Elnevezése valószínűleg az erdélyi szászok nyelvéből lett kölcsönözve, palóc megfelelője pedig a szlovák nyelvben használt „pampuska”. Ez a zsírban sült, édes kelt tészta, cukor, tej (vagy tejfel) tojás, liszt, élesztő felhasználásával készül és formázásától, töltésétől (általában gyümölcsíz) függően különböző típusban létezik. A szalagos fánk, a rózsafánk, a forgácsfánk (csöröge) és a cseh fánk, vagyis a talkedli nemcsak a régmúlt idők, hanem napjaink legkedveltebb ünnepi csemegéje. Falun gyakran készítettek még ilyenkor rétest is, amely akkor hozott szerencsét, ha jól nyúlt.
Apró fánk
Hozzávalók:
• 25 dkg liszt
• 3 tojás
• 2 dkg élesztő
• kb. 0,5 dl tej
• kevés só
• cukor
• margarin
Az élesztőt futtasd meg kb. egy deci langyos, enyhén cukrozott tejben, egy evőkanálnyi olvasztott vajat pedig keverj el egy púpozott evőkanál cukorral és a 3 tojás sárgájával. Add hozzá a lisztet, a tejben felolvasztott élesztőt, egy csipet sót és 1-2 deci tejet, majd a tojások keményre felvert habját. Akkor jó a tészta állaga, ha könnyű, puha, de nem túl folyós. Miután a hozzávalókat alaposan átdolgoztad, meleg helyen, letakarva hagyd állni. Liszttel meghintett deszkán, kb. egy ujjnyi vastagságúra kell nyújtani, majd kisebb fánkvágóval vagy pogácsaszaggatóval kivágni, és forró olajban mindkét oldalán, rövid idő alatt megsütni.
Érdemes hozzá sűrű vaníliás vagy csokoládés sodót főzni, és ebbe a még meleg fánkok felét belemártogatni.
Csörögefánk
Hozzávalók:
• 40 dkg liszt
• 10 dkg vaj
• 5 dkg cukor
• 1 dl tejföl
• 5 tojássárgája
• 1 kanál rum (elhagyható)
A puha vajat morzsold el a liszttel, add hozzá a tojássárgákat, a cukrot és a rumot, lazítsd tejföllel. Langyos helyen pihentesd egy-két órán át, majd lisztezett deszkán nyújtsd ki 2-3 mm vastagságúra. Derelyeszaggatóval, vagy kés segítségével 4 cm széles, 6 cm hosszú téglalapokra vágd fel, melyek közepét hosszában hasítsd be. Ezen a nyíláson kell a tészta egyik csücskét áthúzni, hogy csavart formája legyen.
Forró olajban, közepes lángon mindkét oldalát süsd át, porcukorral és lekvárral ízesítheted.
Tolófánk I.
Hozzávalók:
• 30 dkg liszt
• 3 tojás
• kevés cukor
• só
• margarin
• víz
Kb. 3 deci vízből és egy púpozott evőkanál cukorból főzz szirupot, majd add hozzá az ugyancsak egy evőkanálnyi vajat és egy csipet sót. Kevergesd, és apránként szórd bele a lisztet. Vedd le a tűzről és hagyd kihűlni. Ekkor keverj hozzá egy egész tojást és 2 tojás sárgáját. A tésztát hagyd pihenni néhány órára, majd tésztaformázóval vagy tolófánksütővel szaggasd bele a forró olajba, és mindkét oldalán süsd meg. Fahéjas porcukorral vagy lekvárral tálald még melegében.
Tolófánk 2.
Hozzávalók:
• 2,5 dl víz
• 8 dkg vaj
• 22 dkg grízes liszt
• 3 egész tojás
• kevés só, olaj
Elkészítés:
Felfőzzük a vizet, a vajat és a sót. Ha forr, hozzákeverünk 22 dkg grízes lisztet, és addig főzzük, amíg az edény oldaláról le nem válik. Ha levettük a tűzről, kissé megkeverjük, hogy kihűljön, majd egyenként 3 tojást adunk hozzá, és jól kikeverjük. Ezután papírtölcsérbe tesszük, és 15 centis csíkokat nyomunk a forró zsírba. Lassan sütjük, ha az olajból kiszedtük, vaníliás porcukorral meghintjük, és gyümölcszselével vagy barackízzel tálaljuk.
Rizsfánk
Hozzávalók:
• 20 dkg rizs
• 5 dkg cukor
• 2 tojás
• egy-egy citrom és narancs reszelt héja
• 2 dkg élesztő
• 5 dkg liszt
• kb. 0,5 dl tej
• fél bögre kandírozott gyümölcs és mazsola vegyesen, egy kupak rummal meglocsolva
A rizsből és a tejből főzz tejberizst, amikor kihűlt, keverd hozzá a reszelt citrom- és narancshéjat, a két tojás sárgáját, 2 evőkanál cukrot, és morzsold bele az élesztőt és 2 evőkanálnyi olvasztott vajat. Miután alaposan elkeverted, szórd bele a lisztet és a rumba áztatott kandírozott gyümölcsöt, legvégül forgasd bele a tojások keményre vert habját. Két evőkanál segítségével formázz galuskákat belőle, és forró olajban mindkét oldalát rövid idő alatt süsd meg. Tedd papírtörölközőre, hogy az olaj felszívódjon, és még melegen, vaníliás vagy fahéjas porcukorral megszórva tálalhatod.
Túrós fánk
Hozzávalók:
• 25 dkg áttört tehéntúró
• 2+2 tojás
• 5 dkg vaj
• 5 dkg cukor
• 1 csomag vaníliás cukor
• 5 dl tej
• 5-5 dkg liszt és zsemlemorzsa
A puha vajat keverd el a cukorral, a vaníliás cukorral, 2 egész tojással és 2 tojás sárgájával. Szórd bele a sót, a tejet, a túrót, és keverd hozzá a 2 tojás keményre felvert habját. Adj hozzá még kb. 5-5 dkg lisztet és zsemlemorzsát, hogy sűrű massza keletkezzen. Talkedlisütőben vagy kiszaggatva, forró olajban süss belőle apró fánkokat, majd kettőt-kettőt gyümölcslekvárral ragassz össze.
(forrás: www.nlcafe.hu)