HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > ÉLETMÓD > Táplálkozás > Biokalauz

t: 1137

Biokalauz

Bár a szót majdnem mindenki használja, sokan nincsenek tisztában valódi jelentésével. Vannak – igaz egyre kevesebben –, akik a húsmentes, vegetáriánus étkeket hiszik biónak. Mások a natúr- vagy reformélelmiszereket tévesztik össze a bioáruval. (Pedig a „natúr” csak azt jelenti, hogy kevéssé feldolgozott, adalékanyagoktól többnyire mentes a termék, reformélelmiszernek pedig az számít, amit a szakértők ez idő tájt különösen egészséges tápláléknak ítélnek.)

A biotermék vagy más néven ökotermék lényege, hogy az ökológiai (környezetvédelmi szempontokat figyelembe vevő) gazdálkodás szabályainak megfelelően állították elő. Ha növényről van szó, akkor sem műtrágyát, sem más mérgező, szintetikus anyagot nem használtak a termesztésekor. A kártevőkkel szemben legfeljebb valamilyen természetes módszert, permetléfőzetet vagy gyógynövénykivonatot vetettek be, amely nem szívódik fel a növénybe, és vízzel lemosható.

Miért árt a permet?

Egy terméket akkor ítélnek fogyasztásra alkalmasnak, ha a növényvédőszer-maradvány benne egy bizonyos (egészségre már ártalmatlannak vélt) érték alá süllyed. Tehát arról szó sincs, hogy eltűnik belőle a méreg, csak a mennyisége csökken! (És az, hogy mekkora a kritikus érték, akár országonként is változó lehet!)

Nyugtalanító az is, hogy nem tudjuk pontosan, milyen köztes anyagok keletkeznek a mérgező kemikáliák bomlása során a növényben, a talajban és a talajvízben, és e bomlástermékek a táplálékunkba kerülve milyen hatással vannak az egészségünkre. Pláne, ha egy legyengült immunrendszerű ember (és ki nem az manapság?) szervezetébe kerülnek ezek az anyagok!

Kicsi, csúnya, íztelen?

Sokan azért nem vásárolnak biotermékeket, mert úgy vélik, a minőségük jóval gyengébb a hagyományosan előállítottakénál. Pedig a biotechnológiák rengeteget fejlődtek az utóbbi időkben, és a bioételek mind kinézetre, mind ízre felveszik a versenyt a mesterséges adalékanyagokkal teletömött, színezett, tartósított, puffasztott, sűrített, hormonkezelt, génmanipulált társaikkal. A „szelíd” gazdálkodási módszereknek köszönhetően ráadásul sokkal több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak a biotermesztésű növények és a belőlük készült élelmiszerek. Így tehát (mert a mérgeket is megússzuk) kétszeresen teszünk jót magunkkal, ha a biót választjuk.

Bio, nem bio

Bio:
- Bizonyítottan ökogazdálkodásból származik a termék, ha rajta van a HU-ÖKO-01 jelzés.
- Import termékeknél az „organic farming” vagy az „ökologischer Landbau” kifejezés.

Nem (feltétlen) bio:
- A vegetáriánus koszt
- A kicsi, kukacos alma
- A barna kenyér
- A naturtermék
- A reformélelmiszer
- A tartósítószer-mentes címkéjű árucikk

(forrás: holgyvilag.hu)

2005.11.28

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok