Csülkös rétes
Hozzávalók: 10 dkg savanyú káposzta, 4 evőkanál rizs, 40 dkg főtt, füstölt, kicsontozott , csülökhús, 1 dl tejföl, 2 tojás, 1 csokor kapor, 1 mokkáskanál só, 1 csomag réteslap (4 lapos), 5-6 dkg vaj, 2 evőkanál zsemlemorzsa, a mártáshoz: 5 dkg füstölt szalonna, 2 evőkanál olaj, 1 kisebb vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 kiskanál pirospaprika, késhegynyi őrölt kömény, 1 kiskanál ételízesítő por, 1 dl tejföl, 1 dl tejszín, 1 púpozott evőkanál liszt, fél csokor kapor
A savanyú káposztát kissé fölaprítjuk, lábasba szórjuk, és ráöntünk 4 deci vizet. A rizst hozzáadjuk, majd lefödve, kis lángon 20 percig főzzük, ezalatt mindkettő megpuhul. Utána leszűrjük, alaposan lecsöpögtetjük, majd amikor kihűlt, a közepes kockákra vágott főtt hússal, a tejföllel meg a tojásokkal összedolgozzuk. A fölaprított kaporral fűszerezzük, megsózzuk. A réteslapokat egy nedves konyharuhán egymásra fektetjük úgy, hogy közüket egy kevés olvasztott vajjal meglocsoljuk, és morzsával is megszórjuk. Utóbbiból a felső lapra (a töltelék alá) valamivel több kerüljön. A húsos keveréket vastag csíkban ráhalmozzuk, a tésztát föltekerjük, és tepsibe fektetjük. A maradék olvasztott vajjal megkenjük, előmelegített sütőben, nagy lánggal (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C) kb. 20 percig sütjük. Amíg készül, megfőzzük a mártást. Ehhez a szalonnát apró kockákra vágjuk, az olajon kevergetve kisütjük, majd a fölaprított vöröshagymát meg a zúzott fokhagymát is rádobjuk. Rövid pirítás után a pirospaprikával meghintjük, 4 deci vízzel fölöntjük, a köménnyel meg az ételízesítővel fűszerezzük. Néhány percnyi forralás után a tejföllel meg a tejszínnel simára kevert liszttel sűrítjük, majd átszűrjük, végül fölaprított kaporral fűszerezzük. A forró rétest 8 szeletre vágjuk, kettesével tányérra rakjuk, és a paprikás mártással körülöntjük.
Elkészítési idő: 1 óra 10 perc.
Egy adag: 868 kcal / 3628 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor Somlói Furmint '98.
Jótanács: Más főtt, füstölt hús, például maradék sonka, tarja is jó hozzá. Idényben a mártásba 1-1 paprikát meg paradicsomot is belefőzhetünk..
------------------------------------------------------------------------------------
Kelbimbós rétes
Hozzávalók: a töltelékhez: , 70 dkg kelbimbó, só, 10 dkg vékonyra szeletelt húsos , szalonna (sliced bacon), mokkáskanálnyi köménymag, 10 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg margarin, őrölt bors, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem , a sütéshez: 1 csomag (négylapos) réteslap, 5 dkg margarin , olaj
A kelbimbót megtisztítjuk, és a száránál kereszt alakban minden szemet bemetszünk. Enyhén sós vízben majdnem puhára főzzük. Leszűrjük, és jól lecsöpögtetjük. A szalonnát kis kockákra vágjuk, és serpenyőben kisütjük, majd a köménymagot megfuttatjuk benne. A zsemlemorzsát a margarinon kissé megpirítjuk, és a kelbimbóra öntjük. A köménymagos szalonnát is hozzáadjuk, megsózzuk, megborsozzuk, és a zúzott fokhagymával meg a fölaprított petrezselyemmel összekeverjük. A réteslapokból kettőt-kettőt megnedve-sített konyharuhán egymásra fek-tetünk, és olvasztott margarinnal meglocsolunk. A tölteléket egy csíkban az egyik oldalára halmozzuk, majd a konyharuha segítségével felgöngyöljük. Az így kapott 2 tekercs rétest kiolajozott vagy sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, és tetejüket is megkenjük olajjal. Előmelegített sütőben, nagy lánggal (210 °C; légkeveréses sütőben 190 °C) 15-20 perc alatt ropogósra sütjük. Kissé hűlni hagyjuk, majd tenyérnyi ferde szeletekre vágva tálra rakjuk.
Elkészítési idő: 50 perc.
Egy adag: 639 kcal / 2671 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor Soproni Sauvignon Blanc '99.
Jótanács: Húsos szalonna helyett főtt, füstölt sonkával, nyelvvel is készíthetjük. Nem baj, ha nem fogy el egyszerre, mikrohullámú készülékben felmelegíthető, de hidegen is jó..
----------------------------------------------------------------------------------------
Halas rétes kapros-paprikás mártással
Hozzávalók: 2 vöröshagyma, 8 evőkanál olaj, 1 púpozott kiskanál pirospaprika, 2-2 paprika és paradicsom, só, 70 dkg bőr nélküli pontyfilé, 4 tojás, 1 csomag 4 lapos réteslap, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 2 dl tejföl, 2 evőkanál liszt, 1 csokor kapor
A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. Felét 3 evőkanál olajon megfuttatjuk, a pirospaprikával meghintjük, majd 5 deci vízzel föl-öntjük. A paprikát kicsumázzuk, a paradicsomok szárát kimetsszük; mindkettőt egycentis kockákra vágjuk. Felét a paprikás lébe szórjuk, 1 kiskanál sóval ízesítjük. A pontyfilét belerakjuk, 10 percig főzzük, majd óvatosan kiemeljük, hűlni hagyjuk. Utána a nagyobb szálkákat kiszedjük belőle, és a halhúst ledaráljuk. A félretett hagymát 3 evőkanál olajon megfonnyasztjuk. A maradék paprikát és paradicsomot beleszórjuk, 2-3 percig pirítjuk, és a halat hozzáadva még 1-2 percig sütjük. A tojásokat fölverjük, 1 mokkáskanál sót beleszórunk, a lecsós pontyra öntjük, kevergetve 2-3 percig, a tojás kocsonyásodásáig sütjük. A réteslapokat egy nedves konyharuhán egymásra terítjük úgy, hogy közüket egy kevés olajjal megkenjük, a morzsával meghintjük. A tölteléket egy vastag csíkban, egyenletesen a felénk eső oldalára halmozzuk. A rétest fölgöngyöljük, kiolajozott tepsire rakjuk. A tetejét is megkenjük olajjal, végül előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit erősebb lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 170 °C) 20 percig sütjük. Közben a hal paprikás párolólevét a tejföllel és 1 deci vízzel simára kevert liszttel sűrítjük. Leszűrjük, a fölaprított kaporral fűszerezzük. Tálaláskor a rétest 4 nagy szeletre vágjuk, a mártással leöntjük.
Elkészítési idő: 1 óra 10 perc.
Egy adag: 724 kcal / 3207 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor Etyeki sauvignon Blanc '99.
Jótanács: A fele tejfölt tejszínnel helyettesíthetjük, de ezzel kalóriadúsabb lesz a rétes. A mártást kapor helyett tárkonnyal is ízesíthetjük. Fogasból, harcsából vagy amurból, sőt, tengeri halból is készíthetjük..
-----------------------------------------------------------------------------------------
Kakaskirály rétestésztában
Hozzávalók: 1 konyhakész kakas húsleveshez való zöldség és fűszerek 1 kisebb vöröshagyma 6 evőkanál olaj 1 kiskanál pirospaprika 1 kisebb paprika 1 kisebb paradicsom 15-20 dkg csiperke 1 gerezd fokhagyma csipetnyi őrölt kömény 1 dl tejföl 0,5 dl tejszín 1 púpozott evőkanál liszt 1 csomag (4 lapos) rétestészta 1 tojássárgája
A kakasból a hagyományos húsleveshez hasonlóan bezöldségelve és fűszerezve levest főzünk, kissé hűlni hagyjuk, majd leszűrjük. A főtt húst kicsontozzuk, és 50 dekát finomra darálunk belőle. A többit vékony csíkokra vágjuk, és félretesz-szük a leveshez. A hagymát megtisztítjuk, fölaprítjuk, a fele olajon üvegesre sütjük. A pirospaprikával meghintjük, 2,5 deci levessel föl-öntjük. A kis kockákra vágott paprikát és paradicsomot hozzáadjuk. 2-3 percig főzzük, majd 3-4 evőkanálnyit a darált húshoz dolgozunk, hogy ne legyen olyan száraz. A gombát megtisztítjuk, apró cik-kekre vágjuk, és a paprikás lében 5 percig főzzük. A zúzott fokhagymával meg a köménnyel fűszerezzük, végül a tejföllel meg a tejszínnel simára kevert liszttel sűrítjük. A réteslapokat egymásra fektetve kiterítjük, majd keresztben is, hosz-szában is elfelezve négy részre vágjuk. Megolajozzuk, tojássárgájával megkenjük, majd mindegyik közepére gombócnyi húsos masszát rakunk, és a tészta csücskeit középen összefogjuk. Így csinos kis batyukat kapunk, amik úgy tartják meg formájukat, ha metélőhagymával összekötjük őket, vagy ahogyan a képen is látható, egy paprikakarikát húzunk rájuk. A maradék olajjal mindegyiket megkenjük, kiolajozott tepsibe rakjuk, és előmelegített sütőben, nagy lánggal (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C) 16-18 percig sütjük. Tálaláskor a paprikás gombamártással körülöntjük.
Elkészítési idő: 1 óra + a leves főzése.
Egy adag: 451 kcal / 1886 kJ.
Italajánlat: száraz rosébor Szekszárdi Kékfrankos rosé.
Jótanács: Batyu helyett a hagyományos módon rétesnek elkészítve is megsüthetjük. A rétes előtt tálalhatjuk a kakaslevest, amibe a félretett húst, a földarabolt zöldséget és főtt tésztát is rakhatunk..
(forrás: www.eszemiszom.hu)