HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Köretek > Köretek=egytál ételek

t: 4306

Köretek=egytál ételek

Csőben sült vegyes zöldség
Hozzávalók:

• 2 piros színű paprika
• 2 kisebb cukkini
• 2 paradicsom
• 1 fej vöröshagyma
• 10 dkg kecskesajt
• 8 evőkanál olívaolaj
• 1 kávéskanál friss kakukkfű
• 2 kávéskanál csípős pirospaprika
• őrölt bors
• só

Elkészítése:
A paprikákat kimagozzuk, csíkokra vágjuk, a cukkinikat félbevágjuk és felszeleteljük, a paradicsomokat felkarikázzuk, a hagymát felaprítjuk, a sajtot kockákra vágjuk. Serpenyőben, 1 evőkanál forró olajban 3 percig pirítjuk a paprikacsíkokat, majd kiszedjük, és félretesszük. A maradék zsiradékot 2 evőkanál olajjal kiegészítjük, és 5 percig pirítjuk benne a cukkinit, majd azt is félretesszük. A helyére szórjuk a finomra vágott hagymát, teszünk hozzá még 2 evőkanál olajat, és megfonnyasztjuk.
Hozzáadjuk a paradicsomkarikákat, a finomra vágott kakukkfüvet, 1 kávéskanál pirospaprikát, és 10 percig kislángon pároljuk, majd sütőtálba öntjük. Váltakozva rárakjuk a paprikát és a cukkinit, befedjük a sajtkockákkal, megszórjuk a maradék pirospaprikával, meglocsoljuk a maradék olajjal, és 10 percre forró sütőbe toljuk. Roston sült sertés-, marha- és szárnyashúsokhoz kínáljuk.

Sajtos burgonyaköret
Hozzávalók:
• 80 dkg burgonya
• 20 dkg edami sajt
• 5 dkg vaj
• 2,5 dl tej
• őrölt bors
• só
Elkészítése:
A burgonyákat megmossuk, majd gőzben megfőzzük. (Vigyázzunk, ne repedjen meg a héja!) Amikor kihűlt, meghámozzuk, és fél cm-es kockákra vágjuk. A sajtból forgácsokat vágunk. Vajjal kikent, mély tepsibe fektetünk egy adag burgonyát, sóval, borssal meghintjük, a sajtforgácsokkal megszórjuk, és vajdarabkákat morzsolunk a tetejére. Ezt addig folytatjuk, amíg a hozzávalókból tart. Tejjel meglocsoljuk, és meleg sütőben megsütjük. Marhasült, csirkesült vagy sült hal mellé, ecetes fejes salátával kitűnő köret.

Sóban sült krumpli
Hozzávalók:
80 dkg burgonya
80 dkg tengeri só
2 evőkanál liszt
1 tojásfehérje
2 evőkanál apróra vágott fűszer a következőkből (vegyesen)
kakukkfű
bazsalikom
borsmenta
zsálya
rozmaring
kapor

Elkészítése:
A burgonyát meghámozzuk. Salátástálban a zöldfüveket, a sót, a lisztet és a tojásfehérjét kevés vízzel simára keverjük. Római tálba öntjük a keverék felét, úgy, hogy a széleken magasan álljon. Erre tesszük a burgonyát, majd a maradék sós keverékkel befedjük, ügyelve arra, hogy a széleken is jól takarja a burgonyát. Meleg sütőben készre sütjük (kb. 45 perc). Amikor kész, a sórétegből kivesszük a burgonyát, és melegen tálaljuk.
Variáció
Kezdõknek ajánlott változat: a burgonyákat jól megmossuk, és héjastól sütjük meg. Ezzel a sütési móddal a vitaminok nagy része a burgonyában marad.

Chilis babbal töltött sült krumpli
Hozzávalók:
• 4 nagy burgonya
• 1 evőkanál olaj
• 1 evőkanál finomra vágott petrezselyem
• 1 evőkanál só
• 20 dkg füstölt szalonna
• 40 dkg (chilis szószos konzerv) bab

Elkészítése:
A burgonyákat lesikáljuk, és villával megszurkáljuk a tetejüket. Mindegyiket bedörzsöljük olajjal, és meghintjük sóval. Tepsibe tesszük, és forró sütőben addig sütjük, amíg megpuhulnak. Közben a szalonnát kis darabokra vágjuk, és egy serpenyőben kiolvasztjuk a zsírját, majd a pörcöket szűrőkanállal kiszedjük, és konyhai papírtörlőn leszárítjuk. A babot lábasba tesszük, belekeverjük a szalonnapörcöket, és kislángon melegítjük, amíg forrni kezd. A megsült, kissé kihűlt burgonyák kalapját késsel levágjuk, és megtöltjük a babos keverékkel. Friss petrezselymet szórunk a tetejére.
Ha csípősebbre akarjuk készíteni, adjunk a piruló szalonnához egy csipetnyi őrölt chilit.
(forrás: Nők Lapja C@fe)

2005.03.29

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Csőben sült vegyes zöldség
Csőben sült vegyes zöldség
Sajtos burgonyaköret
Sajtos burgonyaköret
Sóban sült krumpli
Sóban sült krumpli
Chilis babbal töltött sült krumpli
Chilis babbal töltött sült krumpli

Legfrissebb magazinok