HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Takarékos receptek > Megmentett kenyerek

t: 6502

Megmentett kenyerek

Desszertek maradék kenyerekből

Gyümölcsös rakott kenyér

Hozzávalók:
25 kockacukor
3 evőkanál víz
30 dkg szikkadt szendvicskenyér
3 tojás
2,5 dl tej
10 dkg cukor
1 dl rum
30 dkg friss gyümölcs (alma, körte, ananász, banán…)
5 dkg mazsola
Elkészítés: A kockacukrokat átitatjuk a 3 evőkanál vízzel, majd teflonserpenyőbe tesszük, és keverés nélkül, csak a serpenyőt mozgatva karamellizáljuk. Öntsük kuglófformába, és úgy mozgassuk, hogy mindenhova kerüljön a karamellből. A kenyérszeletek egy részével rakjuk ki a forma alját és széleit, majd a maradékot morzsoljuk a felvert tojások, a tej, a cukor és a rum keverékébe, majd hagyjuk, hogy a kenyér jól átitatódjon. Keverjük bele a felaprított gyümölcsöket, majd az egészet öntsük a formába. Előmelegített sütőben 220 fokon kb. egy órát süssük. Tálaláskor borítsuk ki a formából, langyosan kínáljuk. Vaníliaöntettel a legfinomabb.

Almás kenyér

Hozzávalók 2 személyre:
4 szelet toastkenyér
4 evőkanál almakompótból turmixolt püré
2 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
2 tojás
vaj
Elkészítés: A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a vaníliás cukrot. A toastkenyereket megáztatjuk benne kissé, majd lecsepegtetjük, és megforgatjuk a villával felvert tojásban. Vajat melegítünk egy teflon serpenyőben, a kenyérszeletek mindkét oldalát megsütjük. A kompótból pépesített pürét a tetejére halmozzuk, így tálaljuk, melegen.


Kókuszos túróval rakott kenyér

Hozzávalók 4 személyre:
4 szelet szikkadt kenyér
3 dl tejföl
10 dkg túró
1 tojás
2 dkg kókuszreszelék
3 dkg cukor
fahéj
1 marék fenyőmag
Elkészítés: A túrót, a tejfölt, a tojást összekeverjük a cukorral, majd a fahéjjal és a kókuszreszelékkel ízesítjük. A fenyőmagot egy üres serpenyőben (zsiradék nélkül) megpirítjuk. Egy közepes jénai tál alját befedjük a kenyérszeletekkel, majd egyenletesen elosztjuk rajta a túrós keveréket. A tetejére fahéjat hintünk, és megszórjuk a pirított fenyőmaggal. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40 percig sütjük. Langyosan tálaljuk.

Epres bundáskalács

Hozzávalók:
25 dkg eper
4 nagy szelet kalács (vagy 8 kicsi)
2 dl tej
2 tojás
2 dkg vaj
10 dkg cukor
mentalevél
3 evőkanál balzsamecet
vaj
bors
Elkészítése: Megtisztítjuk, leöblítjük, lecsepegtetjük az epret. A tejet, a tojást és a cukrot összekeverjük. A kalácsszeleteket megforgatjuk a tojásos-cukros tejben, majd felforrósított vajban mindkét oldalukat pirosra sütjük. Ezután még egy diónyi vajat melegítünk egy másik edényben, beledobjuk az egész epreket, és átforgatjuk. Amikor kevés levet eresztettek, hozzáadjuk a balzsamecetet, kevés frissen őrölt borssal ízesítjük. Tányérra tesszük a kalácsszeleteket, mellé halmozzuk az epret, majd a mentalevéllel díszítve tálaljuk.

Narancsos-szilvás kenyér

Hozzávalók 2 személynek:
2 szelet kenyér
40 dkg szilva
4 tojássárgája
1,5 dl tej
1 dl vörösbor
kevés vaj
1 narancs
cukor
Elkészítése: Egy tálban összekeverjük a tejet, 2 tojás sárgáját és kb. 4 kanál cukrot. Megforgatjuk benne a kenyérszeleteket. Közben a kimagozott zilvát a borral és 6 kanál cukorral gyenge tűzön negyed órát pároljuk. A narancs levét kifacsarjuk, összekeverjük 2 tojás sárgájával és 4 kanál cukorral, majd 10 percig kevergetve főzzük. Egy serpenyőben vajat melegítünk, a beáztatott kenyerek mindkét oldalát megsütjük. Tányérokra szedjük, majd a leszűrt szilvát ráhalmozzuk, majd a narancsos krémmel megöntözve melegen tálaljuk.

