HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Konyhatár > Ismeretlen déligyümölcsök

t: 2282

Ismeretlen déligyümölcsök

Papaya

Mexikóból ered, íze édes, a dinnyéhez hasonlít.
Felhasználása: meghámozzuk, hosszában félbevágjuk, és a magokat kanállal kiszedjük (nem lehet megenni). A gyümölcshúst felszeleteljük.

Licsi

Kínából származik, édes-fűszeres, a szerecsendióhoz hasonló az íze.
Felhasználása: meghámozzuk (mint a tojást), a magokat eltávolítjuk, a gyümölcshúst feldaraboljuk. A kínai cseresznyének is nevezett gyümölcsöt csak rövid ideig szabad melegíteni!

Karambola

Délkelet-Ázsiából ered. Íze savanykás-édeskés és frissítő.
Felhasználása: megmossuk, majd keresztben felszeleteljük (csillagokat kapunk).

Mangó

Eredeti származási helye Burma és India, nagyon lédús, fanyar-édeskés ízű.
Felhasználása: a gyümölcshúst nehéz elválasztani a magtól, ezért a mangót meghámozzuk, a gyümölcshúst körben a magig hosszában bevágjuk, és gerezdeket szelünk le a magtól.

Pepino

A Peruból származó egzotikus gyümölcs sárga héja lilával csíkozott. Illatos húsa leveses, enyhén édes, kicsit a sárgadinnyéére hasonlít.
Felhasználása: óvatosan kell vele bánni a tárolás idején, mert különösen az érett gyümölcs héja könnyen megsérülhet. Általában hámozva használják fel, bár a héja is fogyasztható.

Kivi

Őshazája Kína, az érett kivi íze frissítő, savanykás-édes.
Felhasználása: A kivi igen hamar utánérik, így ha nem rögtön kívánjuk elfogyasztani, akkor érdemes a kicsit keményebb szemeket választani. Mosása után érdemes megpucolni, amit legegyszerűbben zöldség hámozóval tehetünk meg.

Lime

Indiából származik, méretében egy kicsit kisebb a citromnál, a héja éretten is zöld marad. Íze enyhén kesernyés, karakteresebb a citromnál.
Felhasználása: mosás után vágjuk kereszt irányba félbe, vagy cikkezzük fel és csavarjuk ki a levét. Ha a héját is felhasználjuk, érdemes alapos tisztítás után érdemescitromhéjlehúzóval lefejteni azt.

Kumquat

A kínai eredetű apró termések élénk narancssárga színűek, lédúsak, egyszerre édesek és enyhén savanykásak.
Felhasználása: Mivel a gyümölcs héja is ehető, először alaposan mossuk le, dörzsöljük át, majd a legtöbbször pucolatlanul használjuk fel. A héjat csak az esetleg már összeszáradt gyümölcsöknél érdemes eltávolítani.

(forrás: www.mindmegette.hu)

2006.02.13

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Papaya
Papaya
Licsi
Licsi
Karambola
Karambola
Mangó
Mangó
Pepino
Pepino
Kivi
Kivi
Lime
Lime
Kumquat
Kumquat

Legfrissebb magazinok