HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Gasztronómia > Húshagyó ételek böjt idején

t: 2681

Húshagyó ételek böjt idején

Már az ókorban is böjtöltek; vagy azért, hogy kiengeszteljék a haragvó isteneket, vagy azért, hogy elősegítsék a papok és papnők istenségekhez való közelebb jutását. De böjtöltek egészségügyi szempontból is, hogy növekedjen a szervezet ellenálló képessége, hogy helyreálljon a lelki egyensúly, a szellemi erő, vagy vallási felajánlásból vonták meg maguktól a falatot, hogy beteg szeretteik felépüljenek.

A különböző vallásokban más és más böjtölési szokás alakult ki:

A zsidó vallásban elsősorban a bűnbánat és a gyász napján tartanak böjtöt, a muzulmánok Ramadan idején, a katolikusok pedig karácsony előtt, adventkor és húsvét ünnepe előtt, a Krisztus feltámadását megelőző negyven napon keresztül.

A böjt ideje és a jóllakás tilalma

A hamvazószerda és nagypéntek közötti időszakot egykor – főleg a vidéki Magyarországon - szigorúan megtartották. Ebben az időszakban a vallási előírások miatt elhagyták az állati eredetű zsírral való sütést-főzést, és mindent, még a desszerteket is olajjal készítették.
Naponta kétszer étkeztek, ebédre olajos levest, böjtös süteményt, vékony pitét ettek, vacsorára pedig olajos nyerskáposzta, savanyú paprika, dió és méz jutott.
Szokás volt, hogy a nagyböjt kezdete előtt az asszonyok pogácsát készítettek,
lesütötték a szalonnát, elmosogatták és eltették a zsíros edényeket, és legközelebb csak húsvét napján vették elő újra. Böjti időszak alatt tilos volt lakodalmat, bálokat és különböző zenés összejöveteleket tartani.

Napjainkra persze már sokat enyhült az egyház szigorúsága: először a zsírral való főzés tilalma szűnt meg, majd a húsfogyasztás negyvennapos tilalma. Manapság böjtös napnak csak a hamvazószerdát és a pénteki napokat tartják meg, vagyis ezeken a napokon nem lehet húst fogyasztani, és jóllakni is csak egyszer lehet.

Jellegzetes böjti ételek

Népi konyhaművészetünkben jellegzetes böjti ételnek számított a cibereleves, a korpából készült savanyú leves, a tejleves, túrós vagy mákos csikmák (házi, gyúrt tészta, amelyet kinyújtás után csíkokra vágnak, frissen, forrásban levő vízben kifőznek, majd cukrozott, darált mákkal megszórva fogyasztják), különböző aszalt gyümölcsök, tojás, halételek és sóban főtt bab, vagy a paprikás lepény.

Cibere leves

Hozzávalók: 4-5 gerezd fokhagyma, 1 dl tejföl, 1 dl tej, fél citrom, liszt.

Elkészítés: tegyél fel kb. 1,5 liter vizet főni, adj hozzá 4-5 gerezd apróra vágott, vagy zúzott fokhagymát, forrald fel, majd egy evőkanál liszttel elkevert tejjel és tejföllel habard be. Fél citrom levével ízesítsd savanykásra, majd – gyenge tűzön – melegítsd át.

Tipp: Tálald pirított kenyérkockákkal

Egyszerű böjti ételek

Tejleves

Hozzávalók:

• 1-1,5 liter tej
• 1-2 evőkanál liszt
• 3 dkg margarin
• porcukor, citrom

Elkészítés:

A tejet forrald fel, majd add hozzá a világosra pirított, azonos mennyiségű vajból és lisztből készült rántást, amit előzetesen kevés hideg vízzel hígíts fel. Kevergetés mellett forrald össze és ízesítsd sóval, porcukorral (kb. 1-2 kiskanálnyi kell bele) és citromhéjjal.
Főzz bele finommetéltet.

Extra tipp: Tálaláskor morzsolhatsz bele egy kevés vajat is.

