Sacher torta
Hozzávalók 12 szelethez:
14 dkg liszt, 5 tojás, 14 dkg cukor, 12 dkg vaj, 17 dkg étcsokoládé
15 dkg sárgabaracklekvár. A mázhoz 10 dkg étcsokoládé, 10 dkg porcukor,
0,8 dl feketekávé, 4 dkg vaj
- A sütőt 160 fokra előmelegítjük. Kivajazunk és liszttel behintünk egy 24 cm átmérőjű tortaformát. - Gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét. Robotgéppel habosra keverjük a puha vajat a cukorral. Egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját. Belekeverjük a lisztet és az olvasztott csokoládét. Hablapáttal óvatosan a tésztába vegyítjük a kemény habbá vert tojásfehérjét. - A tésztát a kivajazott formába simítjuk és 55-60 percig, illetve tűpróbáig sütjük. A süteményt a formában hagyjuk kihűlni. - Vízszintesen kettévágjuk, mindkét lapot megkenjük a sárgabaracklekvárral, majd egymásra helyezzük. A mázhoz gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét és a vajat, majd hozzáadjuk a feketekávét. Végül belekeverjük a porcukrot is. A csokoládémázzal bevonjuk a torta tetejét és oldalát.
Krémes csokitorta
Hozzávalók 12 szelethez:
14 dkg liszt, 3 tojás, 17 dkg barnacukor, 3 evőkanál cukorszirup, 17 dkg vaj, 4 dkg darált mandula, 4 dkg kakaó, 1 teáskanál sütőpor, csipetnyi só.
A krémhez: 22 dkg étcsokoládé, 5 dkg barnacukor, 22 dkg vaj, 5 dkg cukrozott, sűrített tej, 1-2 csepp vaníliakivonat
- A krémhez gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét, majd belekeverjük a vajat, a barnacukrot, a sűrített tejet és a vaníliakivonatot. Ha kihűlt, 1 órára hűtőszekrénybe helyezzük. - Kivajazunk két, 20 cm átmérőjű tortaformát. Tálba szitáljuk a lisztet, a sütőport, kakaót és a sót. Egy másik tálban, robotgéppel, habosra keverjük a puha vajat a cukorral. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd belekeverjük a darált mandulát és a cukorszirupot. Végül belevegyítjük a száraz hozzávalókat. - Előmelegített, 180 fokos sütőben 30-35 percig, illetve tűpróbáig sütjük. Rácsra téve kihűtjük. Az egyik tortalapot megkenjük a krémmel és ráhelyezzük a tetejét. A torta tetejét és oldalát is bevonjuk a krémmel.
Olasz édesség
Hozzávalók 16 szelethez:
6 dkg liszt, 12 dkg szeletelt mandula, 12 dkg darált mogyoró, 12 dkg cukrozott narancs- és citromhéj, 12 barnacukor, 12 dkg méz, 5 dkg koktélcseresznye, 2 dkg kandírozott gyömbér, 3 dkg kakaó, 1 teáskanál narancslikőr, 1 teáskanál őrölt fahéj, 12 teáskanál őrölt szegfűszeg, csipetnyi reszelt szerecsendió, csipetnyi őrölt koriander, a szóráshoz porcukor
- Sütőpapírral kibélelünk egy 20 cm átmérőjű tortaformát. Az apróra vágott kandírozott gyümölcsöket, a mandulát és a mogyorót tálba tesszük. Hozzáadjuk a lisztet, a fűszereket és a kakaót, majd jól összekeverjük. - A mézet, cukrot, narancslikőrt lábosba tesszük és felforraljuk. A tűzről levéve belekeverjük a száraz hozzávalókat. - A masszát a formába simítjuk és 160 fokos sütőben 30 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, majd a sütőpapírt lehúzva, felszeleteljük. Porcukorral meghintjük.
Tipp
Jól záródó dobozban 2 hónapig is eláll. Csak fogyasztás előtt szórja meg porcukorral.
Márványos kuglóf
Hozzávalók 10 szelethez:
22 dkg liszt, 4 tojás, 22 dkg barnacukor, 22 dkg vaj, 6 dkg étcsokoládé, 5 dkg darált mandula, 1 evőkanál feketekávé, 2 evőkanál tej, 5 csepp vaníliakivonat, 1 zacskó sütőpor. A mázhoz 12 dkg étcsokoládé, 2 dkg vaj, 2 evőkanál víz
- Gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét, majd belekeverjük a feketekávét. Tálba szitáljuk a lisztet és a sütőport. Hozzáadjuk a darált mandulát, a cukrot, a vajat, a tejet és a tojást. simára keverjük. - A tésztát kettéosztjuk, az egyikbe belekeverjük a vaníliakivonatot, a másikba az olvasztott csokoládét. A kétféle tésztát kanalanként váltakozva kivajazott, 1,7 l-es kuglófformába tesszük. Hurkapálcikával kissé összekeverjük, hogy kialakuljon a márványos minta. - Előmelegített, 180 fokos sütőben 50-60 percig, illetve tűpróbáig sütjük. Rácsra téve kihűtjük. - A mázhoz az étcsokoládét a vajjal és a vízzel együtt fémtálba tesszük és gőz fölött összeolvasztjuk. A kihűlt kuglófra kenjük és hagyjuk megszilárdulni.
(forras: www.gyongy.hu)