HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Fakanál fogódzó - iskolásan > Wok: receptek és ötletek

t: 4172

Wok: receptek és ötletek

A wok ma már mindenütt kapható, különféle anyagokból készül: nyersvasból, alumíniumból, nemesacélból.

A vasból készült wokot az első használat előtt alaposan ízzítsuk föl, kihűlés után pedig öblítsük ki. Használat után dörzsöljük be olajjal, hogy megóvjuk a rozsdásodástól.A wokot mindig a legmagasabb hőfokon hevítsük föl. Ha a hozzávalókat – állandó keverés közben – viszonylag kevés olajon lepirítjuk, a sütéstől az ételek utánozhatatlan ízűek, ropogósak lesznek, s a bennük lévő vitaminok és ásványi anyagok is megmaradnak.

Egyszerre ne tegyünk sok ételt az olajba, mert lehűti, és így túl sok olajat szív magába az étel.A kisütött ételt papírra téve csöpögtessük le.

Egymás után különböző élelmiszereket, pl. húst, halat és zöldséget is süthetünk, mert a magas hőfok gátolja az ízek átvételét.Az olajat a használat után hagyjuk lehűlni, majd filteren keresztül szűrjük le egy jól záródó üvegbe. Így tisztítva az olaj többször is felhasználható.

Édes-savanyú sertéshús

Hozzávalók 2 adaghoz: 25 dkg sovány sertéshús, a marinádhoz: 2 teáskanál étkezés keményítő, 2 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál sherry, 1 kis zöld és 1 kis piros kaliforniai paprika, 2 fokhagymagerezd, 3 evőkanál étolaj, 5 evőkanál víz, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál ecet, 7 dkg (konzerv) ananász, só, 1 teáskanál méz vagy cukor, frissen őrölt bors, 1 teáskanál sötét szezámolaj

Elkészítés: A húst leöblítjük és felkockázzuk. A marinádhoz az étkezési keményítőt a szójaszósszal és a sherryvel elkeverjük, a hússal elvegyítjük és 30 percig állni hagyjuk. A paprikát félbe-, majd négyzetekre vágjuk. A fokhagymát apróra vágjuk. A wokban 2 evőkanál olajat felforrósítunk, ebben a húskockákat keverés közben kb. 2 percig sütjük, kivesszük és papírra téve lecsöpögtetjük. A fennmaradt olajat a wokban felforrósítjuk, ebben a fokhagymát és a paprikát gyorsan átpároljuk. A vizet, cukrot, szójaszószt és ecetet hozzáadjuk, az edényt lefedjük, és a zöldségeket közepes hőfokon kb. 5 perc alatt megfőzzük. A húskockákat és az ananászdarabokat a wokba tesszük és felforrósítjuk. Sóval, mézzel vagy cukorral, borssal és szezámolajjal ízesítjük. Rizst vagy vékony szalagmetéltet adunk hozzá.

Elkészítési idő: 30 perc, a marinírozás ideje nélkül
Adagonként: 32 g fehérje, 20 g zsiradék, 25g szénhidrát,
Energiatartalom: 1798 kJ, 429 kcal

Chop Suey: pulykamell zöldségekkel

Hozzávalók: 50 dkg pulykamell, 2 szál póréhagyma, 30 dkg sárgarépa, 25 dkg gomba, 17 dkg friss szójacsíra, 10 dkg üvegtészta, 3 evőkanál étolaj, 20 dkg mélyhűtött zöldborsó, 2, 5 dl tyúkhúsleves, só, frissen őrölt bors, szójaszósz

Elkészítés: A húst leöblítjük, vékony csíkokra vágjuk. A póréhagymát csíkokra vágjuk, a sárgarépát vékonyan felszeleteljük, a gombát szeletekre vágjuk. A szójacsírát leöblítjük, lecsöpögtetjük. Az üvegtésztát kb. 6 percig forró vízben áztatjuk, lecsöpögtetjük és ollóval darabokra vágjuk. Az olajat a wokban felforrósítjuk, ebben a pulykahúst keverés közben lesütjük, habszedő kanállal kivesszük, sóval és borssal fűszerezzük. A póréhagymát, sárgarépát és gombát a pecsenyezsírba tesszük és keverés közben megsütjük, a zöldborsót felengedés nélkül hozzáadjuk, a tyúkhúslevessel felöntjük. Az edényt lefedjük, és a zöldségeket közepes hőfokon kb. 5 percig főzzük. A húst, a szójacsírát a zöldségekkel elvegyítjük és felforrósítjuk, sóval, borssal és szójaszósszal ízesítjük, az üvegtésztát belekeverjük és felforrósítjuk.

Elkészítési idő: 30 perc
Adagonként: 40 g fehérje, 11 g zsiradék, 15 g szénhidrát,
Energiatartalom: 1813 kJ, 433 kcal

(forrás: www.nana.hu)

2006.03.07

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Chop Suey: pulykamell zöldségekkel
Chop Suey: pulykamell zöldségekkel

Legfrissebb magazinok