HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Konyhatár > Ötletek háziasszonyoknak és házias férfiaknak

t: 2089

Ötletek háziasszonyoknak és házias férfiaknak

Olajjal tisztítható virágváza

Nagyanyáink tapasztalata, hogy a vízköves, megszürkült agyag vagy terrakotta virágvázák, cserepek egy kevéske olívaolajjal kétszer-háromszor átdörzsölve, visszanyerik eredeti szépségüket.

Sört az ónra

A régi tárgyakat kedvelõ háziasszonyok büszkesége az ónból készült, vagy ónozott konyhadísz. Tisztítása mindig gondot okoz. Ám ha meleg sörrel átitatott ruhával megdörzsöljük, pillanatok alatt visszanyeri eredeti ragyogását.

Konzervnyitó-fortély

Szilárd tartalmú konzervdobozokból könnyen kiemelhetõ pl. a hús-, májpástétom stb., ha alul és felül is kinyitjuk, eltávolítjuk a fedõlemezt. Ráadásul nem töredezik, morzsálódik, egy darabban kitolható a „csõbõl” a tartalom, szépen tálalható.

Alma mint zselésítõ

A lekvárok, zselék még egységesebbek, szilárdabbak lesznek, ha fõzésük közben egy-egy fölnégyelt, ám éretlen almát adunk hozzájuk.

Báránysült tejeskávéval

Ízletesebb a bárányhús sütéséhez használt mártás, ha egy csésze forró kávét és némi tejszínt adunk hozzá.

Fényt adó baracklekvár

Gyümölcstortánknak szép fényt ad (ráadásul egyéni ízt is), ha sárgabarackdzsemmel vonjuk be a boltban kapható, gyárilag elõállított tortabevonó helyett.

Kókusztej házilag

A távol-keleti ételeket gyakorta kókusztejjel ízesítik. Nem szükséges hozzá kókuszdiót vennünk, kókusztej otthon, házilag is elõállítható. Áztassunk tejben kókuszreszeléket mintegy öt óra hosszat, majd szûrjük le. Az ekként keletkezett folyadéknak ugyanolyan íze van, mint az eredeti kókusztejnek.

Jégtömlõ helyett konyharuha

Nemegyszer elõfordul, hogy hirtelen hideget kell tenni fogfájástól, foghúzástól megdagadt arcunkra, vagy a gyerek kisebb baleset következtében kékülésre hajlamos testrészére. Jégtömlõ helyett két megoldás is kínálkozik: tiszta, nedves konyharuhát, zsebkendõt tegyünk pár percre a mélyhûtõrekeszbe, vagy hûtött zacskós tejet borítsunk be zsebkendõvel, és azt szorítsuk a fájós testrészre.

Heti bevásárlás

Minél gyakrabban megyünk (be)vásárolni, annál több pénzt költünk – fölösleges dolgokra. Éppen ezért célszerûbb, ha hetente csak egyszer (mondjuk, csütörtökönként, amikor még nem kezdõdött el a hétvégi roham a boltokban) kerekedünk föl a megveendõ termékek, cikkek listájával fölszerelkezve. Célszerû elõtte legalább néhány falatot enni, mert a korgó gyomor „bûnre csábít”, fölösleges költekezésre sarkall.

Gyereket ne vigyünk magunkkal

Az édességeket, divatos játékokat – kitûnõ kereskedõi érzékkel –legtöbbször a gyerek szemmagasságában, keze ügyében helyezik el a boltosok. A kínos nyafogást, sírást elkerülendõ, a szülõk végül is általában beadják a derekukat, és megveszik csemetéjüknek a kiszemelt, ám teljesen fölösleges, csak pénzkidobással járó holmit. Éppen ezért célszerû a kisgyereket otthon hagyni a másik szülõvel, netán a szomszédoknál (a kölcsönösség alapján), miáltal jó néhány száz forint takarítható meg egy-egy vásárláskor.

Az alapcikk olcsóbb

Finom és egészséges a többi között a gyümölcsös joghurt. Csakhogy meglehetõsen drága is. Érdemesebb természetes (ízesítés nélküli) joghurtot venni, mert otthon sokkal olcsóbban elõállíthatjuk egy-egy kanál gyümölcslekvár, dzsem, apróra vágott, friss vagy szárított gyümölcs hozzáadásával ugyanazt (vagy még jobbat is), mint amit a boltban kínálnak drága pénzért. Ugyanígy kifizetõdõbb, pl. a szintén közkedvelt müzliféleségek házilagos elkészítése tetszés szerint válogatott, olcsó alapanyagokból.

(forrás: www.holgyvilag.hu)


2005.12.05

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok