HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > NŐI > Szilikon vagy sem > Mellesleg van megoldás!

t: 1910

Mellesleg van megoldás!

Jelentősebb, de akár kisebb testsúlyingadozások is hatással vannak testünkre, és a zsírszövet megkisebbedését követően a felette lévő bőr meglazul, amely nőknél az emlők lógását idézheti elő. Ugyanez a jelenség következhet be terhességet követően is, amikor a szoptatás befejezése után az emlő mirigyállománya is visszafejlődik, miután betöltötte feladatát. Ilyen esetben igény szerint a szoptatás befejezése (a tejelválasztás abbamaradása) után fél-egy évvel végezhető legkorábban korrekciós műtét. Ez többféle technika alkalmazásával lehetséges, és mindig egyénre szabott, attól függően, hogy a páciens milyen anatómiai adottságokkal rendelkezik, illetve a rendelkezésre álló lehetőségek közül melyiket választja.

Mellfelvarrás

Elegendő nagyságú mirigyállomány esetén a felvarrás sikeres rekonstrukciót eredményezhet. Ez leggyakrabban bimbóudvar körüli metszésből, vagy fordított T alakú és bimbóudvar körüli körkörös metszésből, illetve bimbóudvar körüli körkörös és rövid függőleges metszésből történik. Az előbb említett módszerek kombinálhatók szilikonprotézis beültetésével is, illetve akár egyedül protézis alkalmazásával is megszüntethető a lógás, ugyanis esetenként az ezáltal elért térfogat-növekedés korrigálja a helyzetet
Mellnagyobbítás


Veleszületetten kis mellek vagy terhesség, szoptatás után visszafejlődött, kis mirigyállományú, esetleg aszimmetrikusan fejlődött mellek nagyobbítása csak beültethető protézissel, úgynevezett implantátummal történhet. Az implantátumok használatával kapcsolatban számos tévhit és félrevezető rémhír terjedt el. Megbízható, nagy számú, több országban végzett vizsgálat cáfolta az implantátumokról terjesztett rákkeltő és autoimmun betegségeket előidéző hatásokat. Napjainkban egyre újabb és újabb, egyre természetesebb és ugyanakkor megbízhatóbb implantátum kapható.

Implantátumok


Természetesen az implantátumok falának anyagában, felületük és faluk vastagságában és minőségükben nagy különbség van. Általánosan elfogadott vélemény szerint a mellnagyobbítás műtéte után akkor ideális az eredmény, ha az kellően látványos és attraktív, de mégis természetes, és igazodik a páciens alkatához, anatómiai adottságaihoz, vagyis alaposabb megtekintést követően sem kelti "operált mell" benyomását, azaz legrosszabb esetben is csak a keskeny derékhoz viszonyított aránya és nem az alakja kelthet gyanút. A nem erőltetetten nagy implantátum esetén tarthatók csak a kockázati tényezők a minimális szinten. Különböző pácienseknél más-más méretű, alakú protézis adja az ideális eredményt. A protézis kiválasztásánál elsődleges szempont a mellkas alakja, mérete, a mellizomzat és a mellek nagysága, egymáshoz viszonyított aránya. A mellkason centiméterrel lemérhető az ideális protézis átmérője, melyet a többi anatómiai adottságokkal egybevetve táblázatokból (és nem becsléssel, hasra ütve) választható ki a szükséges típus. A végleges eredmény a műtét után kb. 2 hónappal látható.

Terhesség és protézis?

A jól behelyezett, szövődménymentes protézissel (megfelelő idő után) ugyanúgy lehet szoptatni, ahogy az adott mell adottságaival egyébként is lehetett volna. Az elért esztétikai eredményt több terhesség, 3-4 hónapnál hosszabb ideig tartó szoptatás, jelentősebb testsúlyingadozások befolyásolhatják, de ezek az esztétikai elváltozások korrigálhatók.

Dr. Sashegyi Mihály plasztikai sebész

2005.03.20

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok