HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Tálalás > A vendégek ültetése

t: 9259

A vendégek ültetése

Természetesen, ha családi vagy baráti összejövetelről van szó, nem kell ragaszkodni a protokollhoz, de előfordulhat, hogy egy hivatalos vacsorát kell adnunk több személyre, és hasznos lehet, ha tisztában vagyunk egy-két illemszabállyal.

Az asztalfő megállapításánál két rendszert vehetünk figyelembe: a franciát vagy kontinentálist és az angolt. A francia ültetési rendnek megfelelően az asztalfő az asztal szélesebbik részének középső helye, amely a helyiség bejárati ajtajával szemben helyezkedik el. A másik típusnál az asztalfő az asztal rövidebbik oldalán található szintén szemben az ajtóval. Mindkét esetben az asztalfőt elfoglaló háttal ül a falnak, és arccal az ajtó felé néz. Ez a szokás régi hagyományokkal rendelkezik, és biztonsági okokkal magyarázható: a királyokkal, politikusokkal, hadvezérekkel előfordult, hogy életükkel fizettek azért, mert hátukat védtelenül hagyták. Ezért ültek inkább szemben a bejárattal, hogy ne érhesse őket vacsora közben meglepetés.

Az asztalfő általában a házigazdát illeti, aki az étkezést szervezte, és a vendégeket hívta. Ha házaspárról van szó, mindketten az asztalfőn üljenek, és mindig a hölgy üljön háttal a falnak. A házigazdán kívül az asztalfőt elfoglalhatja a díszvendég, egy magasabb rangú személy, a legidősebb családtag vagy, akinek a tiszteletére rendezik a vacsorát.

A férfiakat és a nőket felváltva kell ültetni, vegyesen. Különösen tanácsos nem egymás mellé ültetni férjet és feleséget, a testvéreket, a nagyon közeli rokonokat, vagy a munkatársakat. Ennek az a célja, hogy minél élénkebb, változatosabb legyen a társalgás az étkezés során. Ugyanebből az okból ne is ültessük őket egymással szemben, például a férjet a feleséggel. A legjobb az átlós megoldás.

Ügyeljünk arra, hogy lehetőleg ne a hölgyeket ültessük az asztal végére, férfiak zárják a sort. Épp ezért, ideális esetben, a meghívottak listáján szerepeljen kicsit több férfi, mint nő.

(forrás: www.holgyforum.hu)

LINKAJÁNLÓ
Alternatív gyógymódok

Egészség - orvos

Szépségápolás

Táplálékkiegészítők

Bio

Recept ABC

Vegetáriánus

Dísznövények

Világörökség
2006.03.03

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok