HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Sütemények, édességek > MAGYAR MÓDRA - Megőrzött ízek

t: 2846

MAGYAR MÓDRA - Megőrzött ízek

Nagyobb ünnepeken különösen kedvelték a kukoricalisztből készült édességeket. Pünkösdkor a szokásos friss gyümölcsök, fiatal bárány-, csirke- vagy libapecsenye mellett szívesen sütötték sok tojással gyúrt édes tésztákat: "hogy a kender szép sárga legyen!" Ilyenkor hangzott el az "ekkora legyen a kendtekkendere" szerencsekívánó,termékenységvarázsló rituális mondóka is. A kukoricalisztből sütött prósza is szép sárga színű, amit a vasi asszonyok hagyományaik szerint ma is tejföllel, dióval, citromhéjjal, almával, aszalt szilvával ízesítenek.

Vasi diós-kukoricás

Hozzávalók

3 dkg élesztő, 5 dl tej, 2 tojás, 10 dkg porcukor, só, 60 dkg finom kukoricaliszt, 2-3 evőkanál zsír, a tetejére: tejföl, tojás, dió, kristálycukor, vaníliás cukor

Az élesztőt 2 deci langyos tejben megfuttatjuk. Közben 2 egész tojást a maradék 3 deci tejjel, a porcukorral és csipetnyi sóval összekeverünk, majd a megkelt élesztőt is hozzáadjuk. Ezután a lisztet beleszitáljuk, a zsírt megolvasztjuk, ráöntjük és az egészet sima tésztává dolgozzuk. Egy órán át kelni hagyjuk, majd kizsírozott tepsibe simítjuk. A tetejét tejföllel kevert tojással megkenjük, durvára darabolt dióval és kristálycukorral megszórjuk. Még egyszer kelni hagyjuk, majd hideg sütőbe tolva közepes lánggal megsütjük. Kockákra vágva, vaníliás cukorral megszórva kínáljuk.

(forrás: www.eszemiszom.hu)


2006.01.27

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Vasi diós-kukoricás
Vasi diós-kukoricás

Legfrissebb magazinok