HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Fakanál fogódzó - iskolásan > A felfújttól ne félj! - Piros Christa főzőiskolája

t: 7837

A felfújttól ne félj! - Piros Christa főzőiskolája

A szuflé, magyarul felfújt a francia konyha büszkesége. Gyenge, levegős tésztaféle, melyet édesen és sósan, melegen és hidegen egyaránt sokan kedvelnek. Elkészítésébe a legtöbben mégse mernek belevágni, mert attól félnek, nem sikerül. A felfújt ugyanis hamar összeesik és ha ez akkor történik, mielőtt az asztalra kerülne, a háziasszony kudarcnak véli. Ennek elkerülése érdekében két szempontot kell figyelembe venni: a nagyon keményre felvert tojásfehérjét az utolsó pillanatban, a sütőbe kerülés előtt kell a masszába keverni. Másodszor: a vendégnek kell a felfújtra várni, nem fordítva.

Narancsfelfújt

Elkészítési idő: 50 perc
1 adag: 190 kcal

Hozzávalók 4 személyre: 3 dkg liszt, 3 tojásfehérje, 2 tojássárgája, 4 dkg cukor, 3 dkg kandírozott narancshéj, 2 cl Grand Marnier likőr, 2 dkg vaj, 1,2 dl tej, narancs, a szóráshoz, 1 zacskó vaníliás cukor, porcukor, a kenéshez vaj

A kandírozott narancshéjat apróra vágjuk, likőrrel meglocsoljuk és 15 percig állni hagyjuk. A narancsot vékonyan meghámozzuk, a cukor felével együtt a tejbe tesszük és megmelegítjük. A vajat megolvasztjuk, meghintjük a liszttel és megpirítjuk.
Felöntjük a cukros tejjel és felforraljuk. A tűzről levéve langyosra hűtjük, belekeverünk 1 tojásfehérjét és a tojások sárgáját. Hozzáadjuk a narancshéjat a likőrrel együtt. A maradék tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, majd vegyítjük a krémmel.
A masszát kivajazott formákba töltjük és vízfürdőben 15-20 percig gőzöljük. Porcukorral meghintve, azonnal tálaljuk.

1. A forma előkészítése
A felfújtformákat kivajazzuk, vaníliás cukorral behintjük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Nagy, széles lábosba vagy peremes tepsibe annyi vizet öntünk, hogy kétujjnyi magasan álljon. A tepsit betesszük a sütő középső rácsára.

2. A krémalap készítése
A vajat lábosban, kis lángon megolvasztjuk. Meghintjük a liszttel és állandó keverés mellett rózsaszínűre pirítjuk. A meleg tejből kivesszük a narancshéjat, majd a tejjel felöntjük a pirított lisztet. Csomómentesre keverjük.

3. Kialakul a tészta
A besamelmártást langyosra hűtjük, belekeverünk 1 tojásfehérjét és a tojások sárgáját. Hozzáadjuk a narancshéjat, a likőrrel együtt.

4. A tojáshab készítése
A maradék tojásfehérjét zsírmentes (fém)tálban nagyon kemény habbá verjük. Használhatunk hozzá robotgépet vagy kézi habverőt is. Apránként belekeverjük a cukrot.

5. A tészta végleges formája
A tojáshab egyharmadát a tésztába keverjük. A többit hablapát segítségével óvatosan beleforgatjuk. A kivajazott formákba annyi tésztát simítunk, hogy legalább 1 centiméternyi rész a pereme alatt üresen maradjon. A felfújt sülés közben nagyon megnő.

Burgonyás-spenótos felfújt

Elkészítési idő: 70 perc
1 adag: 180 kcal

Hozzávalók 6 személyre: 1 kg burgonya, 3 tojás, 25 dkg parajlevél, 25 dkg tehéntúró, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 5 dkg parmezán sajt, 5 dkg vaj, só, bors, reszelt szerecsendió

A burgonyát héjában, sós vízben megfőzzük. Megforrósított vajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát és a zúzott fokhagymát. Hozzáadjuk a megtisztított parajleveleket. Amikor összeesett, deszkára tesszük és apróra vágjuk.
A meghámozott burgonyát krumplinyomón átnyomjuk. Hozzákeverjük a hagymás spenótot, a túrót és a tojások sárgáját. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.
A tojásfehérjét nagyon kemény habbá verjük és a krumplis masszába forgatjuk. Kivajazott, 3 dl-es formákba halmozzuk. Előmelegített, 200 fokos sütőben kb. 20 percig sütjük.

(forrás: gyongy.hu)

LHP linkajánló: Recept ABC

2006.01.11

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Narancsfelfújt
Narancsfelfújt
Burgonyás-spenótos felfújt
Burgonyás-spenótos felfújt
1. A forma előkészítése
1. A forma előkészítése
2. A krémalap készítése
2. A krémalap készítése
3. Kialakul a tészta
3. Kialakul a tészta
4. A tojáshab készítése
4. A tojáshab készítése
5. A tészta végleges formája
5. A tészta végleges formája

Legfrissebb magazinok