Mogyorós bundáskenyér

Hozzávalók:
4 szelet kenyér
2 tojás
2 dl tej
4 kanál cukor
1 kávéskanál fahéj
4 evőkanál darált mogyoró
1 csipet só
vaj
Elkészítés: Villával verjük fel a tojásokat, majd keverjük hozzá a tejet, és ezzel is verjük egy keveset. Egy másik tálban keverjük össze a cukrot, a mogyorót és a fahéjat. A kenyérszeleteket forgassuk meg a tojásos tejben, majd a mogyorós keverékben, és forró vajban süssük pirosra. Papírtörlőre szedve itassuk fel a felesleges zsiradékot, majd forgassuk meg a maradék mogyorós keverékben. Melegen tálaljuk.

Torijas (spanyol változat)

Hozzávalók:
5 dl langyos tej
2 kávéskanál fahéj
3 tojás sárgája
5 dl vörösbor
4 evőkanál olívaolaj
20 dkg cukor
1 szikkadt bagett, kb. 2 centis szeletekre vágva
Elkészítése: 1 kávéskanál fahéjat keverjünk el a tejben, majd áztassuk be a kenyérszeleteket rövid időre (ne ázzanak szét). Egy tálban villával verjük fel a tojássárgákat, forgassuk meg benne a tejes kenyérszeleteket. Egy serpenyőben hevítsünk fel 4 evőkanál olívaolajat, ebben pirítsuk meg a kenyérszeletek mindkét oldalát, majd helyezzük őket egy nem túl magas jénai tálba. Öntsük a serpenyőbe a bort és a cukrot, ízesítsük 1 kávéskanál fahéjjal, majd addig forraljuk, míg a felére fő. Ezt a szirupot öntsük a kenyérszeletekre. Langyosan vagy hidegen tálaljuk.

Csokis kenyér-süti

Hozzávalók:
1 bagett (vagy ennek megfelelő mennyiségű kalács vagy bármilyen kenyér)
8 dl tej
3 tojás
10 dkg cukor
10 dkg cukrozott kakaóport (lehet táblás csoki vagy Mikuláscsoki, nyuszicsoki…)
Elkészítés: Melegítsük fel a tejet, majd áztassuk bele a feldarabolt kenyeret. Hagyjuk ázni, majd villával törjük pépesre. Ha van felesleges tej, öntsük le, majd adjuk hozzá a tojást, a cukrot, a kakaót (vagy a felolvasztott csokoládét). Öntsük lapos jénai tálba, majd tegyük előmelegített sütőbe, és 180 fokon süssük 45 percet. Önmagában vagy lekvárral, kompóttal, fagylalttal tálaljuk.

Sósan, vacsorára

Szalonnával sült bundáskenyér

Hozzávalók:
1 szikkadt bagett
4 tojás
felkockázott húsos szalonna

bors
olaj
Elkészítés: A bagettet először hosszában vágjuk félbe, majd szeleteljük fel. Minden kenyérdarab közepébe nyomjunk egy kis kocka húsos szalonnát (vagy kettőt). A tojásokat verjük fel, sózzuk, majd a kenyereket forgassuk meg benne, és forró olajban süssük ki. Friss salátával nagyszerű vacsora, és 15 perc alatt kész!

Bundás toast

Hozzávalók 4 személyre:
8 szelet toastkenyér
4 tojás
2 dl tej

4 szelet sonka
reszelt sajt ízlés szerint
kevés olaj vagy vaj
Elkészítés: Verjük fel a tojásokat a tejjel, ízesítsük egy kevés sóval. Forgassuk meg ebben a keverékben a toastszeleteket. Melegítsünk olajat vagy vajat egy serpenyőben. 4 szelet kenyeret pirítunk meg mindkét oldalán, majd szórjunk rá reszelt sajtot, egy-egy szelet sonkát, majd megint sajtot. Tegyük félre. A maradék 4 szeletet ugyanígy pirítsuk meg mindkét oldalukon, majd szórjunk rá sajtot, és borítsuk rá az előző szeletekre. Salátával tálaljuk.
(forrás: www.mindmegette.hu)

2005.11.03

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok