borsikafűvel.
A hozzávalókat (például a halat, a húst, a burgonyát, az uborkát, a hüvelyeseket vagy a káposztát) hagyja hosszabb ideig állni az öntetben, így az ízek jobban összeérnek.

A változatosan elkészíthető burgonya

A krumpli igen gazdag emésztést segítő rostokban, fehérjében, káliumban, magnéziumban, B6- és C-vitaminban. Mivel magas a kalóriatartalma, vacsorára nem a legideálisabb választás, inkább ebédre fogyassza.

Tippjeink:

Vásárláskor csak kemény, száraz héjú, szép formájú burgonyát válasszon, amelyen nincsenek sérülésnyomok, repedések, vágások.

A krumpli száraz, sötét, hűvös helyen, jól szellőző kosarakban áll el a legtovább. Ha bezöldül vagy kicsírázik, már ne használja fel főzéshez!

A legtöbb ásványi anyag és vitamin a burgonya héjában, illetve közvetlenül alatta található, ezért a legegészségesebb, ha héjával együtt főzi meg.

A megráncosodott krumpli ismét kemény és friss lesz, ha felhasználás előtt 1-2 órára hideg vízbe áztatja.

A burgonya savas közegben nehezen puhul meg, ezért csak a már megfőtt burgonyához adjon ecetet, citromot, joghurtot, kefirt.

A vastag héjú, hosszúkás változatot legjobb extra szűz olívaolajban megsütni, de pürének is kiváló.

A héjában sült burgonyát vaj vagy margarin helyett bolondítsa meg egy kis zsírmentes tej és tejszín fele-fele arányú keverékével, amelyet ízesíthet kaporral, snidlinggel vagy petrezselyemmel, ízlés szerint sóval és borssal.

Liszt helyett levesek sűrítéséhez használhat áttört főtt burgonyát is, így a leves ízletesebb és laktatóbb lesz.

A pirosas héjú, négy cm-nél kisebb rózsaburgonyának főleg nyár elején van a szezonja, sütve vagy párolva a legfinomabb.

A halvány rózsaszín "Hópehely" fajta - ami nyár közepétől kapható - krumplisalátához ideális, de olajban kisütve köretnek is nagyon finom.

Az újkrumpli áprilistól júniusig érik, vékony, pirosas-barnás héjú, főzve és párolva a legfinomabb. Ha néhány percre forró vízbe áztatja, és egy csipetnyi szódabikarbónát tesz a vízbe, akkor azonnal le lehet a héját dörzsölni. Mivel ez a fajta áll el a legrövidebb ideig, ezért felhasználásig (de legfeljebb egy hétig) tartsa a hűtőben.

Az édes burgonya kora ősztől tél végéig kapható, hosszúkás, fehér és vörösesbarna héjú. Az egészben megsütött változat darabolva, vajjal pépesítve kiváló köret; ízesítheti citromlével, összezúzott pirított fokhagymával, korianderrel, sóval és borssal. Megfőzve és kockára vágva remek saláta készíthető belőle. Öntet tippünk: keverjen össze 1-2 dl citromlevet, 1-2 evőkanál olívaolajat egy csipet curryporral és sóval.

Az egészséges rizs

A rizs kalciumot, vasat, fehérjét, keményítőt, élelmi rostot és B-vitaminokat tartalmaz, számtalan változatából ízletes fogásokat készíthet. Vacsorára csak mértékkel fogyassza!

Fajtái:

Rövid szemű fajták: Négyszeres mennyiségű vízben főnek puhára. Kiválóak pudingnak, tejberizsnek, gombócnak.

Hosszú szemű fajták: Másfélszeres mennyiségű vízben főzze őket, mert a szemek így nem tapadnak össze, fűszerekkel ízesítve finom köret készíthető belőlük.

