HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Sütemények, édességek > Karácsonyi aprósütik

t: 5793

Karácsonyi aprósütik

A karácsonyi sütés-főzés a legtöbb nő számára egyszerre öröm és idegesség. Boldogok, hogy különleges ünnepi fogásokkal örvendeztethetik meg családjukat és barátaikat, de izgulnak, hogy minden jól sikerüljön, a fenyőfa szépen fel legyen díszítve, a lakás is rendben legyen és mindenki jól érezze magát. Könnyebbé tehetjük a készülődést, ha előre elkészítünk néhány aprósüteményt. Nem csak azért, mert napokig frissek maradnak, hanem azért is, mert sok embernek ajándékozhatunk belőlük, akiknek esetleg nem tudtunk személyre szóló ajándékot venni. Béleljünk ki egy szép dobozt néhány díszes szalvétával, tegyük bele az előre kisütött édességekeket és ajándékozzuk el. Csomagoljunk mellé boltban vásárolt vagy házilag készített likőröket!

Gesztenyés patkó

Hozzávalók a tésztához: 250 g liszt, 100 g margarin, 25 g porcukor, 10 g élesztő, 1 tojássárgája, 0,5 dl tej, csipet só
A gesztenyés töltelékhez: 350 g gesztenyemassza, 100 g piskóta morzsa, 0,5 dl rum
A patkók kenéséhez: 1 db tojás, 1 tojás sárgája

Elkészítés: A lisztet a margarinnal morzsalékossá keverjük. Az élesztőt, a tejet, a porcukrot, tojássárgáját, sót hozzáadjuk, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Az élesztőt nem futtatjuk fel! A tésztát 15 perc pihentetés után 3 dkg-os gombócokká formázzuk. Konyharuhával letakarjuk. 10 perc után sodrófával ovális formára nyújtjuk.
A gesztenytöltelék hozzávalóit összegyúrjuk. A szintén 3 dkg-os adagokat szivarformára sodorjuk, és így tesszük a tésztára. Felsodorjuk, és patkómintára hajtjuk. Sütőlemezre, tepsibe helyezzük. Az egész tojást és a tojássárgáját összekeverjük, majd vékonyan lekenjük vele a patkókat. Amikor a tojás megszáradt a patkó felületén, ismét lekenjük. 180 fokos sütőben aranybarna színűre sütjük. Szép márványozott felületet kapunk.
A patkó még gusztusosabb és étvágygerjesztőbb lesz, ha a második lekenés után barna vagy színes tortadarával beszórjuk a kifliket.

Megjegyzés:
Ha a gesztenyetöltelék túl lágy lenne, némi zsemlemorzsát adunk hozzá. Ha viszont túl kemény, csak akkor lágyítsuk rummal vagy néhány kanál tejjel.

Mákos csók csokival

Hozzávalók kb. 30 darabhoz: 1,25 dl tej, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 12,5 dkg darált mák, 2 tojás, 1 tojássárgája, fél teáskanál őrölt fahéj, 18 dkg liszt, 20 dkg apróra vágott mandula, vaj/ margarin a kenéshez, 10 dkg fehér tortabevonó csokoládé
Előkészítés: Felforraljuk a tejet 10 dkg cukorral és a vaníliás cukorral. Belekeverjük a mákot, kb. 4 percig kevergetve főzzük, majd elzárjuk, és hagyjuk kihűlni. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.

Elkészítés: A tojásokat a tojássárgával, a maradék 5 dkg cukorral, a fahéjjal habosra keverjük. Összedolgozzuk a mákkal. Végül a lisztet és a mandulát is belekeverjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, vastagon kikejük vajjal vagy margarinnal. A masszából két teáskanál segítségével kis halmokat rakunk a sütőpapírra, és sütőben kb. 20 percig sütjük. Még melegen a halmokat éles késsel kissé megemeljük a papírról, majd hagyjuk kihűlni. A tortabevonót a csomagoláson olvasható utasítás szerint felolvasztjuk, és a kihűlt csókokra csorgatjuk.

Rumos-szilvás falatok

Hozzávalók kb. 50 darabhoz: 9 dkg margarin, 4 dkg porcukor, 1 tasak vaníliás cukor, 12 dkg liszt
A töltelékhez: 50 szem magozott aszalt szilva, 1/2 dl rum
A díszítéshez: 20 dkg tortabevonó, 50 szem mandula
Előkészítés: A margarint, a porcukrot, egy csipet sót, a vaníliás cukrot gépi habverővel habosra keverjük, és a liszttel tésztává gyúrjuk. Cipónak formázzuk, fóliába tekerjük, és 15 percig a hűtőben pihentetjük.