Gánica

Hozzávalók:

• 1 kg burgonya
• 3 nagy fej vöröshagyma
• liszt, olaj, tejföl, só, bors

Elkészítés:

A nagyobb kockára vágott vöröshagymát forró olajon fonnyaszd meg. A meghámozott, felszeletelt krumplit főzd meg sós vízben, majd levét leöntve törd át. Keverj hozzá 2-3 evőkanálnyi lisztet, ízesítsd sóval, borssal és fortyanásig főzd tovább, hogy sűrű pépet kapj. Egy kiolajozott jénai tálba szaggass galuskákat a püréből. Locsold rá az üvegesre párolt hagymát és szaftját. Előmelegített sütőben rövid ideig – pirulásig – süsd. Tálaláskor meghintheted tejföllel.
Édes változatban a krumpli főzésénél kevesebb só és bors kell hozzá. Üvegesre párolt hagyma helyett pedig cukrozott mákkal hintsd meg a krumpligaluskákat.

Kelkáposztás Tofu-ragu, hajdinával

Hozzávalók:

• egy fej vöröshagyma
• 3 gerezd fokhagyma
• 20 dkg hajdina

A raguhoz:

• egy fej vöröshagyma
• 20 dkg tofu
• egy kisebb fej kelkáposzta
• egy kiskanál szójaszósz
• olívaolaj

Elkészítés:

A tofut vágd fel egyforma nagyságú kockára és locsold meg egy kiskanálnyi szójaszósszal, majd vajon rövid ideig pirítsd meg. A hajdinát hideg folyó vízbe mosd át néhányszor. Kevés olívaolajon párold meg az apróra vágott hagymát, majd add hozzá a csíkokra vágott kelkáposztát, és kevés víz hozzáadásával párold puhára. Fűszerezd sóval, borssal, kakukkfűvel, majoránnával, szójaszósszal.
A körethez kevés olajon párold meg a csíkokra vágott vöröshagymát, add hozzá az apróra vágott fokhagymát, és öntsd hozzá a víztől lecsöpögtetett hajdinát. Rövid ideig pirítsd meg, majd öntsd fel dupla annyi vízzel. Sózd meg és tetővel lefedve párold puhára.

Böjti káposzta

Hozzávalók:

• egy fej vöröshagyma
• 20 dkg rizs
• só, bors, pirospaprika
• 1-2 gerezd fokhagyma
• 3 db főtt tojás
• káposztalevél
• 50 dkg savanyú káposzta
• 1-2 fej alma
• egy csokor kapor

Elkészítés:

Egy evőkanál olajon párold meg az apróra vágott vöröshagymát, pirítsd meg rajta a rizst, fűszerezd sóval, borssal, pirospaprikával, fokhagymával és öntsd fel kevés vízzel. Néhány perc alatt párold félkészre a rizst. Hagyd hűlni, majd keverd össze a kis kockára vágott keményre főtt tojással, és ezzel a masszával töltsd meg a szétbontott káposztafej leveleit.
Egy nagy lábos alját béleld ki a savanyú káposztával, ízlés szerint keverj bele kaprot és reszelt almát, majd helyezd rá a tölteléket.
Öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje a tölteléket. Lefedve, kis lángon főzd puhára.
A végén liszttel elkevert tejföllel habard be.

Paprikás lepény

Hozzávalók:

• 50 dkg liszt
• 2-2 kiskanál só
• pirospaprika
• kb. 0, 5 liter víz
• 1 dl olaj
• 2 dl tejföl

Elkészítés:

A lisztet, sót, pirospaprikát keverd össze, öntsd fel kb. 0, 5 liternyi langyos vízzel és add hozzá az olajat, majd a tejfölt. Alaposan gyúrd át és fél óráig pihentesd. Belisztezett deszkán gyúrd rúd alakúra és késsel vágj belőle szeleteket, ezeket lapítsd ki cipó formára. Pihentesd a tepsiben, tetejét kend meg tojással. Előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt süsd készre.

(forrás: www.noklapja.hu)

2006.03.23

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Naponta kétszer étkeztek, ebédre olajos levest, böjtös süteményt, vékony pitét ettek, vacsorára pedig olajos nyerskáposzta, savanyú paprika,
Naponta kétszer étkeztek, ebédre olajos levest, böjtös süteményt, vékony pitét ettek, vacsorára pedig olajos nyerskáposzta, savanyú paprika,
...dió és méz jutott.
...dió és méz jutott.
Cibere leves
Cibere leves

Legfrissebb magazinok