HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Sütemények, édességek > Őszi gyümölcsök a sütin

t: 4357

Őszi gyümölcsök a sütin

Szőlőtorta

Hozzávalók 16 szelethez: 15 dkg liszt, 7 dkg kukoricaliszt, 20 dkg cukor, 25 dkg vaj, 40 dkg nagy szemű szőlő, 4 tojás, 2 evőkanál birsalmazselé (vagy más gyümölcszselé), 2 csapott teáskanál sütőpor, csipetnyi só

A szőlőt megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk. A vajat a cukorral és a sóval habosra keverjük, majd egyenként belekeverjük a tojásokat. A kétféle lisztet a sütőporral tálba szitáljuk, majd belevegyítjük a tojáskrémbe. - A tésztát 30 cm átmérőjű, kivajazott tortaformába simítjuk. Tetejére szórjuk a szőlőt. Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 40 percig sütjük. - A birsalmazselét megmelegítjük és a még meleg tortára kenjük. Kihűlve fogyasztjuk.

Tipp
Ha megmelegítjük a lekvárt, mézet vagy gyümölcszselét, folyóssá válik és könnyen kenhető. Kihűlés után megszilárdul és szép, fényes bevonatot képez a tortán.

Pisztáciás körteszelet

Hozzávalók 12 személyre: 48 dkg liszt, 12 dkg cukor, 1 tojás, 7 dkg vaj, 2,5 dl tej, reszelt citromhéj, 1 zacskó szárított élesztő, csipetnyi só. A tetejére 1,2 kg érett körte, 2,5 dl tejföl, 3 tojás, 1 citrom leve, 5 dkg natúr pisztácia, 4 evőkanál cukor

Keverőtálba tesszük a lisztet, sót, reszelt citromhéjat, szárított élesztőt, tojást, tejet és a puha vajat. Robotgéppel, először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton összedolgozzuk. - A tésztát letakarva, meleg helyen fél órát kelesztjük. Átgyúrjuk, 30x40 cm-es téglalappá nyújtjuk és kibélelünk vele egy kikent tepsit. Kirakjuk a meghámozott, cikkekre vágott körtével, kevés citromlével meglocsoljuk. A tésztát letakarva, meleg helyen további 20 percig kelesztjük. - Közben a tejfölben kikeverjük a cukrot, a tojást és a durvára vágott natúr pisztáciát. A körtére simítjuk, majd előmelegített sütőbe toljuk. 200 fokon 30-35 percig sütjük.

Tipp
Ha nem kapunk natúr pisztáciát, dörzsöljük le a sós, lila belső héját, majd áztassuk fél órára tejbe.

Almáspite grillázzsal

Hozzávalók 12 személyre: 38 dkg liszt, 7 dkg cukor, 1 tojás, 10 dkg vaj, 2,5 dl tej, 2 zacskó szárított élesztő, csipetnyi só. A tetejére 75 dkg alma, 5 dl tej, 2,5 dl tejszín, 1 zacskó vaníliaízű pudingpor, 6 dkg cukor. A grillázshoz: 10 dkg szálasra vágott mandula, 12 dkg cukor

A grillázshoz való cukrot kis lábosban, állandó keverés mellett karamellizáljuk. Belekeverjük a mandulát, majd enyhén olajozott alufólialapra öntjük. Kihűtjük, majd apróra törjük.
Keverőtálba tesszük a lisztet, sót, szárított élesztőt, tojást, tejet és a puha vajat. Robotgéppel összedolgozzuk. A tésztát letakarva, meleg helyen fél órát kelesztjük. - Átgyúrjuk, 30x40 cm-es téglalappá nyújtjuk és kibélelünk vele egy kikent tepsit. Közben a pudingporból a leírás szerint pudingot főzünk, tej mellett tejszínnel is gazdagítjuk. Ha langyosra hűlt, a tésztára kenjük. - Kirakjuk a meghámozott, cikkekre vágott almával és megszórjuk a mandulás grillázzsal. 15 percig pihentetjük, majd előmelegített sütőbe toljuk. 190 fokon 30-35 percig sütjük. Kihűlve szeleteljük.

Tipp
A grillázst mandula helyett dióval is készíthetjük.
(forrás: www.gyongy.hu)



2005.09.01

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok