HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Sütemények, édességek > A magyar konyha leghíresebb tésztái

t: 8672

A magyar konyha leghíresebb tésztái

Szalvétagombóc dióval

Hozzávalók: 20 dkg áttört, főtt burgonya, 13 dkg zsír, 1 db tojás, 35 dkg liszt, 10 dkg darált dióbél, 10 dkg porcukor, só

A főtt burgonyát, 3 dkg zsírt, a lisztet, a tojást egy csipetnyi sóval tésztává gyúrjuk, majd ujjnyi vastagra kinyújtjuk. A darált diót (lehet mák is) a porcukorral összekeverjük, és a fele mennyiséggel megszórjuk a kinyújtott tésztát. Tekercs formára összecsavarjuk. Egy tiszta ruhaszalvétát 10 dkg zsírral megkenünk, belehelyezzük a tésztát, majd összefogjuk a szalvéta széleit és zsineggel összekötjük. Forrásban lévő sós vízbe lógatva 40-45 percig főzzük. A szalvétából kicsomagolva tálra borítjuk és megszórjuk a cukros dió megmaradt részével. Felszeletelve adjuk asztalra.

Elkészítési idő: 70 perc
Egy adag: 2250 kJ/538 kcal
Ajánlott ital: édes vörösbor - Egri Merlot 2000

Vízen kullogó

Hozzávalók: 5 dl tej, 4 dkg élesztő, 30 dkg kristálycukor, 2,5 dl tejföl, 25 dkg sertészsír, 1 db citrom, 4 db tojás, 40 dkg liszt, só

A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, és elkeverünk benne 5 dkg kristálycukrot. Az edényt langyos helyre állítjuk, letakarjuk, és a tésztát kelni hagyjuk. Amikor azt tapasztaljuk, hogy a kelési folyamat elindult, hozzáadjuk a tejfölt, az olvasztott zsírt, a citrom levét és lereszelt héját. Végül hozzáadjuk a tojásokat, és annyi lisztet, hogy közepes keménységű tésztát tudjunk gyúrni. A tésztát jól kidolgozzuk, majd egy zsírozott asztalkendőbe kötjük, és hideg vízbe tesszük. A hideg vízben kb. két órát hagyjuk, és csak akkor szedjük ki, amikor magától átfordul, "átkullog" a vízben.
Ezután a tésztát lisztezett gyúródeszkára tesszük és hüvelykujjnyi vastag rudakra nyújtjuk. A rudakat kristálycukorba hengergetjük, majd kifli alakúra formázzuk. Zsírozott és lisztezett tepsibe rakjuk, és közepes hőmérsékletű sütőben kisütjük.

Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 3087 kJ/787 kcal
Ajánlott ital: édes vörösbor - Full Ruby Portwine

Nádasdy gombóc fahéjas szilvaröszttel

Hozzávalók a tésztához: 8 dl tej, 6 dl vaj, 6 dkg cukor, 28 dkg búzadara, 3 db tojás, 2 db zsemle, só
Hozzávalók a szilvaröszthöz: 10 dkg cukor, 30 dkg szilva, fahéj

Először feltesszük forrni a tejet. Beletesszük a vajat, csipet sót és a cukrot. Amikor a tej felforrt, lassan hozzáadjuk a darát, közben fakanállal állandóan keverjük, hogy ne csomósodjon össze. A megfőtt darát a tűzről levesszük és langyosra hűtjük.
Ekkor belekeverjük a tojások sárgáját és a zsemlék apró kockákra vágott belsejét. A tojásfehérjéből habot verünk, és végül lazán hozzákeverjük a tésztához. Ezután 10-15 percig pihentetjük, majd a tésztából gombócokat formálunk és gyengén sózott vízben kifőzzük.
2 dl vízből és a cukorból szirupot főzünk, amelyet egész fahéjjal ízesítünk. A kimagozott szilvát a forrásban lévő szirupba tesszük, és 2-3 percig benne főzzük.
Tálaláskor a gombócokat tálra tesszük és gazdagon körülöntjük a forró szilvaröszttel.

Egy adag: 2093 kJ/500 kcal
Ajánlott ital: édes fehérbor - Egri Tramini

Debreceni mézes kenyér

Hozzávalók (egy tepsihez): 4 db tojás, 10 dkg porcukor, 4 dl méz, 2 dkg sütőpor, 25 dkg liszt, 3 dkg vaj, 12 dkg dióbél, fahéj, szegfűszeg

Keverőtálba ütjük a tojásokat, hozzáadjuk a cukrot és addig keverjük, ameddig a cukor elolvad, és sima, habos anyagot kapunk. Ezután hozzáadjuk a mézet, a sütőport, a lisztet, végül a tört fahéjjal és a tört szegfűszeggel ízesítjük. Az így összeállított tésztát simára keverjük, jól kidolgozzuk. Egy magas falú tepsit vajjal kikenünk és kilisztezünk. Beleöntjük a tésztát, egyenletesen elsimítjuk, tetejét megszórjuk durvára őrölt dióval vagy mandulával. Közepesen meleg sütőben sütjük. Mindig csak annyit vágjunk fel, amennyit elfogyasztunk. Hetekig eltartható.

Elkészítési idő: 910 perc
Egy adag: 910 kJ/691 kcal
Ajánlott ital: málnaszörp

Hátszegi túrós derelye

Hozzávalók: 15 dkg főtt burgonya, 25 dkg finomliszt, 1 db tojás, 10 dkg sertészsír
A töltelékhez: 20 dkg tehéntúró, 1 db zsemle, 2 db főtt tojássárga, 8 dkg porcukor, 5 cl tejföl, 1/2 csomó kapor
Végezetül: 12 dkg zsemlemorzsa, 1 dl tejföl, 2 dkg vaníliás porcukor

A burgonyát még melegen áttörjük és a tojással jól összedolgozzuk. Amikor kihűlt, hozzáadjuk a lisztet, kevés sót, 2-3 dkg lágy sertészsírt és egyneművé gyúrjuk. Lisztezett gyúródeszkára téve 8x8 cm-es kockákra felvágjuk. Mindegyik kocka közepébe a következő módon elkészített tölteléket tesszük. A tehéntúrót áttörjük, hozzákeverjük a meghámozott apró kockákra vágott zsemlét, az áttört főtt tojássárgát, majd a cukorral, a tejföllel és az apróra vágott friss kaporral jól elkeverjük. A megtöltött tésztát átlósan háromszögletűre hajtogatjuk, és gyengén sós, forrásban lévő vízbe téve kifőzzük. Végül felhevített zsírban aranysárgára pirított zsemlemorzsában megforgatjuk.
Tálaláskor vaníliás porcukorral ízesített, langyosított tejfölt kínálunk hozzá.

Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 1848 kJ/442 kcal
Ajánlott ital: édes fehérbor - Tokaji Aszú 3 puttonyos 2000 (Magyar Konyha)
(forrás: www.origo.hu/noilapozo)

2005.09.05

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Szalvétagombóc dióval
Szalvétagombóc dióval
Nádasdy gombóc fahéjas szilvaröszttel
Nádasdy gombóc fahéjas szilvaröszttel
Debreceni mézes kenyér
Debreceni mézes kenyér

Legfrissebb magazinok