HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Sütemények, édességek > A szabadságszeretõ szeder

t: 4366

A szabadságszeretõ szeder

Tartsuk hát tiszteletben a konyhában is, ne süssük, fõzzük, használjuk fel nyersen, hiszen így érvényesül valódi karaktere.

Levele, bogyója

A szederlevél illóolajakat, cserzõanyagokat és többféle savat taratlmaz, ezért a belõle készült tea remekül csökkenti a száj
és a garat nyálkahártyájának gyulladását.
A bogyók kipréselt leve is alkalmas
rekedtség elleni öblögetésre, a hangszálak karbantartására. A szeder magas C-vitamin tartalma miatt immunerõsítõ
hatású, serkenti a mirigyek mûködését, oldja a stresszt, és jóté-kony hatással van vénás és visszérbetegségeknél is.

SZEDERHAB

HOZZÁVALÓK
(6 kehelyhez)
- 30 dkg fekete szeder
- 10 dkg cukor
- fél citrom leve
- 3 dl tejszín
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag habfixáló
- 2 evõkanál konyak

Az alaposan megmosott, megtisztított szedret néhány szem kivételével, amit a díszítéshez félreteszünk, villával összetörjük. A cukorral meghintjük, a citrom levével meglocsoljuk. A tejszínt kemény habbá verjük, a habfixálót beleszórjuk, és a vaníliás cukorral édesítjük.
A szedret lazán beleforgatjuk, ízét a konyakkal egy kissé megbolondítjuk. A habot szép kelyhekbe vagy poharakba kanalazzuk, és 1-2 órára
a hûtõszekrénybe állítjuk. A félretett gyümölcsszemekkel díszítve kínáljuk.

Elkészítési idõ: 15 perc + hûtés
Egy adag: 1034 kJ/247 kcal
Italajánlatunk: félédes portói vörösbor
(Ruby port)

SZEDRES KÁVÉTORTA

HOZZÁVALÓK
- 2 kiskanál azonnal oldódó kávépor
- 1 kiskanál kakaó
- 4 tojás
- 15 dkg cukor
- só
- 6 dkg finomliszt
- 6 dkg étkezési keményítõ
- fél kiskanál sütõpor
- 50 dkg szeder
- 5 dl tejszín
- 2 csomag habfixáló
- 8 dkg porcukor

A kávét és a kakaót 2 evõkanál hideg vízben feloldjuk.
A tojások fehérjét 4 evõkanál hideg vízzel kemény habbá verjük. sárgájukat a kávés keverék felével, a cukorral, egy csipetnyi sóval, a liszttel, a keményítõvel és a sütõporral összedolgozzuk. A habot óvatosan beleforgatjuk, majd a masszát egy sütõpapírral bélelt, 26 centi átmérõjû tortaformába simítjuk, és 180 °C-os sütõben (légkeveréses sütõben 165 °C) kb. 25 perc alatt megsütjük.
Amikor elkészült, a karimát lepattintjuk róla, és a tésztát egy rácson hagyjuk kihûlni, majd lapjában kettévágjuk. A szedret megtisztítjuk, óvatosan megmossuk, és hagyjuk jól lecsepegni.
A tejszínt a habfixálóval és a porcukorral kemény habbá verjük. Egyharmadával az egyik tortalapot megkenjük, a szeder felét rászórjuk, a másik lappal befedjük. A maradék kávés keveréket a tejszínhab második harmadával összekeverjük, és a torta tetejére kenjük.
Végül a fehéren hagyott tejszínhabbal és a félretett szederrel díszítjük. Cikkekre vágva, apró csokoládépasztillákkal megszórva kínáljuk.

Elkészítési idõ: 50 perc + hûtés
Egy adag: 1010 kJ/240 kcal
Italajánlatunk: félédes vörösbor
(Egri portugieser ’03)
(forrás: www.konyhamagazin.hu)

2005.09.12

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Szedres kávétorta
Szedres kávétorta
Szederhab
Szederhab

Legfrissebb magazinok