A szőlőnövény hosszú múltra tekint vissza, létezését számos lelet bizonyítja. Minden bizonnyal már a harmadkor elején létezett a Földön: többek közt az alaszkai, izlandi termőterületek létéről a felszín alatti mélyebb rétegekben talált megkövesedett tőkék tanúskodnak. Ezenkívül több későbbi írásos forrás és különböző edények, a görög amforákat díszítő motívumok is mind-mind arra utalnak, hogy őseink ismerték a szőlőt.
Hazánkba római közvetítéssel jutott el a szőlőművelés kultúrája, s a területen már megkezdett hagyományokat a türk népektől ellesett tapasztalatokkal kiegészítve folytatták honfoglaló őseink. A bor közkedveltségét rengeteg népdal, népmese és egyáltalán az egész magyar folklór, a máig népszerű szüreti bálok egyaránt mutatják.
Kevesen tudják azonban, hogy a szőlő remek gyógyszer is. Többek között eltávolítja a szervezetből a salakanyagokat, megszépíti a bőrt, magnézium-, foszfor- és cukortartalma energiát kölcsönöz a testnek, vitaminjai erősítik az immunrendszert, magvának hatóanyagai ápolják a szívet és az érrendszert, tisztítják a májat. Gazdag vitaminokban, jóllehet nem sok benne a C-vitamin, viszont jelentős mennyiségben tartalmaz E-, B1- és B5-vitamint, melyek kiválóan csillapítják a gyomorgörcsöket.
Szőlőtorta
Hozzávalók: 4 tojás, 10 dkg. cukor, 4 ek. víz, 13 dkg. liszt, 1 tk sütőpor, 6 dkg keményítő, 20 dkg tejszín, 6 levél zselatin, 2 tojássárgája, 17 dkg. cukor, 50 dkg. túró, 1 tejbevonó, citromlé, 80 dkg. szőlő
Vajazzuk ki a formát. Válasszuk szét a tojásokat, keverjük habosra a tojásfehérjét a cukorral és a vízzel. Keverjük hozzá a lisztet, a sütőport és az étkezési keményítőt. Tegyük hozzá a tojáshabot.
Öntsük a formába és süssük meg a tortát. A kihűlt tésztát vágjuk vízszintesen ketté. A tejszínt verjük fel kemyényre. A zselatint áztassuk be rövid időre hideg vízbe, csavarjuk ki és olvasszuk fel.
Keverjük össze a tejszínnel, majd adjuk hozzá a tojássárgáját 15 dkg cukorral, citromlével és a túróval. Tegyük hozzá a tejszínt. Kenjük be az egyik lapot a túrós masszával, tegyük rá a második lapot. Kenjük be a maradék masszával.
A szőlőt mossuk meg és osszuk szét rajta. Keverjük ki a maradék cukrot a tortamázzal, és 1/4 liter vízzel, majd öntsük a tortára. (forrás: www.holgyvilag.hu)