Elkészítés: A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A sütőt 200 C-fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A tésztát 3 mm vastagra nyújtjuk, és 4 cm-es köröket szaggatunk ki belőle. A sütőben kb. 8-10 percig sütjük, majd hűlni hagyjuk. Az aszalt szilvát apróra összevágjuk, és a rummal összekeverjük, majd kiskanállal minden keksz tetejére halmokat teszünk. A tortabevonót vízgőzön felolvasztjuk, és bevonjuk vele a szilvás kekszeket. A tetejüket mandulával díszítjük, és száradni hagyjuk.

Diós-barackos falatok

Hozzávalók kb. 50 darabhoz:
A tésztához: 15 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 tojás, 6 tojássárgája, 5 dkg darált dióbél, 35 dkg liszt, 1 mokkáskanál reszelt szerecsendió, 1 evőkanál rum
A mázhoz: 25 dkg baracklekvár, 10 dkg porcukor, 25 szem aszalt barack

Előkészítés: A margarint, a porcukrot, a vaníliás cukrot, egy csipet sót, a tojást, és a tojások sárgáját robotgéppel habosra keverjük. A diót összekeverjük a liszttel, a reszelt szerecsendióval és a rummal, majd beledolgozzuk a kihabosított masszába, és sima tésztává gyúrjuk. Cipót formázunk belőle, fóliába tekerjük, és a hűtőben 2-3 órát pihentetjük. Elkészítés: A sütőt 160 C-fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. Pihentetés után diónyi darabokat formázunk a masszából, és a tepsire rakosgatjuk. A sütőben 20 percig sütjük. Amíg sül, a lekvárt felmelegítjük, és simára keverjük. Amikor a diós falatkák megsültek, egyből bekenjük a lekvárral, és száradni hagyjuk. A porcukrot kevés forró vízzel simára keverjük, majd bekenjük vele a sütiket. A tetejüket aszalt barackkal díszítjük, majd rácson szárítjuk.

Barackos falatok

Hozzávalók kb. 55 darabhoz: 10 dkg fehér tortabevonó csokoládé, 10 dkg vaj, 7,5 dkg porcukor, 1 tojássárgája, 3 evőkanál barackpálinka, 40 dkg aszalt sárgabarack, 50 szem pirított mandula, minyonpapír
Előkészítés: A fehér tortabevonó csokoládét kis darabokra tördeljük. Előkészítjük a gőzfürdőt.

Elkészítés: A vajat a porcukorral, a tojássárgájával és a pálinkával habosra keverjük. A csokoládét a gőzfürdőben felolvasztjuk, a krémbe keverjük, és hagyjuk kihűlni. A hideg krémet a kézi robotgéppel habosra keverjük, és csillagcsőrös habzsákba szedjük. A minyonpapírkákba 1-1 aszalt barackot fektetünk, és rányomunk egy falatnyi csokoládékrémet. Beletűzdelünk 2-3 mandularudacskát, és a hűtőben hagyjuk megdermedni.

Vaníliás félholdak

Hozzávalók kb. 80 darabhoz: 15 dkg vaj + a tepsihez, 25 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 3 tojás, 1 teáskanál őrölt kardamom, 1 csipet fahéj, 25 dkg liszt + a nyújtáshoz, 25 dkg darált mandula
Előkészítés: A vajat habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és 2 tojással. Beledolgozzuk a kardamomot, a fahéjat, a lisztet és 3 evőkanál kivételével a mandulát. A tésztát 2 órára behűtjük.

Elkészítés: Kivajazunk egy tepsit. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A tésztát lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagra kinyújtjuk. Félhold alakú kiszúróval kivágjuk a formákat, és a tepsire rakjuk. A maradék tojást elkeverjük, és megkenjük vele a holdak tetejét. Megszórjuk a félretett mandulával, és sütőben kb. 10 percig sütjük.

Édes gesztenyepogácsák

Hozzávalók kb. 12 darabhoz: 35 dkg gesztenyepüré, 8 dkg margarin, 4 tojássárgája, 20 dkg porcukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 csapott evőkanál liszt, 10 dkg baracklekvár

Elkészítés: A gesztenyét burgonyanyomón áttörjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. Elkészítés: A margarint robotgéppel vagy kézi habverővel habosra keverjük. Állandó keverés mellett egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, majd a cukrot, a vaníliás cukrot, az áttört gesztenyemasszát és a lisztet. Az egészet jól összekeverjük. A gesztenyés masszából kisebb pogácsaformákat formálunk, a tepsire tesszük, és kb. 15 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt a sütemény, a papírról leszedjük, és kettőt-kettőt összeragasztunk a baracklekvárral, majd porcukorral megszórjuk.

(forrás: www.nana.hu)

2005.12.09

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Gesztenyés patkó
Gesztenyés patkó
Mákos csók csokival
Mákos csók csokival
Rumos-szilvás falatok
Rumos-szilvás falatok
Diós-barackos falatok
Diós-barackos falatok
Barackos falatok
Barackos falatok
Vaníliás félholdak
Vaníliás félholdak
Édes gesztenyepogácsák
Édes gesztenyepogácsák

Legfrissebb magazinok