Barna rizs: Hántolás után a szemeket nem fényezik, vagyis nem távolítják el a héj alatti "ezüsthártyát", így ennek a fajtának magas a tápértéke, viszont lassabban fő. Emiatt célszerű főzés előtt előáztatni, és kb. 45 percig főzni.

Opál rizs: A hántolt rizs speciális, magas tápértékű változata. Kétszeres mennyiségű vízben főzze, párolt zöldséggel összekeverve köretnek ajánlott.

Tippjeink:

Forró olívaolajon vagy vajon futtassa meg rizst, és addig kevergesse, amíg a szemek ki nem fehérednek. Ekkor adjon hozzá egy kis sót, öntsön rá vizet és takaréklángon fedő alatt puhítsa, míg az összes víz el nem párolog. Egy csésze rizshez kb. két csésze vizet számoljon.
Ha nagyobb adagot főz, egy kiló rizshez kb. 2,5-3 liter víz szükséges; a rizst ilyenkor a forrásban lévő vízbe tegye, keverje össze, forralja újra, majd fedő alatt addig főzze, még meg nem puhul, végül szűrje le.

A rizst így gőzölje: a megmosott rizst tegye párolóedénybe a forró víz fölé kb. 20-40 percre. Ne feledje, hogy a barna rizsnek több idő szükséges a puhuláshoz.
Kiváló ízhatást érhet el, ha a főzőlébe szegfűszeggel megtűzdelt vöröshagymát tesz.
A barna rizs előáztatással puhább lesz. Lefedve, kevergetés nélkül párolja 35-40 percig, majd további 10 percig hagyja állni. Főzéskor ne sózza meg!

A tápláló tészta

A tészták sok szénhidrátot, fehérjét, ásványi sókat és vitaminokat tartalmaznak. Mivel a tojásos tésztákban sok a koleszterin, a finomított fehérlisztben pedig kevés az értékes összetevő, inkább a magas ásványianyag-tartalmú, tojás hozzáadása nélkül készült durumtésztát, illetve a tönkölybúzából vagy a teljes kiőrlésű lisztből előállított változatokat ajánljuk, elsősorban ebédre.

Tippjeink:

A négy- vagy nyolctojásos tésztát minimum nyolcszoros lobogó vízben főzze, mert akkor nem ragad össze. Kiváló levesbetétnek, köretnek, desszertalapanyagnak is.

A teljes kiőrlésű tésztát tegye lobogó vízbe, 3-4 percig főzze, szűrés előtt 10 percig pihentesse, főételnek, köretnek, édes tésztafélék alapjának használja.

Mindig öntsön egy kávéskanál olajat a főzővízbe, így megakadályozhatja, hogy a tészta összeragadjon.

Különösen finom lesz a tészta, ha a főzővizet megbolondítja egy kupica fehérborral vagy fűszerezett leveskockát dob bele.

A tönkölylisztből készült tésztából készítsen tésztasalátát! A zöldsalátát keverje össze a kifőtt tésztával, majd ha kihűlt, tegye hűtőszekrénybe, hogy összeérjenek az ízek.

Az olaszok a tésztát nem főzik sokáig, "roppanósan" fogyasztják, és nem mossák le szűrés után, csak egy kevés extra szűz olívaolajat kevernek hozzá.

Ha a tésztát zsír- és fehérjetartalmú szósz nélkül ízesíti (például húsos szaftok, mártások vagy sajt nélkül), és nem főzi teljesen puhára, könnyebben emészthetővé válik.

A fűszeres, híg szószokhoz a kicsi és bordázott tészták illenek, míg a sűrűbb mártásokhoz a hosszú, spagettiszerű, sima felületűek ajánlottak.

(forrás. www.wellmag.hu)

LINKAJÁNLÓ
Alternatív gyógymódok

Egészség - orvos

Szépségápolás

Táplálékkiegészítők

Bio

Recept ABC

Vegetáriánus

Dísznövények

Világörökség



2006.03.24

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok